2005-10-24 26 瀏覽
經幾個食友介紹,一直都想試,適逢昨天是特別日子,所以專程去食。位置的確幾難搵,附近住宅區,好不容易才搵到。先上餐前麵包,除了奉上三款熱辣辣的麵飽外,還有一碟蕃茄配法飽,配上沙律菜及olive,另外一小碟杰杰地的黑醋,甜味較重,我個人都不太接受。龍蝦湯-好大碗,好鮮味、蝦肉爽,雖然味道唔太濃、唔太creamy,但這樣唔會太飽,食唔落之後的主菜。蕃茄pancetta ham risotto –第一次食蕃茄味的risotto,比起一般意大利飯冇咁留,但D飯煮得過諗。蘆筍、車喱茄、辣椒homemake noodle-醬汁味與risotto有點相似,蕃茄汁調搞得好好,好有鮮蕃茄味,不會只食到罐頭茄醬味道。而麵的質感唔似一般的pasta,較諗身,有d似日本麵的感覺,不過好有蛋味。意式焗baby lamb-買相唔靚,顏色較黑,而羊肉煮得過老,唔嫩滑,食唔出係羊肉味,雖然只是用橄欖油來煮,但係份量太多,食落好油膩及好溜的感覺。雖然食得好飽,但甜品一定不可缺,叫了Millefoglie,類似拿破崙,三層酥皮極之鬆化,而料的cream,雖然好似好heavy,但食落口香甜、軟滑。唔多夠喉,再叫個意大利雪榚,
位置的確幾難搵,附近住宅區,好不容易才搵到。
唔多夠喉,再叫個意大利雪榚,原來與“得龍”的雪榚三文治一樣。
可能期望過高,所以食完都覺得一般,不會特別來食第二次。

p.s.:多謝LQ引路