2013-01-20 1038 瀏覽
喜愛 Chocolate Rain 的朋友一定有留意佢嘅 Facebook 專頁發佈嘅消息,最近就提及以 Chocolate Rain 為主題的餐廳正式開幕喇,而且仲介紹咗一系列有 Chocolate Rain 主角嘅食物,真是好期待,不過有關的主題食物就要等到二月先推出,唯有再等下啦。不過我今日都去咗朝聖呀!由屋企行過去大約十分鐘,不過海味街啲人真係多到水洩不通。餐廳係上環西港城對面大廈的轉角位置,如果你是坐叮叮的,就勁方便,係車站對面。門口的櫥窗內除了擺放各式各樣的食物樣本,還有三個 Fatina 公仔,全部都著住靚靚和服,真係似日本娃娃。餐廳的主要位置差不多坐滿了人,店員安排我坐在梳化的位置。奉上三個餐牌,一個是餐廳的主要餐牌,一個是下午茶套餐,一個是丼。眼前太多選擇,真係唔知揀咩好,見好多食評都沒有特別推介什麼好食的。下午茶套餐雖然比較化算,由 $30 至 $68,有甜品餐,有意粉餐等等,不過又好似沒有特別的日式食物。最後我看中了 '至瀛三式',被餐牌上寫住嘅吸引, '迷你丼共有照燒雞扒,秘製肉醬配炙燒芝士及野菜咖哩口味,讓你一之過品嚐三款滋味特色的丼飯',哈哈,見餐牌上的丼細

最後我看中了 '至瀛三式',被餐牌上寫住嘅吸引, '迷你丼共有照燒雞扒,秘製肉醬配炙燒芝士及野菜咖哩口味,讓你一之過品嚐三款滋味特色的丼飯',哈哈,見餐牌上的丼細細碗,啱晒我心水,於是係大家主力食下午茶餐的環境下,我好型咁食呢個'至瀛三式'。
點解好型?因為當店員奉上 '至瀛三式' 給我時,都吸引隔離左右的目光。'至瀛三式' 除了有三碗丼之外,仲有一個麵豉湯和一個前菜,一共五個器皿,真係有點嚇親人。三碗丼的份量好像比圖片的多,真係第一次係實際食物大過餐牌圖片。經過一輪拍照之後,我就開餐喇!

麵豉湯是很傳統的口味,而且有點鹹,不太討好。前菜是瓜的醃漬物,食起來也很爽口,味道仍然很清。
三個口味的丼,我也計劃過食的次序,驚食到最後食唔晒就唔好。

首先食嘅係秘製肉醬配炙燒芝士,什麼是秘製肉醬我也不太清楚,只是覺得同平時的蕃茄肉醬差不多,反而芝士就好好味,仲拉出絲,肉醬汁夠多,撈飯食好好味,成碗食晒了。
之後就食照燒雞扒,其實是照燒雞扒粒,粒粒雞扒上有很多紫菜條,雞扒粒肉厚,不過食起來尚算滑,最好味的是個醬汁,香濃但甜度剛剛好,又係用來撈飯食一流,好快我又食完。
最後就食野菜咖哩,野菜有蘿蔔,西蘭花,磨菇和松菇。嘩!原來個咖哩都幾辣,不過佢係甜中帶一點點辛辣味的,好快又將成碗飯食完。
食完三碗飯,真係好似試食咁,不過發現其實最好食野菜咖哩先,因為有點辣,再吃多些飯來中和下會好啲。

食完 '至瀛三式' 有點意猶未盡,總覺得不吃甜品就好像沒有來過夢見屋一樣,於是叫了一個朱古力芭菲,店員提示要等十五分鐘,於是我就四周拍照,拍下有Chocolate Rain 出現的每一個角落。
天花也有 Chocolate Rain 的圖案,不過那些吊燈總是擋著視線,未能好好欣賞。
店內的另一邊也擺放了二十個小型的 Fatina 著和風的公仔,各具特式。
而透明嘅廚房玻璃上都有 Chocolate Rain 的蹤影,真係好特別。

終於朱古力芭菲出場了,杯較餐牌內圖片高,可以看到一層一層,朱古力粒粒蛋糕,加忌廉,再加特濃朱古力雪糕,最底是粟米片。朱古力蛋糕很鬆,甜度適中。特濃朱古力雪糕,吃起來有點 Heavy,兩大球,真的有點濟,幸好有不甜的忌廉中和下,如果轉一些淡味道的朱古力雪糕可能會更好,而最底的粟米片似乎不太適合做芭菲,因為好容易變腍,而且杯底部份較窄,不太方便取出來食。
差不多六時,下午茶的人潮走了,又有來吃晚飯的人。店內只有四個餐廳職員工作中,有點應接不暇,埋單時間比較長。

總括而言,食物水準也不錯,不過視乎你選擇的食物,可能大家叫的食物不同先有差異。下次再來的時候,就要試 Chocolate Rain 的主題食物,很期待!

另外值得一提的是,適逢佢地 25 週年,推出限量版的會員卡,仲有 Chocolate Rain 公仔架,有兩款設計,而且分開兩個發售時段,fans 要留意下啦。

2013-01-20
  • 照燒雞扒丼