2012-09-08 1257 瀏覽
生日友人請食日本菜,我就最鍾意食放提,我地呢D-OPENRICE長期客仔,上網找到一間好似幾好食評,就去試下因友人早一步到,已ORDER了部份食物,有剌生,有熟食,所以暫沒有叫食物.一來到各樣刺生款式都有, 我地5人,他就好像數人數一樣,各款都有夠5人份量, 不為意,以為友人點的.到第2,第3,4,5,次,我地因為試了第一次,所以有部份不喜歡吃的都無叫,但係之後佢唔理你有無叫,都係同等份量來,(因為大家都唔知對方無叫,最後來得太多,了解後才知原來無叫到) 攪到我地一味清沒叫的魚生……...魚生 - 來好來次蝦, 味道OK,但無叫都一味來,食到唔想食, 最麻煩係有蝦殼,食起來好麻煩種類: 三文魚(不錯), 不寄貝,赤貝,吞拿魚,帶子,尤魚,還有D不知名的貝類, 款式都幾多,但係鮮味就一般寿司: 曼魚,赤貝,帶子,忘記了名稱的卷物, - 反而不錯, 飯不會太大舊,而且軟軟地,連埋D料一齊食,好甘其他熟食: 有燒雞翼,魚鮫, 燒雞皮….都不錯,外脆內軟(各叫了兩次,不過品質控制就麻麻,第一次比第二次好),另有牛舌就有D-SO日式豬豚肉-:有驚喜, 個汁甜甜地,D肉又好咁香(不過唔知點解,要1

另有牛舌就有D-SO

日式豬豚肉-:有驚喜, 個汁甜甜地,D肉又好咁香(不過唔知點解,要1人分量試,但來到又係一大碟).

蟹粥:沒鮮味道, 係有蟹係度,但係D粥都無鮮味

炸雞軟骨(好油,不夠乾身)

日式豬軟骨:好入味(又係叫1人份量,來到又係一大碟
烏冬: 係日本稻亭烏冬,不錯,每碗只有3,4口,所以叫了3次

蒸蛋-OK幾滑

牛油帶子-OK幾香,不過有D乾

天婦羅炸蝦- 不錯,脆粉不會好厚
清酒蜆-一般,無乜肉

總括係OK既,但係就無食評講得咁好, 份量也要控制, 不要隨隨便便執比人食, 因為他沒控制好份量, 會令我地想叫D喜歡吃的都唔敢叫, 而且佢地仲要有警告叫人唔好浪費,但係佢地又唔尊行
2012-08-30
  • 日式豬豚肉