2012-09-25 3641 瀏覽
人就係咁犯賤,越得唔到既野就越想要,越去唔到既地方就越想去;食友間好多時都喜歡發掘D少人去既食肆,又或者將幫趁門檻SET得好高,等閒人士想試一次都難。從其他食友口中,知道童軍總會內既食肆,水準唔錯,雖然自已從來未參與過任何童軍活動,但都胆粗粗攪一局。事實上,想訂檯係要有少少方法,但為免店方難做,想知就問我啦!雖然係閒日,但竟然全院滿座,心諗:「唔通D野食真係咁堅?」而自己早已經係網上搵左幾個要預訂既小菜,再臨時睇人加多幾味就啱啱好!賣相已經知出事既椒鹽豆腐,皮不脆、肉不嫩,無釐火氣,連呢道菜最精髓地方都無埋,真係唔知賣點係乜?反而醬燒茄子個人幾鐘意,本身無走油,肉質變得較爽口,加上醬汁惹味,就算其他人未必欣賞,自己都食好多。糖醋子薑骨用腩排部位,雖然油份多,但相對地會好香口,炸得夠乾身,醬汁酸酸甜甜,其實好入味,唔錯。金陶軒原來有好多得獎菜,個名好靚既麗影紅紗卷,要一早預訂,賣相特別,用紙糯米包著肥牛炸到金黃色,但太乾身,起初仲以為係金華火腿片,另外,沙嗲醬竟然混入牛肉碎粒,反而帶起了肉味花雕豬手香味差少少,酒味流於表面,豬皮夠爽脆,有D似粉嶺群記豬手。另一味得獎菜係脆皮椰子雞,可以講

雖然係閒日,但竟然全院滿座,心諗:「唔通D野食真係咁堅?」

椒鹽豆腐
醬燒茄子
糖醋子薑骨
麗影紅紗卷
花雕豬手
脆皮椰子雞
另一味得獎菜係脆皮椰子雞,可以講係全晚最好既菜色,針筒將椰汁注入雞身,醃製後再用椰汁浸熟、吊乾,食之前再炸到金黃色,皮薄香脆,肉質幼嫩,又帶有椰子既香味,的確值得一試。
琵琶鴨
這個琵琶鴨,比益新好得多了,鴨肉羶之餘,醃料又入味,比好多燒味檔仲要好。
上湯鮮菌浸莧菜
上湯鮮菌浸莧菜純粹食肉太多,加碟菜中和一下,鮮菌無乜味,莧菜浸得好稔,係咁多。
蝦多士
全晚最攞命係呢個蝦多士,油益味重到死,多士過份厚身,吸油太多,咬一啖已經覺得好油膩,蝦膠完全無味,又唔彈牙,真係乜野黎?
梅菜鴨粒窩窩頭
至於梅菜鴨粒窩窩頭,其實即係將饅頭預留中空位置,食既時候放梅菜鴨粒入去,一般而言,餡料都會偏咸,但混合包子之後,又正常好多。
兩款糖水麥米粥紅豆沙,以單尾黎講,又真係超水準,麥米夠稔,料又足,而紅豆沙竟然煲到起沙,又唔太甜,真係幾好。

其實埋單$260,除左兩三味真係唔好要之外,幾個得獎菜都唔錯,下次有機會再黎要小心D。至於上菜我只能用神速形容,我諗如果人客跟得到,一晚翻三次檯都得!
2012-07-03
醬燒茄子