餐廳: 八月花 (朗豪坊)
資訊:

餐廳: 八月花 (朗豪坊)
資訊:

2014-04-19 7081 瀏覽
次次家庭聚會都會去平時幫襯開既酒樓,但因為酒樓最近大裝修,所以雖然驚d長輩唔鍾意,但都要提議試試八月軒! 美心集團既八月系列 (八月花、八月居) 一向係我既至愛,今次八月軒亦不例外!是次晚飯叫左十二人晚餐,有七個餸,咦! 七個!? 所以再加多個脆皮BB豬同檸汁叉燒包! 先黎八月軒燒味拼盤,有叉燒、燒鵝、海浙、豉油雞、鮑片夾青瓜,樣樣都唔錯,尤其是鮑片夾青瓜,鮑片十分鮮味而且juicy~脆皮BB豬暖暖的,皮脆肉唔韌,咸度適中,乳豬件既底部已加有海鮮醬,唔需要再加已夠味道~花膠竹笙燴生翅 - 唔需要加醋已經十分夠味! 非常足料! 好多翅、好多竹笙,我仲飲左兩碗! X.O.醬花蚌炒蝦仁 - 花蚌同露荀好爽,微辣,好惹味~艇皇浸翠苗 - 有豆苗仔、蒜子、東菇碎、竹笙碎,上湯好鮮甜,唔覺有味精,而豆苗仔亦好嫩好爽~生炒牛肉飯 - 唔錯,無特別,不過唔太喜歡飯上面既松子~招牌炸子雞 - 皮脆肉嫩,咸度亦適中~唔錯~其實仲有清蒸沙巴龍躉,不過唔記得影相~一向好怕酒樓既蒸魚肉質粗鞋,但今次卻非常美味,蒸得剛剛好,肉質嫩滑鮮味! 平時屋企人多數都會食淨,不過今次真係一件都不留! 另外叫既檸汁叉燒包,包裡

是次晚飯叫左十二人晚餐,有七個餸,咦! 七個!? 所以再加多個脆皮BB豬檸汁叉燒包! 先黎八月軒燒味拼盤,有叉燒、燒鵝、海浙、豉油雞、鮑片夾青瓜,樣樣都唔錯,尤其是鮑片夾青瓜,鮑片十分鮮味而且juicy~脆皮BB豬暖暖的,皮脆肉唔韌,咸度適中,乳豬件既底部已加有海鮮醬,唔需要再加已夠味道~
八月軒燒味拼盤
脆脆BB豬
花膠竹笙燴生翅
X.O.醬花蚌炒蝦仁 - 花蚌同露荀好爽,微辣,好惹味~
X.O.醬花蚌炒蝦仁
艇皇浸翠苗
生炒牛肉飯 - 唔錯,無特別,不過唔太喜歡飯上面既松子~
生炒牛肉飯
招牌炸子雞 - 皮脆肉嫩,咸度亦適中~唔錯~
招牌炸子雞

另外叫既檸汁叉燒包,包裡面大部份係空心既,餡料份量極少,本身已經唔係好欣賞加左檸汁既菜式,如西檸雞,而呢個檸汁叉燒包亦唔係好得我歡心,味道怪怪的~
檸汁叉燒包
檸汁叉燒包
總括而言,大家都好滿意今次既家庭聚會,相信絕對有下次~八月系列依然會係我既中菜首選,今餐仲見到周圍既枱都有叫甜品 - 千層酥,但係份量實在太大而我地又好飽,所以留返下次先試啦~
2014-03-23
生日