2014-06-05 751 瀏覽
其實呢間品味鮮小廚都食過好多次,堂食外賣都試過,不過就外賣多。而且我地屋企次次都淨係外賣佢個水煮魚,所以今次篇食評主要都係評佢個水煮魚。好多人都話堂食有風味D,奈何可愛的爸爸媽媽不太喜歡外出食飯,我家姊弟又想食辣,唯有黎呢到叫個外賣解解癮。我唔知正宗既水煮魚係點,但係呢間舖頭既水煮魚我覺得好好味~首先佢夠辣,辣得黎有D麻,麻得黎又帶香,而且佢又唔會話好咸。因為我試過有D舖頭既水煮魚係好咸的,破壞晒成煲野~.~除左面頭既大魚片,個底仲有D薯粉、大荳芽、萵苣、酸菜等,其實都幾多料食。唔知係咪因為我地拎到返屋企會煲返熱先食,滾多兩滾,D辣味更出,D料更索味。雖然我地每次都只係叫小辣,但係屋企滾兩滾之後,次次都辣得好過癮 所以唔好睇少幅相入面個湯底D色水~仲有,同老闆娘傾開,佢話佢D魚會燻左先放落去,所以冇咁易散開或者爛晒。唔知其他賣水煮魚既舖頭係咪都係咁既呢?呢頭附近都有唔少舖頭賣四川菜,我地都試過佢地既水煮魚,但唯獨呢間會令我地返轉頭幫襯。除左味道外,價錢亦係其中一個重要既原因!呢到咁大煲既水煮魚,都只係賣$78!外面唔少舖頭閒閒地都賣過百一煲,或者呢到唔似人地成條魚咁上,只係一條大魚既一

我唔知正宗既水煮魚係點,但係呢間舖頭既水煮魚我覺得好好味~

所以唔好睇少幅相入面個湯底D色水~

除左味道外,價錢亦係其中一個重要既原因!
呢到咁大煲既水煮魚,都只係賣$78!
外面唔少舖頭閒閒地都賣過百一煲,或者呢到唔似人地成條魚咁上,只係一條大魚既一部分,但都已經夠我地一家食。我地仲可以自己買料加落去煲添!
而且我地次次都會自己帶埋煲去買外賣,除左環保D之外,仲可以慳埋兩蚊外賣碗既錢!抵讚!

除左水煮魚,我地都試過佢地既雞煲,仲有干煸四季豆、干鍋肥腸、炒土豆絲等小菜,味道不過不失,同埋要預左味道會係偏濃重及多油。

始終都係比較鍾情佢地既水煮魚~
2014-05-18
外賣自取