2014-03-24 2709 瀏覽
星期六跟男友去了大水坑踩單車,踩完「循例」openrice一下附近有咩好食,最後找到大圍的古朴年代咖啡 酒館。晚上七點去到,沒有訂檯想碰碰運氣,哈!餐廳室內全。FULL!要麼等到八點半,要麼坐室外的可吸煙座位享受二手煙。基於踩完單車有點發軟蹄及餓到核爆的情況下,二手煙就二手煙啦!好彩好孩子受到幸運之神眷顧,整晚都沒有人吸煙呢 (歡呼)我們坐室外,對餐廳內的裝修設計擺設格局完全(偷)睇唔到,看其他食評家相片內籠應該很台式吧,可惜我們只看到大圍街景...Menu厚厚以為好多選擇,騙人的,全日的早午晚下午茶宵夜菜式all in one,我倆神速選好三味菜,同樣地,他們神速上齊三味菜。炸芝士先到脆卜卜,熱辣辣,可以拉出芝士,雖然芝士味不濃烈,卻不會有漏既感覺,旁邊菜都幾爽口,略嫌黑醋較少,食到底層要乾啃。酷愛芝士的人推薦第一條炸芝士剛剛食完,水牛城雞翼就到啦,脆卜卜的外皮,不會油淋淋,dip上酸辣醬,一流!正在為剛到的水牛城雞翼拍照時,海鮮蕃茄扁意粉就到啦,洗唔洗咁快!? 以賣相黎講,此意粉...一般,味道...同樣一般,蕃茄味唔夠,蕃茄汁太稀,兩隻去殼蝦同意粉都爽口,但真係無乜味咁囉
炸芝士
炸芝士先到
水牛城雞翼
海鮮蕃茄扁意粉
題外話/補充資料: 點解要強調上菜神速呢,因為d菜黎太快,又唔係食得快就自然變凍晒(嘩好順口喎),特別是炸芝士,最後食個條因為凍左變成食年糕咁樣,這個要扣分啦。Anyway, 都值得一試, 大家記得訂檯。
炸芝士
水牛城雞翼