2012-05-14 767 瀏覽
周日(5月6日)陪同大陆亲友前往位于铜锣湾的老北京餐厅吃中饭,发现这家茶餐厅周日中午不开门。刚好看到旁边的麥奀記雲吞麵世家 (銅鑼灣渣甸街44號地下),国内亲友指听说过蔡澜对这家店的推荐,于是进入消费,当时肚子都饿了也就不想在挑选其他附近的茶餐厅。一坐下看到价格表我就非常意外,而此家店的云吞面和牛腩面价格比其他茶餐厅高出40% (我之前发食评被编辑拒绝,不知道是不是因为提到了价格,这里修改后不提价格),我想可能分量多过其他茶餐厅,结果面端上来一看大吃一惊: 以我在香港生活四年的经验,麦奀的分量少得可怜,用的碗只比一般茶杯大一点,鲜虾云吞面只有四个很小的云吞,用的虾非常小,味道很普通,和我常去的西环鲜虾云吞面(15元一大碗)相比分量太少,西环的那家用大虾味道鲜美。国内朋友要的牛腩面,味道也只是中规中矩,牛肉没有炖烂。唯一味道好一点的就是鲜虾粥,粥熬得很细嫩,虾是大虾味道不错。这个粥算是我吃过的里面比较好的。但价钱就是45一碗,贵过常去几家店的一倍。当然就完全吃不饱,只好出门到旁边的茶餐厅继续吃东西。总之我和大陆亲友都非常失望。之前写食评的时候缺少照片,因为我自己没有拍照。正好已经回国的大

之前写食评的时候缺少照片,因为我自己没有拍照。正好已经回国的大陆亲友,前几日发来香港游的照片,这里也发上来大家看一看。
分量太少,完全吃不饱
2012-05-06
2012-01-29 244 瀏覽
喺銅鑼灣等人時經過麥奀,久閒麥奀出名,於是入內一試,店內約十多人,座低當然點了雲吞面,只須兩分鐘就有得食,閒落湯底幾香,一試,不錯,夾起面一試,淋,到雲昋,比例錯誤,冇雲吞味。係咪淨係呢間唔好食呢?
2012-01-29
2012-01-08 197 瀏覽
附近有咁多檔嘅雲吞麵,見呢間野有米芝蓮推介先入去食。入到去,就叫了一蜿佢招牌嘅雲吞麵,心諗$30好貴,但應該至少食得飽。點知一見碗麵就呆左,細碗到呢…試埋隻味,更加火起,豈有此理,雲吞入面d"蝦"差d食唔到,點知原來係蝦米黎架喎…豬肉都冇乜,好空泛既口感…麵淨係鹼水味輕d,個湯多d胡椒粉味之外,其他冇野特別…特別貴同份量極少囉…野飲連豆漿都冇,得汽水,又係貴。唉…
附近有咁多檔嘅雲吞麵,見呢間野有米芝蓮推介先入去食。
野飲連豆漿都冇,得汽水,又係貴。唉…
2012-01-08
  • 如果減肥既有錢人就食是但一碗麵
2011-08-24 129 瀏覽
這天和母親到時代廣場欣賞過電影《竊聽風雲2》(在此要多謝OpenRice送上的戲票,電影很好看呢!)後已七時多了,正直晚市時間,要知道在銅鑼灣這購物熱點找吃的十居其九也要排隊等候一段時間。母親和我也想吃廣東麵食,母親便提議到有名的老字號麥奀記去。我倆心想老字號定必有不少人光顧,故以急步走到店去,以防要等候太長時間。怎料去到時竟只有兩、三名客人,店內靜得很,相比隔壁門前是人龍的文輝更覺冷清。甫坐下母親便點了這裡的名物雲吞麵($30),而我則要了牛筋麵($32),本想來碟芥蘭的,但眼見一碟普通不過的芥蘭竟索價廿一元,不禁停住了。食物很快便送上,母親的雲吞麵先來,雖一早已知道這裡其中一樣知名的「傳統」就是出名細碗,但當我看到雲吞麵放在那個和家中一樣大小的飯碗時,還是有點嚇呆了,怎麼能小得這樣誇張?碗中以麵條置上,下面是約四粒小小的雲吞,雲吞皮是挺薄的,能看到內裡的蝦,而雲吞亦包得正路,沒有穿開,摺口正常,試了一口,蝦是彈牙爽口的,而當中幾乎沒有豬肉成份,小小的,一口吃完。我的牛筋麵則以一個比雲吞麵大少許(真的只有少許!)的碗子送上,牛筋色澤對辦,兩種不同,煮得稔身和尚有咬口的牛筋也有,份量又

怎料去到時竟只有兩、三名客人,店內靜得很
定價頗高
,試了一口,蝦是彈牙爽口的
,而當中幾乎沒有豬肉成份,小小的,一口吃完。
小的很
我的牛筋麵則以一個比雲吞麵大少許(真的只有少許!
)的碗子送上,牛筋色澤對辦,兩種不同,煮得稔身和尚有咬口的牛筋也有,份量又是不多的,煮得入味,吃下是有膠質的感覺
至於麵條,既是這裡的名物,固然沒有很差的理由,爽口沒有梘水味,是不俗的。
牛筋麵
其實現在坊間己有不少同類而做得出色的廣東麵店,而價錢亦比這裡相宜,何況這裡的成品份量實在少得可憐
,如單靠老字號的名氣作招徠,競爭力很快便會失去
,單看是晚空虛的店子就顯而易見,老店應要想法子又或是改變一下來挽回客路吧。

2011-08-21
2011-08-04 126 瀏覽
在銅鑼灣完成工作後想要找個地方吃午飯,沒有什麼特別想去的地方吃飯,其中一個朋友提議我們先走到渣甸街然後再決定。到了渣甸街後,另一位很喜歡吃雲吞麵的朋友見到「雲吞麵世家」,就二話不說走進去了。麥奀雲吞麵世家在眾雲吞麵店舖也算是出名,可算是一間老字號的店子,心想水準及質素會有一定的保證,即使價錢貴一點應該也會是值得的,可是它完全令我徹底的失望,我亦相信我再也不會再光顧它們。我們點了兩碗水餃雲吞、一碗雲吞麵及一碟芥蘭。這兒一碗雲吞麵及水餃雲吞都要三十多元一碗,芥蘭亦要二十多元一碟,但重點是它的質素跟這個價錢是完全不配。首先它們的份量小得很,差不多要三碗才跟平時在其他地方吃的雲吞麵的份量相等! 更令人氣憤的是它的食物還要是不好吃的,雲吞餡料不豐富,水較的皮搓得不好又包得不夠結實,一夾起來便散,而餡料的味道缺乏鮮味,反而吃出了一些味精的味道,感覺很亂來。我沒有吃到麵,但友人對麵的評價也是不好。至於芥蘭就根本不夠新鮮,我們還要發現有發泡膠碎在內,真是不可思議,有點兒過分。總之,我不管它是什麼老字號、港澳版米芝蓮推介之列,無論如何我相信我再也不會回來吃飯,根本就在浪費我的金錢及時間。
2011-07-27
好耐好耐之前,有一個朋友話我知,依間野D雲吞好味.我一直都無試過依間野,所以唔知.今日去食一碗,睇下係唔係真.***有個服務生走埋黎,介紹間舖頭.佢話,剩得銅鑼灣依間有CONGEE賣.***日本既介紹?唔知係咩野(全部都係日文),不過應該係介紹依間舖既野食掛?***我碗牛根雲吞麵.因為佢依度既牛根,寫為"特效牛根"我問個服務生想知咩野既特效,原來係D汁?既然係咁, 我就想試下牛根同雲吞(我朋友讚過D雲吞, 請大家睇番第一段).被D牛根姐住左D雲吞TIM...影到未呀?D牛根幾入味,D湯都係腩汁整成,好似比出面果D濃.D雲吞幾好味, 而且又爽(蝦), 不過好似比想像中細粒左D.而, 唔知係唔係同係AFTERNOON去既緣故,成碗麵, 都好似份量唔多,唔係好夠我食.收$34蚊,好似有少少貴左D.***我朋友食雲吞麵.同樣既雲吞同麵, 應該係一樣既評語.***個服務生比既卡片:

好耐好耐之前,
有一個朋友話我知,
依間野D雲吞好味.
我一直都無試過依間野,
所以唔知.

今日去食一碗,
睇下係唔係真.

有個服務生走埋黎,
介紹間舖頭.

佢話,
剩得銅鑼灣依間有CONGEE賣.

日本既介紹?
唔知係咩野(全部都係日文),
不過應該係介紹依間舖既野食掛?
***

我碗牛根雲吞麵.
因為佢依度既牛根,
寫為"特效牛根"
我問個服務生想知咩野既特效,
原來係D汁?
被D牛根姐住左D雲吞TIM...
影到未呀?

D牛根幾入味,
D湯都係腩汁整成,
好似比出面果D濃.
D雲吞幾好味, 而且又爽(蝦),
不過好似比想像中細粒左D.

而, 唔知係唔係同係AFTERNOON去既緣故,
成碗麵, 都好似份量唔多,
唔係好夠我食.
收$34蚊,
好似有少少貴左D.

***
我朋友食雲吞麵.
同樣既雲吞同麵,
應該係一樣既評語.

個服務生比既卡片:
2011-06-16 13 瀏覽
叫左碗雲吞麵, 從未見過咁細碗!!! 麵味好普通, 與其他麵家沒有分別. 雲吞超級迷你, 同埋有好重嘅black pepper味, 未必人人接受到~份量好小, 可能要食2-3碗先夠飽 我想知點解呢間野會出名~~
叫左碗雲吞麵, 從未見過咁細碗!!!
份量好小, 可能要食2-3碗先夠飽

我想知點解呢間野會出名~~
2011-02-20 10 瀏覽
跑完步,經過銅鑼灣店,見冇乜人,又唔想再行,咪入去食囉.就係咁就中招啦. 做左羊牯.我們被帶到一卡位坐下但個待應堅持我地要坐單邊, 我地一袋二袋, 感覺很擠. 最奇怪是店內其實有很多位, 沒需要辛苦d客人吧.$30 一碗雲吞麵, 價錢貴唔講,味道平平,但份量只得平常的一半, 變相其實是 $60 一碗;$21 一碟油菜, 真是有點那個唔好 好似d地產咁下下都要賺盡. 好難會再幫襯!
跑完步,經過銅鑼灣店,見冇乜人,又唔想再行,咪入去食囉.
就係咁就中招啦. 做左羊牯.

我們被帶到一卡位坐下

$21 一碟油菜, 真是有點那個

唔好 好似d地產咁下下都要賺盡. 好難會再幫襯!
2011-02-20
昨晚因工作關係,只有半小時晚膳時間,行經渣甸街找餐廳吃飯,搵左好多間食肆都排滿隊,就見到一間冇乜人等既麵檔就即刻入去食,一坐低望見張餐牌,WA...使唔使咁貴AH..$40一碟撈麵,選擇又少,想走又唔好意思,之後咪叫伙計落單,我話要一碗雲吞米,個伙計冇禮貌講話:「冇米喎」「得河同麵咋」,咁我就指住個餐牌話「"粉"麵同價」,咪叫左碗雲吞麵及京都炸醬撈麵,之後麵嚟到嚇一跳,從未見過咁細碗,麵味與其他麵家沒有分別,雲吞極迷你,又充滿胡椒味,味道好怪,後來聽人講話呢間好出名,真係唔係好覺!!
,後來聽人講話呢間好出名,真係唔係好覺!!
2011-01-02
2010-08-15 2 瀏覽
本來想簡簡單單一餐,麥奀記聽得多,從未到訪。心目中最好吃既雲吞麵係元朗老字號,佐敦都可以。雲吞麵底:梘水味重,立立地,唔夠爽。同行話「可能有人鐘意食重梘水味呢」,都可能係,但於我就唔係。湯底:好似冇乜大地魚味,與上一位評價既食友一樣,胡椒味重得有點蹌口,不過不失。雲吞:屬一般貨色,已比麵質好,豬肉和蝦味略嫌不足。結論:冇預計到會這樣,走訪唔同老字號雲吞麵鋪都唔會話好失望,獨獨係呢間。Come up到可能性:就係呢個鋪位係租,唔係自己擁有既。要交貴租時,就要降低質素,可惜可惜.....$30元一碗,可一試,但個人認為有少少辜負左「老字號」呢個招牌。PS:期五晚飯時間,入面共只有兩台客,而同街其他食肆都滿了七八成。
本來想簡簡單單一餐,麥奀記聽得多,從未到訪。
心目中最好吃既雲吞麵係元朗老字號,佐敦都可以。

雲吞麵底:
梘水味重,立立地,唔夠爽。

湯底:

雲吞:
屬一般貨色,已比麵質好,豬肉和蝦味略嫌不足。

結論:

2010-08-13
2010-03-16 16 瀏覽
路過發現麥奀之招牌,勾起多年前曾多次光顧中環老店,很回味它的湯底及餛飩。裝修也與中環店相似,只是己與時並進,用了電腦入單,看餐牌又加了價,已是預期之內。但連汽水也賣超過$10,似乎有點那個。叫了兩碗餛飩麵,不錯是匙羮在下,但只有一碗的匙羮是載著麵,另一碗的匙羮是放在碗邊.第一關扣了分.麵仍然爽口,但卻隠隠透著鹼水味,與記憶中有分別.第二關又扣分.餛飩有一隻沒有拖尾,其他拖尾也不是如以往的長,有一隻的饀內,蝦是像壓成漿狀,不似其他的是蝦粒,水準如此參差,第三關又扣分.湯底有很強的胡椒味,強得幾乎嗆喉,連湯味也嘗不出來。是否是大地魚湯也不知道。當然要扣分。真懷疑這是否就是同一間麥奀,既然已打響名堂,就應保持水準,大家對麥奀的餛飩是有期望的.最後一提的是,可能當日落單阿姐出錯,當我們正在吃麵的時候,又來了第三碗,在我們枱邊擾攘一番後,又叫了經理來,問了多次是否已經吃完一碗,我們已重覆多次說沒有,經理還在問阿姐是否己收了我們的碗,似乎還認為我們吃了一碗霸王麵。吃麵要被問話,匪夷所思。

價格高企
水準不穩定
2010-03-13
價格高企
2009-12-17 10 瀏覽
食完伊呂波,個肚都仲好空虛~所以去左樓下既麥奀食28蚊一碗既淨雲吞好多人會覺得唔抵但係呢28蚊背後既辛苦會有幾多個人知呢每粒雲吞size相若,一啖一粒,唔似出面既有大又有細每粒都有爽滑彈牙既蝦肉. 出面成日食到霉既死蝦湯粒清甜,有韮王,出面好難搵到要同佢比既,我諗得佐敦既麥文記有得比不過我覺得呢間既service比佐敦既麥文好少少因為果間係亞姐,超man既亞姐,有d嚇人同埋我頂唔順果個蠔油要額外加錢......

食完伊呂波,
個肚都仲好空虛~
所以去左樓下既麥奀食

28蚊一碗既淨雲吞
好多人會覺得唔抵
但係呢28蚊背後既辛苦會有幾多個人知呢

每粒雲吞size相若,一啖一粒,唔似出面既有大又有細
每粒都有爽滑彈牙既蝦肉. 出面成日食到霉既死蝦
湯粒清甜,有韮王,出面好難搵到

要同佢比既,我諗得佐敦既麥文記有得比
不過我覺得呢間既service比佐敦既麥文好少少
因為果間係亞姐,超man既亞姐,有d嚇人
同埋我頂唔順果個蠔油要額外加錢......
2009-12-16
宵夜
2009-11-29 3 瀏覽
自小對蝦敏感,因此從來與雲吞麵這東西絕緣。最近克服對蝦的過敏,第一時間想起吃雲吞麵,馬上去名牌麵家整番碗細「用」。雲吞墊底,銀絲幼麵放在匙上,做法正宗。先喝一口湯,很淡,鮮香味不足,不甚出色;麵算爽口,可是仍有少許鹼水味,其實現在很多地方都沒有出現這情況,為何這名牌老店仍有這問題呢? 至於雲吞,雖只是細細隻,但蝦仁爽口,皮薄亦散尾,不太差吧!未算最好的細「用」,繼續尋求更有質素的出品。

未算最好的細「用」,繼續尋求更有質素的出品。
2009-11-15 13 瀏覽
其實當打響名堂後,升價百倍,係一件常見的事情.人說細碗過頭.份量嚇了不少人仕,當去過麥文,再回望這處,其實又不是相同嗎?差不多三十元一碗雲吞麵的確不便宜,更可說食碟頭飯都沒有那麼貴.剛開店人客還未滿,找個位置食過麵,.雲吞做得皮較簿.蝦肉也算稱得上爽口,麵底就沒有出色可言,毫不彈口.但相比麥文,還有少許距離.吃完用上電腦來結帳,代表著連鎖式的現象.看來找個機會回麥文食多一次更詳細和相片http://cky20080.blogspot.com/2009/11/blog-post_09.html

2009-09-05 16 瀏覽
之前睇唔少電視節目介紹麥奀雲吞但都未試過. 今天剛剛來到銅鑼灣看見渣甸坊有間麥奀就入來試一試.一入到與女友看了價錢牌己打了個突,廿多元才一碗麵, 但一場入到來,必定要試試才走. 終於點了個雲吞米及牛腩河.麵一來到真的嚇人一跳,那碗麵超細碗,大概只是得茶樓飲茶叫碗白飯那樣細碗,一望落已經大打折扣.再看一看,雲吞只得三粒,好像是在吃兒童餐一樣., 麵和湯吃落雖然不俗,雲吞細細粒好易入口,蝦亦都頗新鮮,但我又看不出真的值獲得那麼高的評價及推介. 而最離譜的是那個價錢,那個份量必定會令到所有食客一肚火.

2009-09-02