2013-09-11 9806 瀏覽
雖然朋友生日剛過了一個月,不過特別的當然要替佢補祝翻,因為之前試過「和光」嘅日燒團購,覺得水準唔錯,加上朋友未試過日式燒肉,今次決定帶佢嚟試下。日燒同韓燒日大分別就係食材唔會過份調味,而且會比唔同調味品俾你自行選擇點咩風味。相比起日式刺身放題,和光嘅食物種類相對較少,主要集中係肉類,不過都有刺身、太卷同熟食提供,除咗剌身比較出色,熟食就真係麻麻。雖然無團購,不過都會每人送翻一隻 7吋大虎蝦 ,燒完真係好好食,又大隻有鮮味十足,如果有得俾人任點就正囉!話哂日燒,主打當然係燒肉, 牛胸腹 真係正到暈,雖然細細舊,但肉同脂肪比例好靚!另外,和光嘅海鮮都好有水準,特別係 特級太子貝 大大隻,而且燒起嚟有牛油香加上本身鮮味,好食!不過叫到第4次時,店員說已經無哂。整體上,牛、豬、雞中最好味絕對係牛,豬就要睇下邊款,有隻七味豬就真係太辣,而雞真係全部唔得,試過一次就無再叫。食得咁多肉,所以都叫咗啲蔬菜小食,去下油膩感, 牛油金菇 燒完幾好味, 青瓜小食 唔知係咪食得肉太多,意外地覺得唔錯。不過 矮瓜 燒完好乾,唔太好食!最後送上個人最鐘意嘅兩種肉推薦: 牛胸腹 、 牛舌

大虎蝦
最後送上個人最鐘意嘅兩種肉推薦: 牛胸腹 牛舌
題外話/補充資料: 限時2個鐘而且一定係 6 - 8 or 8 - 10,而且送上嘅份量用人頭計,兩個人真係食得好急,而且要不停落紙,店鋪可以改革一下,人少總可以送上較多份量吧?而且一無團購真係貴好多,下次都係睇時機先再去。
2013-08-24
大虎蝦