2013-07-05 1784 瀏覽
原本同朋友打算去SEVVA 食,不過因為天氣熱,朋友提議去CAFE LANDMARK,環境方面的確唔錯!!係置地廣埸中心,又有天幕做背景 因為係閒日去,我同朋友大約2:30去到,等位時間只係5分鐘左右。服務員話咁岩有客人走,SETTLE埋D野就可以安排入去卡位坐,入到去之後就即刻比MENU我地。我同朋友就點左一個afternoon tea set $280 for two with extra 10% sevice charge 已包括一個set 以及2個drink (tea or coffee), 價錢方面相比其他高級環境既tea set其實真係唔算貴,不過食物質素我個人覺得麻麻地。介紹下個tea set先,咁tea set 第一層就係中式點心,分別有鮑魚魚翅燒賣,蝦春卷同埋奶黃水晶糕,燒賣味道唔錯,而且幾彈,唔會覺得粉,加上有鮑魚魚翅點綴,食落感覺唔錯 蝦春卷味道非常好,個春卷包好薄好脆,脆既程度係一咬就會有聲同好易碎,入面蝦味好濃,而且好彈好有咬口,我個人最推介係呢個春卷 另外奶黃水晶糕個水晶皮好薄,食落味道都ok第二層就係有三文魚餅, mango咸點, 蕃茄吞拿魚咸點
第3層
第1層 中心點心
係置地廣埸中心,又有天幕做背景

另外奶黃水晶糕個水晶皮好薄,食落味道都ok

第二層就係有三文魚餅, mango咸點, 蕃茄吞拿魚咸點, 蘿蔔素菜卷同一件三文治,我覺得呢層其實完全唔可以叫有水準,EXCEPT三文魚餅同三文治,其他既咸點都可以用唔好食去形容。吞拿魚同蕃茄個味一D都唔夾,吞拿魚仲要有陣腥味。個蘿蔔素菜卷我食到一半要吐番出黎,陣味好青同埋我真心覺得好難食,希望我朋友都冇食到呢款,希望佢遲D會改做其他款式。不過個三文治幾特別,佢有陣好似燒鵝既味道咁,不過係味道幾好既!

第三層就有士多啤梨藍莓糕,鬆餅,紅盆莓TAK,意大利芝士杯同埋金"薄"CHEESE CAKE,士多啤梨藍莓糕感覺好MATCH,好SMOOTH同好SOFT,個味道係好濃同好持久。鬆餅我一向都唔係特別鐘意,我朋友就覺得OK,佢有3種SOURCE,有2款果JAM同CREAM,我3隻SOURCE都試過,雖然好有誠意,因為D SOURCE既價值會令你有一種食得抵左既感覺,不過我覺得ORANGE JAM最好味。CHEESE CAKE同姐盆莓TAK都冇咩特別,都算味道OK!CHEESE CAKE都幾CREAMY。

另外,我同朋友都點左個ROSE TEA,味道都OK,而且STAFF會不斷幫你加熱水。整體而言,我覺得服務就一流,不過食物質素唔算高,但係價錢咁親民,都值得一試既。起碼坐係到睇個景同享受下罝地既恬靜都好。
2013-07-02
第1層 中心點心