2014-10-20 15440 瀏覽
表妹今年生日食咗六個生日蛋糕,當中以Zoe出品o既「Blood Orange」最為出眾;有份食o既哥哥亦有同感,覺得蛋糕軟熟,味道清新香濃,家中嫲嫲應該啱食。十月份剛好堂細佬生日,小肥哥哥就襯住十月十一日家庭日,訂黎做晚餐甜品;訂購當日順便訂多個Opera蛋糕同契妹個哥哥慶生。其實之前都食過Zoe兩款蛋糕,記得當時對餅店o既服務生及糕點都不大滿意,而且價錢偏高,所以都冇再幫襯。今次重臨灣仔分店,發覺小小o既店舖裝修依舊,簡單光亮整潔,只係周邊o既餐室唔同哂。駐守於店內o既只有一位姐姐仔,態度尚算友善,起碼好過之前嗰個先;XO仔分別訂咗兩個蛋糕,佢都好有心機地續一落單。同契妹個哥哥慶生o既5” Opera($240):Zoe本蛋糕簡介中列出Opera蛋糕主材為朱古力及咖啡,但小肥只係食到朱古力味,唔係好食到咖啡味,蛋糕勝在唔係太甜,經Papi餐廳加工後更覺美觀美味,唔錯。同堂細佬慶生o既7” Blood Orange($480):唔知係咪家中雪櫃過涷呢,主角「Blood Orange」蛋糕乾咗少少,不過值得一讚o既係蛋糕上層內o既橙味忌廉好夠light,味道清香且唔溜,底層塊曲奇又薄又脆
表妹今年生日食咗六個生日蛋糕

,唔錯。
Opera Cake
Opera($240)
Opera($240)
,不過值得一讚o既係蛋糕上層內o既橙味忌廉好夠light,味道清香且唔溜,底層塊曲奇又薄又脆,如果糕身濕潤返少少,效果應如表妹同哥哥所講般軟熟。
Blood Orange($480)
2014-10-11
5 分鐘 (外賣自取)
其他
生日