2014-10-09 2208 瀏覽
同男朋友系銅記睇完夜場之後,想醫肚,於是諗下食咩。男朋友話,未試過一蘭,加上自己都未食過,所以就去左。去到一蘭門口,唔洗等就入得。望到個格局裝潢,非常特別,一格一格禁,好似自修室,每格重有一塊簾,落左佢嘅話,真系可以話好似以前讀書年代溫書禁食拉麵,非常專心。但食野要唔要禁呢?我自己可能就唔系好適應……講番「食」嘅方面,拉麵款式只得一個選擇,但有得揀配菜、麵嘅硬度、湯嘅濃度、加唔加底、要唔要叉燒等。我就加叉燒、青蔥、秘醬,另再加錢要隻半熟鹽煮蛋同紫菜,麵硬度、油膩度同湯濃度就要普通。D麵好少,就禁食就無咩特別,但撈埋醬汁禁食就好唔同,少少辣,但似紅椒青椒果隻禁,應該系混埋不同其他材料做成,好好味。而個湯,又唔會比個醬搶味,飲落豬骨味仍然清楚。至於叉燒,就得寥寥幾片,重要好細塊,食左等於無食禁。服務質素,兩個:「一流」,侍應九十度躹躬,系香港邊到有,君悅酒店都唔會有。而且每個位都有好多介紹拉麵文化嘅單張,真系有唔同d。埋單百幾蚊,老實講有d貴,雖然「食」同服務方面真系好,但百幾蚊只系有個麵食,就有d唔值。一年食一次下就可以嘅,但多d就免啦。
一年食一次下就可以嘅,但多d就免啦。
2014-10-08