2014-01-20 2213 瀏覽
我同妹子都好鍾意抹茶,特別係抹茶甜品,一直好想試抹茶館,不過佢只有3間分店,對住香港島嘅我地嚟講唔太方便。今日襯星期日,終於的起心肝去鑽石山試吓。下晝3點唻到,唔太多人,我地即刻有位坐,不過坐左半個鐘到,外面已經排隊等位。我地食左lunch, 唸住試吓甜品,所以叫左抹茶tiramisu同抹茶巴菲杯,不過見到有好抵食嘅熱狗餐,就叫埋試吓,最後當然唔少得傳統抹茶啦。最快到係傳統抹茶,和式木盆上有裝上抹茶粉嘅瓷碗,一壼熱水,兩粒白玉,一碟糖,同抹茶專用嘅“發”。我立即跟著附上嘅步驟試整,其實都好難兼好費力,要保持個“發”垂直打轉,我打左好耐先起泡,碗茶都凍晒。附送嘅白玉,口感麻麻,食左一粒自己唔想食,完全唔似平時日本食嘅白玉質地。跟住到嘅就係抹茶tiramisu.之前喺openrice見d食評都鑽晒,所以一直好想試,兼好高期望,tiramisu裝喺木盒仔度。佢望落都幾吸引,面頭鋪滿抹茶粉,食落都好幾香抹茶味,芝士味啱啱好,中間夾一層蛋糕,食落冇咁膩,仲附送一杯苿莉花茶,食完甜品飲啖茶,啱晒。抹茶巴菲杯外形幾靚,頂層係抹茶雪糕,跟住係忌廉紅豆,粟米片下面係豆腐布甸,最底層係抹茶寒天。我覺得抹茶
抹茶巴菲杯外形幾靚,頂層係抹茶雪糕,跟住係忌廉紅豆,粟米片下面係豆腐布甸,最底層係抹茶寒天。我覺得抹茶雪糕嘅抹茶味唔夠濃,同via tokyo比,佢唔夠滑,不過都冇via tokyo咁膩。題外話,個杯真係好高,食嘅時候一定要扶住,如果唔係好易成杯跌左冇得食。
熱狗餐包一隻熱狗同沙律,仲有一碗清湯,下午茶嚟講份量都好夠,我地試左照燒汁豬肉熱狗,條腸幼身不過好爽口,夾埋d肉一齊食,好味,要彈嘅係個沙好淡。
2014-01-05