2014-10-26 4562 瀏覽
秋風起,食大閘蟹正合時。過去幾年試過自己蒸,也試過到不同酒樓食。今年同事攪大閘蟹宴,選了地點方便的THE ONE東海。先來個湯,很清甜,野菌大大粒。我是非常喜歡食小籠包的,呢個好甜,肉汁多,皮都夠薄。忍唔住點多籠,另加的話$38隻。都幾惹味醒胃,青瓜清甜,配比較油的豬頸肉也很得宜。主角來了!都說出街食是沒有自己買的咁多蟹膏,不過呢個宴每人有兩隻,都算過足癮了!趁熱食,好多蟹粉,好慷慨。就是嫌包的蒜蓉味不太夠。龍脷柳好清甜,不過就無乜味,要自己點醬油的。海參爽滑,鮑魚就細粒少少但都算了。好入味,正!食到呢度大家都幾飽了,成隻雞無食過,被某人拎走回家食。最初大家以為是糯米飯,原來不是。覺得這個飯配豬油一定很好味,而家只有豉油,健康些吧!薑茶好辣呢!不過又唔飲唔得,食完蟹太寒涼了!總結是,味道好,份量大,都食得好開心。只是上菜太快,第一隻蟹都未食完,已上第二隻蟹,同埋啲餸,食唔切,後面的餸都凍了涼了。
茅根馬蹄燉野菌
先來個湯,很清甜,野菌大大粒。
大閘蟹粉小籠包
青瓜醬爆豬頸肉
都幾惹味醒胃,青瓜清甜,配比較油的豬頸肉也很得宜。
江蘇大閘蟹
生拆蟹粉蒜蓉包
趁熱食,好多蟹粉,好慷慨。就是嫌包的蒜蓉味不太夠。
醬油灼龍脷球
龍脷柳好清甜,不過就無乜味,要自己點醬油的。
蝦籽海參扣原隻鮑魚
海參爽滑,鮑魚就細粒少少但都算了。好入味,正!
蔥油霸皇雞
食到呢度大家都幾飽了,成隻雞無食過,被某人拎走回家食。
臘味粒蒸飯
薑茶湯丸
薑茶好辣呢!不過又唔飲唔得,食完蟹太寒涼了!

2014-10-24
大閘蟹粉小籠包