2014-09-05 156 瀏覽
那天天氣很好,我地4個女人就去西貢半月灣暢遊曬下太陽,整個行程都好開心的,本身我地想去一起果醬的,但為時已晚就嘆唔到Tea了,咁啱經過呢間外表幾田園feel 既餐廳,當時大約7點,見有位,望下menu都幾正路,Pizza,pasta,冇死啦,點知........伏已中。首先,Menu 既design, 咩套餐 1A1B1C 咩2A1B1C咩3A2B1C, 考試咩,咁那多combination, 睇完都唔知點叫,咁我地就揀返普通野算。(早知影埋相俾你地解答啦)1。忌廉湯淡到連我姪仔煮既金x忌廉湯都好過佢,就像用麵粉溝水,salt都慳埋,料更不用提啦。2。前菜粟米沙律正常,咁多樣菜算最好的。2。呃視覺效果的焗田螺黎到個樣好正,滿滿的薯蓉係底,即刻夾田螺黎食,味道正常。跟手再拔d薯蓉啦,好彩我唔係好大力,差d鑿爆個碗,原因只係得少少薯蓉伴住田螺。咁$40 就冇得講啦。3。煙肉蜆肉意粉,呆那咗老闆伸手放底一個恰似家居盛菜有車厘子花花的碟,一pat pat的,算,殼呢,我食開的蜆是有殼架喎,I cant see any 蜆既蹤跡,我想這些蜆兒還未長大吧,這道菜又是冇味的,我想外賣快餐都有誠意過佢
1。忌廉湯
2。前菜粟米沙律
正常,咁多樣菜算最好的。
2。呃視覺效果的焗田螺
焗田螺 $40
3。煙肉蜆肉意粉,呆那咗
老闆伸手放底一個恰似家居盛菜有車厘子花花的碟,一pat pat的,算,殼呢,我食開的蜆是有殼架喎,I cant see any 蜆既蹤跡,我想這些蜆兒還未長大吧,這道菜又是冇味的,我想外賣快餐都有誠意過佢。仲要$138/set
煙肉蜆肉意粉 $138/set
4。'厚'難切的黑豚肉
見老闆介紹到就試下啦,$238 !!! 明明話多汁又軟,友人切好了,我起勢咁咬先食到,外層燒過火了,又硬又乾,口感已差,只配黑胡椒同海鹽, 大概想我地食肉汁本身的味吧。說真的,我地夾硬食埋。
黑豚肉 $238
5。自選4款料的Pizza, no comment
應該算係呢幾樣中最冇事的,我地選了白菌,菠蘿,雞肉,仲有一樣唔記得了。唔難食唔回味。
好難得好我地4個都覺得咁難食,友人說'我頭先食過d乜?'
最後俾錢,老闆拎咗個已熔爛不堪既書型(大概)盒黎收錢,Vintage咩,不如用手收啦好嗎?

其實,如可以加多點誠意去製作,就不會浪費了這地方了。
題外話/補充資料: 胡椒粉瓶子好像壞了,建議更換,因為友人一開蓋子,中間的夾子便掉進湯裡呢。
2014-08-30
生日