2014-02-11 9496 瀏覽
聽左朋友介紹左好多次呢間餐廳,又話風景點靚,戶外seating點好,聽左咁耐,今日終於搵埋兩位朋友,第一次來到大埔「小白鷺餐廳」試下,我坐朋友架車來,個停車場有成五六十個免費車位任泊,原來「小白鷺餐廳」係「白鷺湖互動中心」入面,個日天氣好冷,我地無坐出面,都係坐番餐廳入面。講環境,真係幾舒服,餐廳對住個湖,湖上仲有間小白屋,好適合湖上情侶晚餐,仲有個大草地,飯後散步一流,呢個咁優美既環境已經令我想找女友來拍拖!餐廳樓底好高,夠開揚,我地揀左張對住湖既枱,三個人點左三個午餐:「紐西蘭牛柳薄牛扖伴大蝦」($158)、「香煎印式雞扖伴菠蘿紅梅飯」($138)及「扖沙孟魚柳配炸薯蜆仔牛油汁」($148),價錢唔算貴咯,但當然都要好食先得!先來餐湯同面包,例牌菜湯或忌廉湯,無期望咯!我中意食雞,但對西餐既雞扖向來都不存幻想,但我又中意食咖喱,咪試下咯,試落又唔差噃,個印式咖喱汁調較得好入味,辣度適中,啱晒我,舊雞扖夠份量,雞肉唔「鞋」,有D驚喜!一於試埋朋友個兩味,每樣一啖,塊牛扖七成熟,好大份,肉質嫩滑,咬落feel到肉汁流出,趙兩口己滑落喉嚨,隻大蝦賣相就一般啦,我地都覺得唔錯;魚柳啖啖肉好

先來餐湯同面包,例牌菜湯或忌廉湯,無期望咯!我中意食雞,但對西餐既雞扖向來都不存幻想,但我又中意食咖喱,咪試下咯,試落又唔差噃,個印式咖喱汁調較得好入味,辣度適中,啱晒我,舊雞扖夠份量,雞肉唔「鞋」,有D驚喜!一於試埋朋友個兩味,每樣一啖,塊牛扖七成熟,好大份,肉質嫩滑,咬落feel到肉汁流出,趙兩口己滑落喉嚨,隻大蝦賣相就一般啦,我地都覺得唔錯;魚柳啖啖肉好新鮮,一食就知唔係飛機魚,餐廳侍應話大厨經常係大埔街巿買魚番來煮架,唔怪得咁鮮啦!
紐西蘭牛柳薄扒伴大蝦香草牛油野菌紅酒汁
扒沙孟魚柳配炸薯絲蜆仔檸檬牛油汁
香煎印式雞扒伴菠蘿紅梅飯印度薄脆
當日精選午餐共有6款,侍應話每星期大厨都會轉Menu保持新鮮感,見到枱上有情人節晚餐既Menu,相信呢度夜晚氣氛仲正仲溫馨添,問侍應情人節當晚訂位爆左未,佢話仲有少量,一於訂番兩個位先,同女友來撐枱腳,渡過一個浪漫情人節,佢地話仲有心型曲奇、心意瓶同情侶照相館咁多野玩,希望呢間餐廳情人節個晚唔好令我同女友失望啦,好期待呀!
2014-02-10