2014-04-21 4189 瀏覽
今晚同一位朋友去左香辣屋食飯,佢係大廈一樓,一上到去就見到細細個接待處,又有一位女服務員係到,會用泰文同你打招呼。之後就由一位經理帶我地入去。估唔到原來裹面地方係幾大,兩個人當然係一張二人枱,咁岩望到對面既餐廳有好多燈飾,好有氣氛。餐廳裹面既燈光比較昏暗,所以每張枱都有一個細細地既蠟燭台,又有細細聲既音樂,環境好有情調。一開始就叫左泰式拚盤,賣相十分靚,配埋三款醬汁,有魚露﹑甜酸醬同沙爹醬。岩哂唔同人既口味,首先食個炸蝦餅,外面好香脆而且出奇地少油,入面既蝦肉又彈牙而多汁之後炸春卷呢,外層炸得好脆口又不油膩,餡就有粉絲同雜菜為主,非常好味,點埋唔同既醬,非常正﹗主食是香芒蟹肉炒飯,份量岩岩好,飯底炒得好香,而且材料十足,蟹肉夠哂新鮮,芒果唔會酸,甜甜地,雖然平時唔鍾食有生果既炒飯,不過佢依個既特別又十分好食,所以無理由拒絕。之後雞肉串燒都十分好食,雞肉嫩滑,唔點醬,本身已經食得出一陣一陣既黃薑粉味,而佢肉都醃得好入味,點埋沙爹醬當然會更加惹味哦。最後就飲左依個椰青。椰青都幾大個,又有厚厚既椰肉,質感都幾嫩滑,椰水又清甜解渴,食完野飲岩哂。