2014-03-22 2304 瀏覽
其實今日已經係第四次食雞脾下午茶餐,我依然忍唔住講:真係好大隻雞脾!記得初次路過商場外,我被白底紅字”日月星”招牌吸引,充滿電視劇“香港8x”feel,後來上網搜查原來生炸雞脾遠近馳名,胃食嘅我當然要一試。我通常會非繁忙時段,平日下午三四點左右幫襯,但我經驗係就算非繁忙時段,總會有雞脾粉絲聚集(中年男性居多,無性別歧視成份),互不相識但大家同樣手持滷水脾或生炸脾密密食,都幾得意!講返正題,我每次心水必定係雞脾+火腿三文治下午茶餐($23),包熱飲,生炸雞脾大大隻,熱辣辣,脆卜卜,但又唔會炸到乾哂,咬落真係有肉汁流出(唔係油或血水),三個字:正!如果嫌炸雞脾熱氣,滷水雞脾亦係一個好選擇,雞皮吸收滷汁後肥美甘香,滷水汁味道適中,唔會太重八角草果香料而覺得食後上火口乾。論價錢火腿三文治ok好食,原來亦可以加$3改為腸仔熱狗,我未食過但應該好味,因為曾經見過隔離位中年男士大啖咬熱狗,沙律醬從咀角流出,一臉滿足……熱飲例如奶茶,華田都好飲。既然食雞脾,當然唔少得食埋炸薯條($11?),大大碟波浪紋薯條炸得香脆,灑鹽熱食一流!
熱飲例如奶茶,華田都好飲。

2014-03-21
  • 生炸雞脾,滷水雞脾,炸薯條