這店來深水埗區開分店實在有點意外, 因為其餘兩間店都在對面海, 前後幫襯咗兩次, 點心嘅質量有部份可以但有部份則幾差勁下,品嚐了的如下:牛肉球 – 味道跟色澤適中, 口感亦可以鳳爪 – 其實係一個比較重口味的醬撈住那些鳳爪, 所以喜好重口味者必食,自己來說這…不是我國杯茶了腸粉- 粉皮ok 厚簿適中, 饀料都夠份量粉菓 – 皮做得軟糯適中, 餡料豐富雖然都係那幾樣主材料, 但用嘅份量配搭出來效果很好, 一咬破時香氣四溢, 以5蚊一個計算比起很多賣魚肉燒賣街邊檔賣的好很多倍了金錢肚 – 算是OK了蝦餃 – 這裡用的蝦較特別有股比較重的蝦味, 調味較清淡亦是感覺那股蝦味的原因之一, 只係蝦肉未夠爽身, 棉花雞 – 俾嘅只係一件1.5cm.闊雞脾肉同一件魚肚再加上一件芋頭, 有點被騙的感覺,馬拉糕 – 這個比較對辨, 口感亦好鬆軟, 甜度可以接受飽魚雞粒酥 – 係食過幾間點心專門店嘅呢個品種之中最唔掂的一次經驗,應該是開酥皮時入油時入得不好, 可能在室溫過高情況下做致酥皮不但不酥只係感覺粉/油一團團似的, 餡料味道亦調得未見鮮味, 做成咁不如唔好賣呢一品好過啦, 點見人呀!蝦肉菜苗餃 – 普
牛肉球 – 味道跟色澤適中, 口感亦可以
腸粉- 粉皮ok 厚簿適中, 饀料都夠份量
金錢肚 – 算是OK了
馬拉糕 – 這個比較對辨, 口感亦好鬆軟, 甜度可以接受
蝦肉菜苗餃 – 普普通通比蝦餃稍為遜色
义燒飽 – 飽皮同饀料都可以接受
濃湯腐皮卷 – 湯太濃且咸, 雖則寫明伙係濃湯但呢個又似乎過咗火,
金瓜蒸排骨 – 骨多肉少, 味道普通,不吃也罷
蝦餃
自己最滿意的一品
棉花雞麻麻, 牛肉OK
差的飽魚雞粒酥
菜苗餃- 普通
濃湯腐皮卷- 個湯太濃烈
麻麻地
題外話/補充資料: 友人K 對此店有稍為負面印象, 可以理解,始終店內環境比其他點心專門店來說, 真的比較迫夾, 而且食物質素參次, 總體來說在眾多同類型的專門店的競爭之下未見特出,可能係佢唔滿意的理由之一,
2012-10-31
蝦餃