2013-10-24 259 瀏覽
是日同女友人行完銅鑼灣,見仲有時間剩就去左五代同糖坐低食個甜品,傾下計。可能18點對甜品店黎講係個算早既時間嗱,啲店員好得閒噤圍埋一枱好歡欣地高談闊論梗。見有客人入去都唔去帶位,雖然好多位,是旦坐都得,但(個人認為)帶位是基本吧。「幸好」餐牌唔駛叫店員拎,先識攞過黎。但落order果時係要大聲講句唔該,先有店員聽到行黎幫妳落單,齋舉手佢地係見唔到。經一輪篩選後,花瓣叫左雪糕黑白涼粉,雪糕選擇左綠茶口味。雪糕黑白涼粉個綠茶雪糕無乜綠茶味,少少失望,因為花瓣好迷Matcha類食品。不過唔能夠對雪糕有過高要求,畢竟五代同糖唔係雪糕專門店。黑涼粉無乜特別,白涼粉係椰汁糕黎,味道有點兒淡,椰汁味重啲會好啲。同埋如果黑白涼粉數量平均啲就好,因為成碗得4粒白涼粉..盡管meun圖片只供參考,都唔係差噤遠咖嘛,menu明明黑白涼粉各一半另外,花瓣明白一間餐廳入面,每人都有屬於自己既崗位。但明明total得3枱客人,點解要等如此耐呢?Floor的員工空閑時(假如識整甜品)應該是可以去Kitchen幫忙的..吧?花瓣果個已經等得耐咖嗱,但女友人叫既湯圓甜品(忘了名稱),在花瓣的吃了一半左右才上桌..花瓣食

「幸好」餐牌唔駛叫店員拎,先識攞過黎。

經一輪篩選後,花瓣叫左雪糕黑白涼粉,雪糕選擇左綠茶口味。
雪糕黑白涼粉
不過唔能夠對雪糕有過高要求,畢竟五代同糖唔係雪糕專門店。
同埋如果黑白涼粉數量平均啲就好,因為成碗得4粒白涼粉..

另外,花瓣明白一間餐廳入面,每人都有屬於自己既崗位。
但明明total得3枱客人,點解要等如此耐呢?
花瓣食野其實真係好慢,仲要後尾食完左個雪糕就停左手,淋住等埋女友人先一齊再次開動。

同埋員工已經無乜服務可言,某男同女員工仲要不斷係度大聲高歌合唱。
拜託我黎係想食野同傾計,而唔係聽妳地開演唱會(好聽既都話可以當餐廳播歌噤聽)。
其他嘎員工圍埋坐係度打機既有、禁電話既有、傾計既有,仲講哂粗口..
即使店內比較得閒,亦唔代表可以噤樣的唄?

最後,埋單要行出去收銀台度埋既。
店舖並唔大,員工們坐果張枱絕對能夠望到收銀台。
但花瓣同女友人係收銀台前企左陣,望住啲員工同我地眼望望,都唔識行過黎收$。
噤又無理由佢唔收$,就代表我地可以食霸王餐既,結果花瓣將$放係收銀台上就同女友人離開左店舖。
2013-09-16