2014-09-08 13815 瀏覽
 位於五星酒店內的HARBORSIDE, 價錢收足六星級數, 但對於此餐完完全全徹底的失望.用餐價錢, 我相信景觀佔了70%, 食物只佔了30%. 何出此言??開開心心同老公黎食生日飯. 仲提早左2個月BOOK位. 滿心期待等呢日.我地未夠8點就到了, 諗住早少少入座應該都OK. 點知頭輪未散, 冇錯, 係有頭尾輪之分.頭輪係6-8, 尾輪係8半開始.一間五星酒店, 食評正面多於負面既餐廳, 都玩頭尾輪??等到8半了, 在外面排隊入座.坐低後開始攞食物.海鮮:開邊龍蝦 --- 好好食, 如喜歡食蝦籽既朋友, 一定開心到爆, 有部份是充滿著籽籽的長腳蟹 --- 好好食, 唔係一味得個咸水味, 夠鮮味 原隻蟹鉗 --- 好貼心, 一拿上手就可以食, 完全唔使"中"佢, 正原隻鮑魚 --- 食到中後段有鮑魚出, 但鮮鮑冷盤唔係我杯茶, 試左一個就算了. 唔係想像中咁好食.刺身:帶子 --- 原粒珍寶帶子, 雖然橫切為幾份, 但都鮮味十足, 超正   ***食到九點幾想再攞帶子食, 哥哥仔答"無哂", 我.....靜左, 收得咁貴一位, 可以"無哂???!"三文魚 --- 夠肥美加厚切, 好正

我地未夠8點就到了, 諗住早少少入座應該都OK.
點知頭輪未散, 冇錯, 係有頭尾輪之分.
頭輪係6-8, 尾輪係8半開始.
一間五星酒店, 食評正面多於負面既餐廳, 都玩頭尾輪??

等到8半了, 在外面排隊入座.
坐低後開始攞食物.

海鮮:
長腳蟹 --- 好好食, 唔係一味得個咸水味, 夠鮮味
海鮮冷盤
刺身:
三文魚 --- 夠肥美加厚切, 好正 (我都係喜歡食D下價野, 哈哈)
甜蝦 --- 都係一般的甜蝦, 冇乜特別讚/彈
刺身
天婦羅:
炸蝦天婦羅 --- 個脆漿可以用"樣衰"黎形容, 想像唔到一間五星酒店內的餐廳質素會係咁, 完全跟坊間平價日式放題比下去
蕃薯天婦羅 --- 粉漿厚過蕃薯, 感覺上比炸蝦的還要好
天婦羅
WELCOME DRINK:
有好多款鮮榨果汁揀
WELCOME DRINK
湯類:
南瓜忌廉湯 --- 只淺嘗了少少, 都OK, 幾好飲
蓮藕豬踭湯 --- 老火湯, 夠味, GOOD
海鮮燕窩羮 --- 過份地杰, 但足料的
海鮮燕窩羮
鐵板燒:
有豬肉, 牛肉, 羊肉 --- 值得一提既係牛肉, 略肥, 但口感一流. 羊肉就一D都唔羶
鐵板燒豬牛羊肉
熱盤:
燒牛肉 --- 部份部的確好好食
蒸石斑魚 --- 鞋鞋的, 蒸到明顯過哂火
片皮鴨 --- 估佢唔到又幾好食, 一啖一件, 又唔使落手, GOOD
意大利雲吞 --- 太大粒, 完全試唔到佢有咩餡, 微辣的
海鮮炒飯 --- 太過乾身
青咖喱蝦 --- 奇奇怪怪的, 辣又唔係辣, 香味又欠奉
熟食
熱盤
甜品:
雪糕 --- 哈人帶C都算係我其中一個飛佛, 我去攞雪櫃, 問人咩品牌, 佢話係哈人帶C, 但係......眼見雪糕櫃雖然有6款味道, 但全部都係平平無奇既味道, 冇D特別既, 例如朱古力大可以出"比利時朱力", 但佢無....朱力就係朱力, 望落個雪糕櫃, 似牛奶公司多過哈人帶C. 平時超喜歡食雪糕既我, 食左一球就收手了, 失望
麵包布甸 --- 食落似一個海棉蛋糕多D, 又或者本身佢就係海棉蛋糕, 我以為佢係麵包布甸

朱古力蛋糕 --- 有陣過份濃烈的橙味, 冚哂朱古力既味道
梳乎里 --- 戲肉黎喇, 要ORDER的, 即叫即焗, 點知......我嗰杯食到底, 係未焗透既蛋白, 流質狀......完全諗唔到喺呢度發生......生蛋白......即刻收手, 唔再食落去. 而家D菌咁惡, 何況係生既蛋類, 咪搞.
梳乎里
梳乎里
總括而言, 咁既價錢食咁既質素, 試過一次就夠了.
題外話/補充資料: 侍應沒有主動收碟及加水, 叫一次, 就加一次
2014-09-06
生日