2014-10-06 3993 瀏覽
對上一次食咖啡弄已經係5月尖沙咀個間分店, 當時無派籌安排, 只有排隊等. 經歷過3小時漫長等待之後, 我發誓我以後都唔會再食 但....女人係善變的. 我又走左去食啦 今次就轉左食銅鑼灣個間.星期日同男友&爸爸出左銅鑼灣, 諗住晏晝搵間好D既餐廳食個LUNCH...點知搵極都搵唔岩心水. 而男友爸爸好喜歡試新野同食甜品, 所以就膽粗粗去咖啡弄睇下多唔多人排隊. 當時我去到已經係12:45PM, 籌號排NO.26. Staff話仲未開始嗌籌...咁豈不是要等最少1個鐘.不過我都係個日先知原來依家轉左有得拎籌同打電話問排到幾多號. 有進步 因為我地實在太肚餓, 就走左去對面馬路間鼎泰豐食住D野先. 過左1個鐘我再打電話去咖啡弄, 一問之下已經叫到22號籌.所以就拿拿淋埋單走人.去到咖啡弄等左5分鐘就有位俾我地啦, 真係爽...唔洗好似以前咁要企係喥等位咁慘, 彈性高D. 個喥要求每人最低消費叫一杯飲品, 仲之就係你一定要叫野飲, 唔可以話淨叫野食. 呢個限制我又係當日先知. 男友爸爸唔鐘意飲野, 所以我地每人都局住要叫3杯飲品.我就叫左最愛的冰鮮果茶, 喜歡佢酸酸甜甜的味道. 好香百果味
 但....女人係善變的. 我又走左去食啦
 今次就轉左食銅鑼灣個間.

男友同爸爸就叫左冰抹茶歐蕾同芒果冰沙.
*冰抹茶歐蕾- 奶味重, 只有淡淡綠茶味. 味道一般般.
*芒果冰沙 - 用鮮芒果打的冰沙, 甜度剛剛好. 而且有大大粒的芒果肉, 不過芒果有點酸.
之後就Order左推介的玉米里肌起士可頌,牛角包烤得香硊, 加上芝士醬及火腿真的配合得很好. 而且有沙律菜伴住食, 可以減低肥膩感覺.
甜品來一客草莓冰淇淋鬆餅, 賣相非常吸引. 而內在也美味無比. 因為staff落單時好貼心提我地甜品最好後上, 所以食完鹹點再上甜點就剛剛好. 而且佢地整到鬆餅外硊內軟, 蛋味香濃. 再配上吉士醬同草莓雪糕, 真心覺得好味.

題外話/補充資料: 店鋪面積不算大, 而且檯與檯之間好近, 環境比較嘈. 如果要跟朋友談心, 呢喥唔係最佳選擇地方. 而且店鋪有限時進食, 感覺比較趕.
2014-10-05
  • 草莓冰淇淋鬆餅