好耐無食過芝士撈, 記得第一次食係8年前, 當時新記仲響舊地址, 一食難忘, 好鬼好食~偶然行過尖沙咀, 想起呢間老地方, 於是又去試試而家o既水準~叫左一個豬頸肉芝士撈麵$42, 餐牌有個新包叫腿蛋餐包餐$25~黎到我真係嘩一餐, 百物騰貴唔緊要, 30蚊一碗o既芝士麵加到42蚊, 都係8年o既事, 以前食都唔覺得算平o既, 之但係, 個麵o既份量真係少得可憐, 有少少誇張... (我係食食下先決定寫食評, 所以張相個份量係已經食左兩啖)個汁水準都爭d, 淡左少少~個包呢?蛋流心的, 餐肉都無咩特別, 不過...個餐包... 硬的, 收25蚊個餐, 我好後悔無淨係叫杯凍檸茶就算~下次去新記都係叫返麵食, 唔好試包.見個麵咁細, 試埋以前好鐘意食o既蜜汁龍鬚$45,仲貴過個麵, 不過個汁真係超級好味, 甜度適中, 結果我仲用d汁黎撈麵..不過又要提一提d龍鬚呢, 有d比較硬, 有d好淋好好味, 點解會軟硬度不一致?硬o既會唔會係唔新鮮將舊o既撈落新o既度煮?咁耐無食過水準下降又貴左, 希望新記老闆認真改善下, 以前真係我最愛o既茶記之一~
好耐無食過芝士撈, 記得第一次食係8年前,
當時新記仲響舊地址, 一食難忘, 好鬼好食~

(我係食食下先決定寫食評, 所以張相個份量係已經食左兩啖)
個汁水準都爭d, 淡左少少~

個包呢?蛋流心的, 餐肉都無咩特別, 不過...
下次去新記都係叫返麵食, 唔好試包.

見個麵咁細, 試埋以前好鐘意食o既蜜汁龍鬚$45,
仲貴過個麵, 不過個汁真係超級好味, 甜度適中,
結果我仲用d汁黎撈麵..
不過又要提一提d龍鬚呢, 有d比較硬, 有d好淋好好味,

咁耐無食過水準下降又貴左, 希望新記老闆認真改善下,
以前真係我最愛o既茶記之一~
2014-03-17