今日特然好想食餃子,想食既係北方蒸餃而唔係X仔碼頭果D湯餃。 即刻上OPEN RICE搵。。。大大大埔有無得食。。!!!點知真係有。即睇食評點講先。。。。依而,個個都話BAD TASTE,心裡歉一歉。再睇真D,餃子皮太厚,猪肉太硬,炸醬面太醬。 按字面解,都唔係味道唔好!皮厚係北方餃子既特色,猪肉硬係因為肉夠瘦,唔似D酒樓燒賈甘90%肥肉。不過如果食慣左X仔碼頭水餃既朋友一定食唔慣真正北方蒸餃。 晚上都係胆粗粗去試,字面解釋係合情合理,不過都真係驚唔好食。入到去餐廳,環境都OK干淨。 有好多撚手川菜,夫妻肺片,口水雞,水煮牛,水煮魚,涼皮,炒手。。都係賣飛佛。不過今次先食餃子。   果然俾我估中,你真正既北方蒸餃。特別係皮厚但具質感,皮乾水,肉質豐厚,肉汁小但香濃。 可惜,我未及試其他菜式已經飽左。 不過好想試涼皮,我諗應該會好食。如果你食得慣大陸既東北餃子,東北菜,四川菜,做應該會鍾意食呢間川妹子餃子。不過如果你好少係大陸食野,未試過大陸既東北,四川菜,甘你可能食唔慣。另外,有任女待應係都推我食果個樣似豆腐花既咩。。。椰汁涼X百花。。。。,係四川傳統甜品。 12蚊碗,初初睇冰唔似冰,

不過如果食慣左X仔碼頭水餃既朋友一定食唔慣真正北方蒸餃。

不過今次先食餃子。

另外,有任女待應係都推我食果個樣似豆腐花既咩。。。椰汁涼X百花。。。。,係四川傳統甜品。 12蚊碗,初初睇冰唔似冰,豆腐花唔似豆腐花,食落似椰汁雪鴿糕,好好食。

下次再去食過。
2012-08-09