2013-02-18 1109 瀏覽
今日趁住自己未開工, 約幾個老友食午飯, 點知就食到一肚火!! 其實新春期間出外食飯已經預左要付出一D"開心錢", 但冇諗過係被迫去嗌套餐, 唔嗌餐既話係唔可以"追加"點心!! 一入座, 已經發覺非常擠迫, 但體諒到多人出街開餐所以酒樓加多左檯, 都冇所謂啦!! 之後, 發現檯面只有一張"套餐紙", 分別係"四人餐"及"六人餐", 所以就向侍應索取"點心紙", 等左幾分鐘都未見點心紙既出現, 於是再向另外兩個不同既侍應索取點心紙, 可惜都係冇 (已過了十五分鐘有多!!!), 所以就搵部長啦。點知, 部長既答案係: "今日我地只做套餐, 如果唔夠既先可以嗌點心, 因為太多客人, 如果廚房淨係做點心既話會做唔切! 你睇睇要嗌邊個餐啦!" 聽到呢個答案後, 初頭都有D嬲, 我地一檯4個人, 淨係冇得揀只可以揀4人餐啦!!! 之後, 就聽到隔離檯既姐姐都係問同一個問題, 都係得到同一個答案, 諗諗下部長都有道理, 所以就落左個4人餐ORDER! 可惜, 等緊食物既時候, 隔離檯既"疑似熟客"同行人士黎到 (因為聽到佢同部長打招呼!), 再問部長係咪一定要嗌套餐, 點知今次既答案係: "哦, 唔

一入座, 已經發覺非常擠迫, 但體諒到多人出街開餐所以酒樓加多左檯, 都冇所謂啦!! 之後, 發現檯面只有一張"套餐紙", 分別係"四人餐"及"六人餐", 所以就向侍應索取"點心紙", 等左幾分鐘都未見點心紙既出現, 於是再向另外兩個不同既侍應索取點心紙, 可惜都係冇 (已過了十五分鐘有多!!!), 所以就搵部長啦。點知, 部長既答案係: "今日我地只做套餐, 如果唔夠既先可以嗌點心, 因為太多客人, 如果廚房淨係做點心既話會做唔切! 你睇睇要嗌邊個餐啦!" 聽到呢個答案後, 初頭都有D嬲, 我地一檯4個人, 淨係冇得揀只可以揀4人餐啦!!! 之後, 就聽到隔離檯既姐姐都係問同一個問題, 都係得到同一個答案, 諗諗下部長都有道理, 所以就落左個4人餐ORDER! 可惜, 等緊食物既時候, 隔離檯既"疑似熟客"同行人士黎到 (因為聽到佢同部長打招呼!), 再問部長係咪一定要嗌套餐, 點知今次既答案係: "哦, 唔係, 我拎張小菜紙同點心紙比你!" 唉, 為何ORDER套餐既要求會因人而異呢? 真係好失望囉!!!!!

題外話/補充資料: 值得一讚既係, 以"套餐"食物黎講, 水準都唔錯, 只係其中既"蝦球伊麵"唔夠熱。
2013-02-15