2012-08-08 869 瀏覽
其實我好鍾意食麻辣 , 無奈個胃唔係幾聽話口可以間中食少少 , 仲要只可以揀少辣 , 到喉唔到肺到 @@"有一次係佐敦o個邊放完狗 , 行過見到呢間 " 麻辣媽媽 "門口貼左好多雜誌訪問, 見到d 相同 menu , 相當吸引 ,幸運地同行的妳都對個田雞煲有興趣 , 太好喇 !!!呢度座位唔多 , 都幾擠迫 , 店員要落單都好難入埋黎見人人都有一個煲 , 當然我地都要試一試啦 ^^ 1. 川北涼粉~ 賣相好靚 , 原來都幾辣幾麻 , 仲以為冷盆小食會溫和 d d 涼粉又白又滑 , 好淋身無乜嚼勁 , 味道幾香幾好食 ,但係唔係幾夠凍 , 浸耐左開始好入味好辣 =p2. 麻辣田雞煲~ 睇個樣好似得好細煲 , 但份量都唔少 , 田雞多過兩隻都幾肥大 , 好多肉食 , 不過因為湯底太濃 , 唔知 d 田雞新唔新鮮有 d 青瓜同薯條o係底 , 好特別o既配菜 , 食到一條都無淨 xd我地叫左少辣 , 但都食到變 " 孖潤腸咀 " , 中間越滾越入味想溝淡 d 但係唔想加熱水 , 就同店員講要左碗清湯 , 旁邊兩位都係叫少辣 , 但係佢地話一 d 都唔辣 .... -.-"3. 黃金蝦~ 份量少
其實我好鍾意食麻辣 , 無奈個胃唔係幾聽話
幸運地同行的妳都對個田雞煲有興趣 , 太好喇 !!!

呢度座位唔多 , 都幾擠迫 , 店員要落單都好難入埋黎
見人人都有一個煲 , 當然我地都要試一試啦 ^^

1. 川北涼粉
但係唔係幾夠凍 , 浸耐左開始好入味好辣 =p

2. 麻辣田雞煲
~ 睇個樣好似得好細煲 , 但份量都唔少 , 田雞多過兩隻
想溝淡 d 但係唔想加熱水 , 就同店員講要左碗清湯 ,

3. 黃金蝦
~ 份量少左 d , 得六七隻 , 味道都唔錯 , 不過感覺上火喉唔夠
無少得香口先落咸蛋黃 , 但有個好處就係無咁油膩 =)

4. 乾扁四季豆
~ 好夠味又多肉碎 , 撈飯一流 , 唔記得左點解我地呢餐無叫飯
就咁空口食黃金蝦同乾扁四季豆呢 d 咁濃味o既小菜 @@"
## 珍寶青檸樹係呢度o既必點 , o係唇舌滿是麻辣感o既時候
黎一杯冰凍清新o既酸甜青檸冰 , 確實有如雪中送炭 ,
呢一餐食得好刺激 , 不過食完之後就好耐無再黎講喇
其實睇見張相真係好想再食呀 , 我記得有個魚鰾煲o家!!