日前同朋友講起食燒肉,有人盛讚某酒家嘅燒腩仔幾咁皮脆肉香,幾咁肥肥肉相間,無骨易食,比諸拜神燒肉,優勝百倍云云。聽罷,不勝唏噓,歎現今人既未知靚燒肉嘅標準,亦未聞燒肉界之泰山北斗。感懷之餘,決定去永合隆再嚐燒腩骨嘅滋味。       食燒肉要食燒腩骨,原因好簡單,因為燒腩骨係最能表現燒肉唔同層次嘅美味。外皮燒成芝麻皮,薄而脆;之後半肥瘦肉香滑,油脂香、入口即溶;骨位淡鹹香,骨肉一咬好易分離;最難得係瘦肉部份仍然鬆化,入口無渣,成件燒肉每一部分都處理得好。有人話永合隆,無復當年勇,往昔人龍不再,但我認為,店舖出品無變,而係現今識欣賞嘅人太少,又,只要水準保持,對於真正食家嚟講,永合隆係咪人龍店,WHO CARES?

燒腩骨

2014-10-21