2014-09-30 3832 瀏覽
哥哥牛一,今年只想一家四口低調慶祝,大肥爸爸深知哥哥最愛吃日本料理,所以就提議週六午餐時段,去試一間最近不斷有人推介,口碑極佳o既「楽壽司」。「楽壽司」位於銅鑼灣核心地段,時代廣場後面街,交通四通八達,繁忙時間路面情況卻擠塞得不得了 ,週末尤甚,乘搭眾多公共交通工具中最容易掌握時間應為地鐡及電車。大腳板中心有多間食肆,但只有一部升降機,幸好面積夠廣,容納人數多,估計週一至五要預多少少輪候時間,我地週六下午一時左右就唔洗排隊。五樓一出就抵達「楽壽司」簡潔o既候座處,店舖本身樓面高,所以就算坐滿人都唔會話好嘈。慢慢步入並無花巧裝修o既大廳,經過兩旁梳化式o既四至六人卡位,就到達大堂內o既壽司吧,不過因為我地預先訂座,所以被安排入座於私隱度較高及較幽靜o既壽司吧房。據當日助陣o既新師傅所講,壽司吧房可坐十人左右,午市晚市均可包房,最低消費分別為六千及萬二 ,肥肥家族第一次光顧就有機會坐,仿佛係為賀哥哥壽辰而設o既小驚喜,衛生舒適得很 。房中除咗有新師傅助陣之外,亦不時有位姐姐仔進進出出,負責落單、傳遞茶水、熱食等服務,盡責有禮。大肥爸爸食魚生只限佢食慣咗嗰幾款,所以選擇咗散叫,而媽媽因
大肥爸爸食魚生只限佢食慣咗嗰幾款,所以選擇咗散叫,而媽媽因當日不適,故只係叫咗個午市牛肉飯套餐,而小肥同哥哥每人就叫咗份午市壽司拼盤。
深海池魚薄切($360):大肥最愛食薄切,新師傅解釋話當日只有兩款魚適合以切成薄片刺身,第一款為深海池魚,爸爸評語為清甜夠薄,唔錯。
深海池魚薄切($360)
薄切酸汁
右口魚薄切($360):至於另一款右口魚薄切,大肥覺得魚味雖則較為鮮濃,卻嫌肉質比深海池魚更為韌,如果要佢二選一,佢會選擇深海池魚。
右口魚薄切($360)
午市套餐之牛丼($230):外表睇起上黎,牛肉疑似偏乾,但媽媽就非常欣賞,解釋話啲飯粒好軟熟,牛肉又唔會話太肥,香濃且唔油膩。小弟未有品嚐,但自覺如果要食牛丼,會揀選價錢較實惠o既吉野家囉
午市套餐之牛丼($230)
午市套餐「壽司盛り合わせ」($368):每款午市套餐同樣包沙律,前菜,麵豉湯,燉蛋及雪糕,而「壽司盛り合わせ」o既主菜為十件壽司加一件手卷,應該係餐牌中最抵食之套餐
酸薑,芥辣
午市套餐之沙律:沙律連碗都係涷o既
,XO仔唔敢講衛唔衛生,不過因為細佬啲牙對過涷同過熱o既食物都好敏感,所以要攤一陣先食得。醋汁沙律中o既青瓜最為爽脆,蕃茄都好甜,簡單醒胃。
午市套餐之沙律
忌廉芥辣碎海鮮:忌廉芥辣醬唔算好攻鼻,屬微辣,海鮮碎有生有熟,有爽有軟,好野味。哥哥估計海鮮碎來自早一晚所剩餘o既魚生,如真的懂得善用廚餘,絕對是一件好事
午市套餐之忌廉芥辣碎海鮮
肝醬右口魚壽司:新師傅話「壽司盛り合わせ」中所有壽司都唔需要點豉油,可直接食用。右口魚已塗上醬油,面層亦放有肝醬葱花,肝醬香濃,冇過咸之餘亦帶出右口魚o既魚鮮味,配搭新穎美味
午市套餐壽司盛り合わせ之肝醬右口魚壽司
金目鯛壽司:金目鯛魚身光滑,原來面層塗上以柚子汁調出黎o既醬汁,酸甜醒胃,新鮮爽甜。
午市套餐壽司盛り合わせ之金目鯛壽司
深海池魚壽司:正如大肥所講,深海池魚魚鮮味不及右口魚,不過可能切薄咗o既魚肉質唔同,個人反而覺得深海池魚比右口魚煙韌
午市套餐壽司盛り合わせ之海海池魚壽司
青海老壽司:青海老又名「花竹蝦」,蝦肉晶瑩剔透,爽脆滑溜,美味可口!
楽壽司:午市套餐壽司盛り合わせ之青海老(即花竹蝦)壽司
吞拿魚壽司(Maguro):雖然吞拿魚面有紫菜及芝麻點綴,肉質卻係當日眾多魚生中最嚡最無特色o既一道。
午市套餐壽司盛り合わせ之吞拿魚壽司
鯖魚壽司:薑葱鯖魚鮮濃爽厚,正!
午市套餐壽司盛り合わせ之鯖魚壽司
中拖羅壽司:中拖羅魚油足,肉質幼嫩,入口半溶,魚鮮味充滿口腔,讚!
午市套餐壽司盛り合わせ之中拖羅壽司
海膽壽司:海膽壽司不但份量十足,更加係甜滑非常,食後於口腔中o既鮮甜味有增無減,小弟終於領會到咩野叫做「齒頰留香」
午市套餐壽司盛り合わせ之海膽壽司
燒右口魚邊壽司:右口魚邊經師傅輕輕用火槍燒過,入口即溶,香甜濃滑,食後有種半漂浮狀態,可稱得上為整頓午餐之最高享受哦
午市套餐壽司盛り合わせ之燒右口魚邊壽司
葱碎吞拿魚手卷:手卷跟其他壽司一樣,已調有味道。粗粗o既手卷餡中有吞拿魚碎、葱花、芝麻粒及黃色o既蘿蔔塊,超級香脆野味,見狀大肥都叫咗一條黎食,故得知散叫每條要$180
!計吓條數,午市「壽司盛り合わせ」除咗有一條原價$180 o既吞拿魚手卷之外,主菜仲有十件高質o既壽司,每客單價為$368,真係好抵食囉!相比起下,散叫就勁唔抵啦
午市套餐壽司盛り合わせ之葱碎吞拿魚手卷
壽司:XO仔曾經食過一件蛋製o既壽司而引起敏感反應,後了解到「卵壽司」o既千層蛋好多時都會加咗其他食材,所以就請咗媽咪食。媽咪食後感想為「蛋塊清甜鬆軟,做得好好」。
午市套餐壽司盛り合わせ之卵壽司
麵豉湯及茶碗蒸:麵豉湯入面有蜆同柚子絲,而且一啲都唔粉,味道又唔會過咸,一啲都唔會話敷衍了事。細細碗o既燉蛋清香幼滑,食完咁多件壽司可以暖暖個胃,好舒服!
午市套餐之麵豉湯,茶碗蒸
海鹽雪糕或南瓜雪糕:甜品之雪糕有兩個口味,分別為海鹽及南瓜,前者呈白色,輕輕o既海鹽味非常清新,後呈為黃色,屬少甜,南瓜味唔濃,但質感就有少少磨沙feel,個人較為欣賞第一次食o既海鹽雪糕。
午市套餐之海鹽雪糕或南瓜雪糕
肥肥家族借哥哥生日為由,去品嚐新派日本料理「楽壽司」,我地一家四口各有各驚喜
。大肥爸爸除咗鍾意餐廳樓面夠高之外,對其優雅潔亮且私隱度極高o既壽司吧房更加係讚不絕口。靚靚媽咪則喜歡餐室所提供o既各款熱食,及並不嘈吵o既環境。絕對超值o既「壽司盛り合わせ」就成為咗XO仔同哥哥最喜愛o既日式午市套餐!

題外話/補充資料: 後記:哥哥留意到,「壽司盛り合わせ」中每片魚塊一早已切好哂,師傅喺壽司吧入面只需加入飯團及塗上醬油就可以上枱。哥哥覺得所有刺身及壽司理應即叫即切,故有必要減去一分衛生分。
2014-08-30
生日