餐廳: 翠亨邨 (利舞臺廣場)
資訊:

2014-08-04 5449 瀏覽
是咁的,個人覺得香港酒家多如天上繁星,有好食難食,有高檔平民。要打破平野冇好野嘅定律,真係除左汪阿姐張床褥之外,冇邊個做得到。不過,一百蚊樓下食半隻雞,好多地方都做到,而且質素唔差。咁俾成兩百蚊食半隻雞又係咪要食完之後有高潮咁高要求呢,又唔係,不過你叫得翠亨一靚雞,係咪應該起碼雞有雞味,並唔係一碟手撕沙薑冰鮮雞呢。唔係話你唔好食,不過賣相差,點做招牌菜呢。碟滷牛腱算係不過不失啦,68蚊還可以,個滷水係有啲唔同嘅。枝竹火腩炆龍躉頭腩,味道不俗,個煲就夠大啦,魚就碎上到不能再碎,賣相就唉,放多幾條綠色嘅蔥都唔會蝕嘅。好啦,終於有碟靚啲,紅酒梨黑醋脆豬柳。賣相係正嘅,不過果兩排响碟邊嘅橙紅色紅酒梨,冇紅酒味,亦冇梨味,又幫唔到碟fusion進化版嘅生炒骨,佢嘅存在價值响邊呢,單純伴碟?到個黑醋,我諗住一係意大利陳醋,一係滇江香醋,兩者特色係酸而不澀,帶甘甜,有獨特香味。好明顯佢用嘅係something else, 唔酸唔甜,老實講你俾是但樣出味啲我都收貨。唯一可取係豬柳粒尚算脆,咁就128蚊。最安慰係個煲杏汁白肺湯,例牌四人份,$238 。七個人夠分,仲有兩碗半添飲。白肺夠白,乾淨冇腥味,杏
翠亨一靚雞
碟滷牛腱算係不過不失啦,68蚊還可以,個滷水係有啲唔同嘅。
牛腱
枝竹火腩炆龍躉頭腩
紅酒梨黑醋脆豬柳
最安慰係個煲杏汁白肺湯,例牌四人份,$238 。七個人夠分,仲有兩碗半添飲。白肺夠白,乾淨冇腥味,杏味香濃,屬水準之作。杏汁白肺湯係手工湯水,呢個價錢,呢個質素,呢個份量,算係超值。
杏汁白肺湯
總結,我人一向厚度,寫野大多隱惡揚善,因為我相信一分錢,一分貨。平嘅,素質未到門檻嘅,我會調節評價。一間知名食府,收得人錢,就要俾到貨,你每碟減三十蚊就差唔多。否則,唔該,俾多少少心機,味道不變,賣相改善都好。
2014-08-03
杏汁白肺湯