試過"Zaika" o既weekday lunch buffet, 雖然覺得唔夠中環"寶軒" o既咁好, 但依然對佢地逢週日o既South Indian vegetarian lunch buffet 仲有期望, 因為話晒南印度菜同平時食開o既北印度菜好唔同, 而o係尖沙咀夠膽打正旗號賣南印度素食自助午餐o既, 除o左樂道o既"Branto" (逢星期二中午) 之外, 就只有呢間, 加上食過"Branto" o既veggie lunch buffet 好多次都好滿意, 所以我心諗呢度都唔會差得去邊. 上個星期日我就試埋呢個South Indian veggie lunch buffet."南印度素食自助午餐" ($66連加一; 包一杯啤酒或咖啡/奶茶) - 同weekday o既lunch buffet 一樣, 大大細細夾埋都有十幾樣o野, 但因為係南印式o既齋菜, 所以比較特別, 每樣同大家講o下. 有部份食品我會同o係"Branto" 或其他地方食過o既作出比較:蒸米漿糕(Idli) - 係用米漿同扁豆粉發酵蒸製, 細細個圓形o既鬆糕, 酸酸地鹹鹹地. 呢度o的idli 做得幾似樣
蒸米漿糕(Idli) - 係用米漿同扁豆粉發酵蒸製, 細細個圓形o既鬆糕, 酸酸地鹹鹹地. 呢度o的idli 做得幾似樣, 味道唔錯, 但係就散o左o的, 唔夠"Branto" o個o的咁實淨;
炸米漿圈(Vada) - 係用油炸o既idli, 一個個好似小donut 咁. 我一向都鐘意食vada, 呢度o既做得都算唔錯, 幾香口, 但係面o個層脆漿就唔夠"Branto" o個o的咁鬆脆;
炸雜菜(Vegetable Pakora) - 呢度o的pakora 應該係北印式(炸x瓜片同蕃薯片), 因為我o係中環o既"寶軒" 食過. 呢度o的pakora 炸起o左好耐, 已經淋淋地, 唔多好食. 如果係o岩o岩炸起o既(好似"寶軒" o個o的咁) 就會好得多;
煎米漿薄餅(Dosa) - 用米漿同扁豆漿做o既超薄煎餅, 即叫即整, 可以揀有餡(咖喱薯仔餡, 即masala dosa) 或冇餡(plain dosa). 雖然係即叫即煎, 但就唔夠"Branto" o既dosa 咁鬆脆, 算OK 啦. 不過, "Branto" o既lunch buffet 就唔係經常有dosa 供應, 而呢度就次次都有(我問過老闆).
炸麵包(a.k.a. 炸泡餅; Puri) - 同o係"Branto" 食到o既差唔多, 夠大塊夠新鮮熱辣, 又有自然o既甜味, 味道完全對版, 正!
米漿薄煎餅(Uttapam) - 同o係海港城3樓"咖喱鄉里" 食到o既差唔多, 呢度o的uttapam 都係用白米漿煎成o既薄餅, 不過就細塊o的. 餡料有椰菜絲, 蕃茄粒同青椒絲, 幾新鮮, 煎得煙韌, 味道唔錯;
馬沙拉鷹咀豆(Channa Masala) - 同o係上星期三食到o既lamb channa masala 一樣, 只係冇加羊肉去煮. 鷹咀豆煮得入味, 但係個紅色o既馬沙拉汁冇乜油, 比一般印式餐廳o既channa masala 為遜色;
南印式炒椰菜(Kerala-style Fried Cabbage) - o係全個buffet 之中我最欣賞o既熱盆! 椰菜絲同洋蔥絲用黃薑粉同芥菜籽一齊炒, 面頭沈上椰絲. 好香, 樣樣配料都好夾, 撈埋白飯一齊食, 好好味!
白飯(Steamed Rice) - 依足南印度餐o既規矩, 白飯係中國o既白米飯而唔係平時食開o既basmati rice, 所以有o的失望, 因為我一向認為式印黃飯好味o的, 冇中式白飯咁寡, 不過冇所謂啦, 都係當返屋企食飯一樣o者.
總體o黎講, 以相同o既價錢, 呢度o既南印度veggie lunch buffet 唔及"Branto" o既「星期二buffet」咁出色, 但水準又唔算係差, 中規中矩o個種. 如果平時星期二o黎唔到"Branto" o既話, 咁星期日o黎呢度食veggie buffet 都唔錯o既.