聽聞避風塘海鮮已經失佐踪好幾年,但有個朋友話開番於是一行7人相約去試下,還掂又未試過包架艇係避風塘到食野。朋友Y早一日book訂船及order 6人餐,到那晚我揸車去都好方便,在海旁午炮條路可以泊車,行唔夠十步已經到佐上艇仔的碼頭。人到齊即上艇仔去避風塘海中心到等開餐...原本6人餐包括避風塘抄蟹2隻、白灼基圍蝦、果皮蒸泥蜢、秘掣青口、避風塘雞中翼 、燒餓脾河、白灼粉腸、豬利、豬什粥、艇仔粥、韭菜花、豉油王炒麪。食晒上面所有野, 真係飽到上喉嚨頂! !叫左勁多野食, 真係抵到暈左係度... 連埋汽水啤酒包埋隻艇,一人都係二舊有找,超值,若果係三五知己又真係不錯的選擇,有海景又夠靜又夠私穩、價錢又ok
上船接待處
人到齊即上艇仔去避風塘海中心到等開餐...
我地隻6號艇
7:30pm 去到巳經有7,8架艇食緊野
肉蟹夠大隻, 但都有d 膏食, 仲feel 到有肉汁唔會太乾, 入口鮮甜唔太辣. Good
夠洒新鮮, 只只都好生猛,又大碟,仲夠7條友分
估佢唔到咁好味喎~ 送飯真係一流,
原隻上,夠洒風味 值得一試
一睇就知夠肥美、d汁又好味,平時我都唔太like青口,但今次我都食佐幾隻

2011-06-24
上船接待處