2012-02-20 446 瀏覽
11月21日, 平時無乜特別事都唔會走嚟又一城食飯… 因為呢度d餐廳一係就係好貴, 一係就唔好食, 淨番d好食嘅又一定大排長龍… 偏偏我地就成日都有機會要嚟呢度睇戲, 食下食下終於比我地發掘到呢間皇府~ 一間味道唔錯又唔洗等位嘅粥粉麵飯店!::: 食神叉燒飯 :: $48睇個名都知擺到明係gimmick野~ 不過叉燒飯加隻太陽蛋, 呢個組合又確係無敵! 精粹中嘅精粹當然係d叉燒! 睇番呢度d食評大部份都話d叉燒偏瘦無肉汁, 其實瘦叉都幾啱怕肥嘅呀菲~ 不過我地分到嘅叉燒應該係由兩舊叉燒分別切出嚟, 一半係齋肉嘅瘦叉, 另一半則是少肥偏瘦. 叉燒唔夠肥缺點就係唔夠嫩, 不過由於佢塊塊都厚切所以都有啖啖肉豐富口感. 太陽蛋係有燶邊嘅, 用嚟撈飯送叉燒實在係錦上添花~不過蛋黃汁唔夠多, 蛋味一般般. 整體不過不失~ 久唔久食一次扮下食神都食得過.::: 鹹蛋叉燒蠔豉粥 ::: $48其實本來唔想兩樣食物都叫晒叉燒… 不過呢個粥除咗叉燒之外仲有吸引嘅鹹蛋同蠔豉… 一嚟到已經覺得呢個粥都幾足料, 無一隻都有大半隻嘅鹹蛋、慷慨嘅叉燒粒、仲有大大隻嘅蠔豉! 加上煲得細密嘅粥底吸收晒d粥料嘅精華~ 鹹

::: 食神叉燒飯 :: $48
食神叉燒飯
叉燒偏瘦不過厚切
::: 鹹蛋叉燒蠔豉粥 ::: $48
其實本來唔想兩樣食物都叫晒叉燒… 不過呢個粥除咗叉燒之外仲有吸引嘅鹹蛋同蠔豉… 一嚟到已經覺得呢個粥都幾足料, 無一隻都有大半隻嘅鹹蛋、慷慨嘅叉燒粒、仲有大大隻嘅蠔豉! 加上煲得細密嘅粥底吸收晒d粥料嘅精華~ 鹹香味道加上香甜米味, 飯粒都已經煲到半溶狀態, 入口軟綿綿, 實在覺得無叫錯!
鹹蛋叉燒蠔豉粥
大大隻蠔豉
溫馨提示
其實呢度似高格調酒樓, 枱上亦有茶壺茶杯供你自斟自飲, 盛惠$3茶錢一位, 坐落實在係想嘆番一盅兩件~ 觀乎樓上foodcourt一個求其meal set 都要成四十幾蚊, 呢度坐又坐得舒服d, 服務又好d, 食物水準都唔錯, 又一城嚟講已經算係食得過!
總想食點心
茶也不錯