2014-02-16 4476 瀏覽
南小館是小南國的分支, 走平價的檔次, 店內的裝潢風格好像一間精緻cafe格局, 待應遞上了兩杯熱茶, 有點像麥茶玄米茶之類的, 都係香唔太淡味 每枱只有90分鐘的用餐時間, 待應放菜時, 個個都係好怱忙, 放下時比較大力, 俾客人感覺務態度印象唔係咁好,同環境好唔配合蝦肉麻醬紅油炒手一粒細細顆的豬肉雲吞剛好一口吃掉, 但只有豬肉一丁點蝦肉也沒有, 淋上的麻醬完全沒有應有的香味, 只有鹹味招牌生煎包看了食評發現大家對生煎包都是讚不絕口, 但沒有預期的特別好食, 生煎包用了銀色平鍋煎脆後連鍋一同盛上, 湯汁很多, 享用時別心急, 小口咬開包皮避免湯汁四射。不過餡肉唔新鮮, 有濃烈嘅豬"騷"味, 而且底部煎得過焦, 有苦澀味, 一點也不金黃, 比起荃灣的X興生煎包小店還要差金網煎窩貼一碟只有三塊窩貼就賣相幾好, 外邊煎得略脆, 不過味道就一般老上海酸辣湯其實味道既不酸也不辣只係材料比較足八醬伴麪送到時只有微溫, 唔知是否於廚房放得大耐呢?? 整個麪餅好難撈開, 只有少量的豆腐乾及肉粒, 而且味道偏鹹, 一定無8餸菜, 比起正宗的差很遠蒸銀絲卷很久沒吃過才會點這一道, 結果一點也不鬆軟, 裡

蝦肉麻醬紅油炒手

招牌生煎包

金網煎窩貼
老上海酸辣湯
其實味道既不酸也不辣只係材料比較足

八醬伴麪

蒸銀絲卷
很久沒吃過才會點這一道, 結果一點也不鬆軟, 裡面完全沒有一絲絲的效果, 根本只是蒸饅頭, 比起X王山莊還要差

五穀薏米水
根本就係用熱水沖罐裝五穀粉, 再加上已煮好的薏米, 極甜

糖水南瓜
於極度失望下, 這個本月新推介的糖水南瓜可算是可口清甜
如果喜歡食南瓜, 可以一試只係$40
2014-02-14