餐廳: 美味廚
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 美味廚
資訊:

2024-05-03 0 瀏覽
我今天經OpenRice訂了12:45,我準時到達餐廳並於12:50落了單,但我一直等到1:15見鄰枱比我遲落單嘅食客嘅餸菜已經上咗枱,我就詢問店員為何我已落單25分鐘還未有餸菜上枱,他解釋因為做錯所以先會這樣快,過了2分鐘,我又見輪台上第二碟菜,當時已經1:20了我在詢問店員為何我們還未有餸菜,他答到因為今日大枱嘅人多,所以先做他們我哋要再等等,我表示我們的午飯時間可否跟進一下?他離開後並沒有回來解答我們的疑問,直至1:30餸菜還沒有上枱,我們實在感覺不被尊重及不悅,所以離開這餐廳。接着1: 50分餐廳的經理WhatsApp我道歉,但我發現他自己私自取消了我的訂位,實際上我有到達該餐廳但得不到應有嘅招待。這次光顧嘅感覺是不被尊重及對待顧客嘅態度甚敷衍及惡劣

這次光顧嘅感覺是不被尊重及對待顧客嘅態度甚敷衍及惡劣

2024-05-03
2024-02-21 612 瀏覽
韓式火鍋真係好少見,其實成個感覺同港式好似,但有唔同嘅配料同湯底。最特別係有個冬蔭功cappuccino😂個感覺係一個有奶泡嘅辣湯。配料比起港式邊爐偏貴,但份量都夠食。牛係全晚最驚豔!真係有入口即溶嘅感覺!整體黎講都幾特別~📝埋位之後本身已經會上左啲小食,最後埋單會計錢,唔要可以上菜前同侍應講———————📍美味廚灣仔灣仔道165-171號樂基中心5樓🕣12:00-15:30, 18:00-23:30💸~500HKD/pp

冬蔭功cappuccino

牛係全晚最驚豔!真係有入口即溶嘅感覺!整體黎講都幾特別~

———————

📍美味廚
灣仔灣仔道165-171號樂基中心5樓
🕣12:00-15:30, 18:00-23:30
💸~500HKD/pp
冬蔭功cappuccino
2023-12-26 1032 瀏覽
親戚成日去呢間美味廚打邊爐,近佢屋企又幾好食,見我未去過就於是乎帶埋我去食。餐廳有兩層,5樓係大廳,6樓係vip房。餐牌上既食物款式非常之多,淨係餃類都有成差唔多十款,我平時打邊爐鐘意食既野都有齊哂。本地牛頸脊同日本黑豚梅肉係必點,牛頸脊油脂分布平均,接近入口即溶既狀態,而日本黑豚梅肉就非常嫩滑,而且有濃香豬肉味。丸類叫左魚蛋同牛丸,魚蛋爽口彈牙,亦有陣陣既魚香味,但牛丸肉質就死實實,相差好遠。而餃類就都唔太推薦,因為啲皮實在太厚。

@meganskitchen.hk 's Korean-inspired dishes are a hit!🇰🇷 Be sure to try the galbitang soup base, it's so rich and comforting! The bulgogi dumplings and ojing-eo meatballs are fantastic. Don't miss the premium beef selection😋.終於有機會一試米芝蓮推介人氣火鍋店 @meganskitchen.hk ,撞正佢哋啱啱轉新menu主打韓風火鍋,試咗幾款手工丸子同特色水餃如韓式大醬紫菜海蜆丸、芽菜素牛丸、韓色烤牛肉餃都唔錯!仲可以用韓國江原1+西冷韓牛嚟打邊爐✨ 不過牛肋骨蘿蔔湯底先係重點,由頭到尾都不斷飲湯超鮮甜,滾到最尾嘅牛肋骨好入味一定要記得食埋佢😛
【𝙈𝙚𝙜𝙖𝙣'𝙨 𝙆𝙞𝙩𝙘𝙝𝙚𝙣, 𝙒𝙖𝙣𝙘𝙝𝙖𝙞 美味廚 灣仔】~ 今年 2023 秋天 Autumn fall to Winter, they are doing a Korean Beef x Hotpot 韓牛及海鮮, 餃子, 火鍋打邊爐! 🐮❤️今次叫了一 Set 及單點, 已經包了 Hanwoo 1+ 韓國 #江原 韓牛 , 而且有好幾款海鮮同餃子可任君選擇. 重點係今季出了兩款最新湯底, 舊年仲係疫情中入秋天, 我都有試過 2022 另外兩款湯底!包括 疏乎厘蟹皇番茄忌廉湯, 同 脆脆椰香三杯雞湯:2023 Autumn/Winter Soup Bases:🔸 韓國牛肋肉蘿蔔湯 Korean Galbitang Beef Short Ribs & Radish soup 🌟🌟🌟🔸 *韓國泡菜年糕豆腐湯 Korean Kimchi & Tteok mochi style Rice cake Tofu soup. We didn't tried it this time yet, but it is Vegetarian based soup, just like they u

🔸 *韓國泡菜年糕豆腐湯
Korean Kimchi & Tteok mochi style Rice cake Tofu soup. We didn't tried it this time yet, but it is Vegetarian based soup, just like they used to offer a lot of Vegetarian dishes here for clientele as an alternative Healthier side offerings 💚🌱🌱👉🏻

This was always their style ~ #HKE美味廚 ##HKEVegetarian
_

試了牛肋肉蘿蔔湯底, 正到!個牛肋肉超級炆得好淋勁正牛味, 直情可以媲美最好食的港式或廣東省式清湯腩! 不過我食打邊爐有自己一套, 明知道牛肋肉已經先煮過一次?再開個火頭最多只可以調教至最低 P1 to P2 火喉, below Simmering, 當佢係慢煮定係 reheat 又好先至係最好食法窗框!

🔹

2023-10-04 1517 瀏覽
兩位朋友都喺灣仔返工,所以約埋喺灣仔食飯,然後佢地揀左連續超過十年都榮獲米芝蓮必比登推介既美味廚,所以去試下先,呢間出名打邊爐食火鍋。適逢最近美味廚推出以韓國美食為主題既湯底、肉類、特色餃子丸類等,所以就揀左一系列既韓國湯底同埋其他食物試下先。餐前小食首先以皮蛋、韓式芝麻芽菜、韓式麻油菠菜、韓式惹味泡菜揭開序幕。首先講下招牌既湯底方面,新增左韓國牛肋骨蘿蔔湯同埋韓國泡菜年糕豆腐湯,我同朋友就揀左韓國牛肋骨蘿蔔湯 ($298/一人鍋, $498/大鍋),湯底清澈味道尚算濃郁,加入白蘿蔔亦多左清甜味道,牛肋肉亦都軟腍。丸子同餃子都加入左韓式元素,手工丸子方面,當晚品嚐左韓式大醬八爪魚墨魚丸 ($88/4粒)以及韓式大醬紫菜海蜆豬肉丸($78/4粒),個人最喜歡就係韓式大醬紫菜海蜆豬肉丸,海蜆爽嫩。至於特色餃子就食左韓式泡菜年糕部隊餃($58/4粒)、韓式烤牛肉洋蔥餃 ($88/4粒)、韓式辣醬海鮮餃($88/4粒)。當中韓式烤牛肉洋蔥餃,烤牛肉都幾入味,洋蔥增加口感。韓式辣醬海鮮餃外皮係菠菜皮,厚薄度適中,亦都唔算辣。海鮮方面,當晚揀左生猛大連鮑魚仔同埋生猛游水海中蝦,蝦既質感爽口而鮑魚既

海鮮方面,當晚揀左生猛大連鮑魚仔同埋生猛游水海中蝦,蝦既質感爽口而鮑魚既肉質彈牙。
肉類方面當晚品嚐左韓國江原1+頂級西冷 ($248/2片)
韓式紫蘇葉蔬菜豬腩卷 ($128/8件)
韓牛選用左1+級別既西冷部位,油脂都算豐富,亦嚐到肉香。另外亦見到餐牌有日本和牛等既選擇,下次試下先。
2023-09-21 1310 瀏覽
想搵一個有房、有得打牌、食飯又好食嘅地方。一諗起就係美味廚一早搵經理book 訂間大房,一大班朋友慶祝中秋。經理 Taylor 服務態度絕對冇得頂覆 message 又快又盡責至於食物質素,黎得美國味廚,當然一定要食:乳鴿 、脆炸黑松露豆腐、士多啤梨生炒骨、百花釀脆皮燒雞 - 呢個既煎炸菜式一流,全部做到香鬆脆咁啱又到咗食大閘蟹嘅季節,蟹粉嘅菜式當然少不了。唯一美中不足係個豉椒蟶子皇煎米粉,個蟶子煮得太熟,咬唔入。個米粉都有少少硬但整體來講可以,下次再試其他嘢
想搵一個有房、有得打牌、食飯又好食嘅地方。一諗起就係美味廚

覆 message 又快又盡責

至於食物質素,黎得美國味廚,當然一定要食:

咁啱又到咗食大閘蟹嘅季節,蟹粉嘅菜式當然少不了。

但整體來講可以,下次再試其他嘢

2023-09-20
2023-08-20 1147 瀏覽
😤😤😤真係一肚氣,強烈不推薦‼️挾持住米芝蓮名銜又貴又劣質既火鍋店‼️本身book 果陣話食左要食黃油蟹,去到同我講話要提早預約,我咪提早左訂,佢冇話… 攪到冇得食…咁冇黃油蟹,諗住叫啲海鮮食下,佢同我講咩海鮮都冇… 全部都要預訂… 咁你比個menu 我做乜… 得返啲丸、餃、肉等等… 跟住又冇茶又冇碗… 個湯底上都未有碗,問佢拎碗既時候,開玩笑形式同我講拎碗要比錢… 唔好笑…到個湯底啦… 見佢咁多款特色湯底,諗住可能佢sell 湯底啦… 叫左個梳乎厘龍蝦湯底同咩木糠三杯雞湯底,因為唔想要木糠,問左佢可唔可以走木糠但另一邊keep 梳乎厘,佢話可以… 點知一上黎都係走曬… 雖然佢有補返個梳乎厘面比我… 但兩個湯底得個顏色,味道淡如水… 明顯係溝出黎!三杯雞喎!酒味呢?到個手打肉丸啦… 又酸又梅,一咬落去質地梅梅地,仲有陣酸臭味… 真係吞唔落… 其他餃子果啲,一睇都係機做… 個皮厚到呢… 唉😮‍💨到到最嘔心既事情,叫左2L 既啤酒,佢用巨柱成樽比你自己斟果隻,斟出黎第一杯見到有粒黑點⚫️以為係個杯污糟,點知第二杯出嚟直情見到係小昆蟲(唔知係蚊定咩既物體),同佢講… 佢先成樽換過… 但留意番,係冇
😤😤😤真係一肚氣,強烈不推薦‼️

挾持住米芝蓮名銜又貴又劣質既火鍋店‼️

到到最嘔心既事情,叫左2L 既啤酒,佢用巨柱成樽比你自己斟果隻,斟出黎第一杯見到有粒黑點⚫️以為係個杯污糟,點知第二杯出嚟直情見到係小昆蟲(唔知係蚊定咩既物體),同佢講… 佢先成樽換過… 但留意番,係冇道過歉架!可惜冇影佢相!

到到到最離譜既係,食食下隔離枱有個女仔係到大嗌一聲,再彈左出黎🫥再大叫有曱甴… 個待應走過嚟處理左,再淡淡然講左句:上面跌落嚟啫… 跟住走左… 再留意番,都係冇道過歉架!

埋單一千蚊一位😳OMG… 我去咗啲咩餐廳阿
2023-08-19 876 瀏覽
朋友是打邊爐迷,今晚帶我去灣仔食呢間米芝蓮火鍋店,不枉此行!😋🍲多達12款湯底可以選擇,我揀咗鹹菜胡椒豬肚湯和潮州海蜆湯,個人比較喜歡潮州海蜆湯,味道比較鮮。❣️重點推薦,日本佐賀A5肉眼和牛、澳洲龍蝦刺身、蟶子,和牛肉質很靚入口即溶,澳洲龍蝦刺身超鮮甜!點豉油芥末簡直一流,蟶子大大隻很鮮甜。三杯雞肉丸、酸菜胡椒白肉丸、沙茶醬蚵仔釀牛丸,3款丸都很美味,肉質彈牙而且鮮甜。點了其他配料,菜脯蛋豬肉餃、鮮冬菇、唐生菜、野生竹笙、爽滑生麵、越南河粉,每一款食材都很新鮮,越南河粉口感很好,推薦👍🏻

鮮冬菇
蟶子
越南河粉
野生竹笙
2023-07-21 853 瀏覽
幾個同事一齊食lunch,最好就係叫小菜,可試多啲唔同選擇嘛🤩🤩依間餐廳火煱係米芝蓮,不過晏晝我哋就冇食火鍋啦。叫餸食飯😛個午市套餐好抵食,只要一個小菜嘅價錢就包一碗飯或者白粥,同包一個湯。個湯好足料,唔係普通嗰啲茶餐廳例湯😋今次叫左最特色嘅疏乎厘梅菜扣肉,仲有士多啤梨生炒骨,仲有另外兩個小菜。疏乎厘梅菜扣肉賣相已經好吸引,扣肉肥瘦分明😋😋😋😋🤤🤤🤤四個人叫四個小菜,好飽好豐富🤩🤩

依間餐廳火煱係米芝蓮,不過晏晝我哋就冇食火鍋啦。叫餸食飯😛

疏乎厘梅菜扣肉賣相已經好吸引,扣肉肥瘦分明😋😋😋😋🤤🤤🤤

四個人叫四個小菜,好飽好豐富🤩🤩
疏乎厘梅菜扣肉
疏乎厘梅菜扣肉
2023-07-16 713 瀏覽
訂咗間房係6樓既美味廚,今次唔食小菜食火鍋。一行10人,order 左2個爐(2個湯底):一個麻辣、一個自家製零味精濃雞湯。佢啲湯底好用心,麻辣湯好香花椒味,食落亦都唔油;而個雞湯都真係食得出零味精、冇乜油,我哋幾個仲一人一碗湯飲😋推介食物花雕秘醃手切雪花牛頸脊 - 好香酒味都重肉味,好特別嘅肥牛,牛肉多,雪花得來亦都唔油膩自家製北京填鴨餃 - 好Juicy亦都好香,唔建議烚太耐鴨血 - 一早落落去個麻辣湯底度,最後先食,鴨血勁入味其他食物都唔錯,不過服務有待改善,但咁嘅價錢算係咁啦
訂咗間房係6樓既美味廚,今次唔食小菜食火鍋

推介食物

自家製北京填鴨餃 - 好Juicy亦都好香,唔建議烚太耐

鴨血 - 一早落落去個麻辣湯底度,最後先食,鴨血勁入味

其他食物都唔錯,不過服務有待改善,但咁嘅價錢算係咁啦
  • 火鍋湯底
早幾日,被邀請參加一個公司飯局,地點為米芝蓮火鍋餐廳,歡心期待同歡喜一路食一路有驚喜,我地揀左豬骨濃湯同胡椒豬肚湯底,味道調教得恰到好處火鍋食材方面,我個人認為樣樣都係頂級,但係我就最愛花雕秘醃手砌雪花牛頸脊,我個人認為係必食之選,佢醃製後多左陣好香既花雕味之餘又完全無影響肉質,一大驚喜。價錢方面,米芝蓮餐廳,當然收米芝蓮既價錢,所以好難用平民價錢去比較食物質素:食物份量:員工質素:餐廳環境:性價比 :

食物質素:

食物份量:

員工質素:

餐廳環境:

性價比 :
2023-05-18
湯底🐓脆脆椰香三杯雞湯湯底散發陣陣酒香,酒味突出同時椰香出眾濃郁,面頭脆脆增添湯底口感,不過食到最後有少許膩肉類🥩日本宮崎A5前肩肉和牛 (2片)和牛肉質柔軟,牛味濃郁,厚度適中日本鹿兒島黑豚肉眼(半份5片)口感紮實而不韌,配搭湯底非常入味海鮮類🦐(每款1隻)愛爾蘭空運蟶子皇生猛大連鮑魚仔 生猛游水海中蝦全部海鮮都非常新鮮,一隻食完唔夠喉,蟶子有咬口,鮑魚肉厚又爽口,海蝦則不過不失,起碼唔霉香煎台灣豬肉腸🐖台灣風味,口味地道,作為主菜前嘴饞小食脆炸甜不辣😋台式風味配上辣醬,味道尚算可以特色丸子拼盤🍢(每款1粒)三杯雞肉丸陣陣酒香起味蕾散發,口味獨特沙茶醬蠔仔釀牛丸 未試過既配搭,口味新鮮得黎又調配得唔錯,沙茶味亦好香酸菜胡椒白肉丸又一特別配搭肉丸,酸菜味唔算好突出,略帶少許胡椒味,味道一般特色餃子拼盤🥟(每款1隻)菜脯蛋豬肉餃粒粒菜脯有口感,蛋皮比較淋身易爛,整體未如理想滷肉冬菇豬肉餃淡淡肉配上菇粒,味道唔出色,皮略嫌太淋時令豆苗🥬 (半份)新鮮好食,索埋湯底更滋味,食完肉再食返d豆苗感覺更健康 Kiki 白麵🍜平平無奇,食完有點滯,唔夠飽肚既話可以食曬成個麵填一填肚椰汁芋圓珍珠紅豆糖

湯底🐓
脆脆椰香三杯雞湯

肉類🥩
日本宮崎A5前肩肉和牛 (2片)
和牛肉質柔軟,牛味濃郁,厚度適中
日本鹿兒島黑豚肉眼(半份5片)
口感紮實而不韌,配搭湯底非常入味

海鮮類🦐(每款1隻)
愛爾蘭空運蟶子皇
生猛大連鮑魚仔
生猛游水海中蝦

香煎台灣豬肉腸🐖
台灣風味,口味地道,作為主菜前嘴饞小食

脆炸甜不辣😋
台式風味配上辣醬,味道尚算可以

特色丸子拼盤🍢(每款1粒)
三杯雞肉丸
陣陣酒香起味蕾散發,口味獨特
沙茶醬蠔仔釀牛丸
未試過既配搭,口味新鮮得黎又調配得唔錯,沙茶味亦好香
酸菜胡椒白肉丸

特色餃子拼盤🥟(每款1隻)
菜脯蛋豬肉餃
粒粒菜脯有口感,蛋皮比較淋身易爛,整體未如理想
滷肉冬菇豬肉餃
淡淡肉配上菇粒,味道唔出色,皮略嫌太淋

時令豆苗🥬 (半份)
新鮮好食,索埋湯底更滋味,食完肉再食返d豆苗感覺更健康

Kiki 白麵🍜
平平無奇,食完有點滯,唔夠飽肚既話可以食曬成個麵填一填肚

椰汁芋圓珍珠紅豆糖水🍧
熱呼呼既椰汁都幾香,但芋圓煮得過熟過淋無咬口,珍珠唔夠彈牙,紅豆比較淋身,而且糖水整體比較甜

💰盛惠每位 HK$688(加一)

整體CP值較低,有好有唔好,試過一次就夠,不過座位方面算坐得舒服闊絡

✏️可以改善既地方:服務態度方面,糖水三催四問先到
用餐優惠
信用卡優惠
2023-03-02 1204 瀏覽
我哋唔係特別喜歡食火鍋,但身邊總有火鍋控朋友,每次食飯聚會都話要食火鍋,滾下滾下,吹下水,飲下酒,歡聚一番🍻美味廚係米芝蓮推介餐廳,以特色火鍋及廣東菜馳名十多年,用心創作特色火鍋湯底及配料,滿足口味挑剔嘅客人。美味廚有四個招牌湯底,我哋揀咗三併嚟試:🍲「梳乎厘蟹皇蕃茄忌廉湯」 - 一送到黎店員就話要襯熱食左先,上層軟綿綿幾有梳乎厘質感,下層就係蟹皇蕃茄湯,蟹肉鮮甜配上清新蕃茄制成嘅湯,可以落米線就咁食😆🍲「冬蔭公 Cappuccino」 - 非常有驚喜,上層真係成個Ccappuccino奶泡咁,冬蔭公湯就唔算太辣。🍲「自家制零味精濃雞湯」 - 非常濃郁,用新鮮材料熬製而成。其他值得推介嘅火鍋料包括非常新鮮嘅「豪華特選海鮮拼盤」,鮑魚仔爽身,基圍蝦肉質鮮甜🍤;「花雕秘醃手切雪花牛頸脊」,牛肉肥瘦相間,雪花均勻,入口脂香豐腴🥩;「北京填鴨餃」,餃內已搽咗北京填鴨甜醬,入口有種食緊片皮鴨既感覺。其他食材都極之新鮮,環境舒適,服務一流,值得再去光顧☺️🐻評分:🐻🐻🐻🐻4.5/5

美味廚有四個招牌湯底,我哋揀咗三併嚟試:

其他食材都極之新鮮,環境舒適,服務一流,值得再去光顧☺️

🐻評分:🐻🐻🐻🐻4.5/5
2023-03-01
2023-01-27 2172 瀏覽
新年必食的賀年菜「撈起」,有得撈,意頭好,撈起撈起撈得風生水起,愈撈愈旺包羅萬有七色撈起👍🏻充滿玩味的鮑魚撈起🥢是傳統撈起變奏版,特別適合開年食一班同事一齊撈起氣氛特別好🥰百花香芒芝🧀士釀🦀蟹鉗👍🏻味道濃郁口感豐富彈牙✨️梨香荔蓉釀帶子酥🥰荔芋是一道經典的懷舊菜,面層是外脆內軟的香滑芋泥綿密帶芋頭淡香,荔茸釀帶子,一咬落去有幾種層次嘅口感同味道金蒜髮菜富貴瑤柱脯炸香的金蒜子,節瓜釀原粒瑤柱的玉環瑤柱, 當然唔少得髮菜🐟紅炆原條深海大龍躉🐟紅燒的效果令🐟魚的水份及膠質得以充分保存,連骨的肉是最嫩滑好好吃✨️手打虎蝦🦐釀雞皮鮮雞🐥雞皮酥香脆口感銷魂,底層是已起骨的🐤雞肉冶➕️手打虎蝦🤩😋金華火腿雞汁鶴藪菜鶴藪小棠菜香甜多汁很爽口美味豐料時令鮑汁荷葉飯 鮑汁令飯味更香濃、加上淡淡荷葉香味, 超正紅豆沙芝麻用大湯圓由湯圓劃上完美句號。。。暖心❤️又暖胃

包羅萬有七色撈起👍🏻

百花香芒芝🧀士釀🦀蟹鉗👍🏻
味道濃郁口感豐富彈牙

✨️梨香荔蓉釀帶子酥🥰

金蒜髮菜富貴瑤柱脯
炸香的金蒜子,節瓜釀原粒瑤柱的玉環瑤柱, 當然唔少得髮菜

🐟紅炆原條深海大龍躉🐟

✨️手打虎蝦🦐釀雞皮鮮雞🐥
雞皮酥香脆口感銷魂,底層是已起骨的🐤雞肉冶➕️手打虎蝦🤩😋

金華火腿雞汁鶴藪菜
鶴藪小棠菜香甜多汁很爽口美味

豐料時令鮑汁荷葉飯
鮑汁令飯味更香濃、加上淡淡荷葉香味, 超正

紅豆沙芝麻用大湯圓
由湯圓劃上完美句號。。。暖心❤️又暖胃

2023-01-27
  • 梨香荔蓉釀帶子酥