2014-04-26 6420 瀏覽
傳統中式圍村菜一向不是我杯茶. 成班friends山長水遠入元朗, 大家都想食D地道食物. 第一時間諗起大榮華. 雖然九龍灣有分店, 始終都係想試總店, 食一定要去老字號!6PM到大榮華, 等大約30分鐘入座. 我地十分buy time, 在等位時已search下有乜推介點定餸! 主菜大部份$80一碟, 價錢簡單清楚寫明, 不錯!5人叫了7餸+豬油撈飯. 以招牌菜為主.奶皇馬拉糕 - 一籠有八件. 新鮮蒸起, 很熱很香很鬆軟! 平時食的馬拉糕中間沒有料.這馬拉糕中間夾著奶皇, 幾好味! 奶皇比較淡, 可以再甜點會更好味.圍頭五味雞 - 同其他食家意見一致, 外表和味道基本上同豉油雞一樣. 食唔到'五味'. 應該係雪雞沒有雞味, 加上上菜時又唔熱, 沒有驚喜.註: 我地最後打包了半碟, 不是因為好味, 只是不想浪費.金沙蟹粉扖西蘭花 - 大路野, 不過不失. 可以多點蛋皇同蟹粉.雞蛋焗魚腸 - 新鮮蒸起, 外面焗得很香脆, 很多魚腸, 朋友十分欣賞. 我只食左一小口, 魚腸不是我杯茶.鳳凰蟹肉炒長遠 - 炒長遠即是炒粉絲. 炒得都乾身, 有蛋, 韭菜, 粉絲, 很少蟹肉. 講真很普通,

5人叫了7餸+豬油撈飯. 以招牌菜為主.
奶皇馬拉糕
圍頭五味雞
註: 我地最後打包了半碟, 不是因為好味, 只是不想浪費.
金沙蟹粉扖西蘭花
雞蛋焗魚腸
鳳凰蟹肉炒長遠
鳳凰蟹肉炒長遠 - 炒長遠即是炒粉絲. 炒得都乾身, 有蛋, 韭菜, 粉絲, 很少蟹肉. 講真很普通, 沒有驚喜, 談不上招牌菜.
陳皮豆豉蝦
陳皮豆豉蝦- 很香很濃陳皮豆豉味! 蝦是基圍蝦size, 不是很大隻但新鮮. D蝦都好入味, 份量很多, 不錯.
南乳香脆骨
南乳香脆骨- 很濃南乳味, 排骨幾腍入味. 都係個句, 大路野, 一般酒樓貨色.
豬油撈飯
豬油撈飯
豬油撈飯 - 名菜一定要食. 份量是一人前. 上菜時有支頭抽同豬油, 用來撈白飯. 大家都唔想食咁肥, 所以我地跟指示只落半匙豬油+1匙頭抽. 唔知係咪唔夠熱, D飯都幾硬, 有一陣臘鴨味, 真係唔識欣賞, 我只係食左一啖, 已經唔想再食.

其實這裡服務不錯, 飯後有免費紅豆沙, 價錢實惠. 但菜色十分普通又油又肥, 很多酒樓做得比較出色. 下次入元朗可以食其他好味有特色的餐廳.
奶皇馬拉糕
陳皮豆豉蝦