2011-12-11 166 瀏覽
睇左一套好感動既戲「作死不離三兄弟」,睇到戲中主角食印度薄餅,即刻心動,晚上去到蓬萊咖哩屋歎番個印度薄餅。係元朗食飯有個好處 - 通常唔使訂位、唔係點使等位,所有野都可以即興,岩晒我地呢d冇乜計劃,又勁浪漫既人。呢間咖哩屋夜晚都幾多印度人黎食,入面多數服務員都係印度人,雖然唔知煮果個係唔係印度人,但入到去睇到咁既陣容都已經覺得佢夠晒正宗喇。是晚兩個人食,唔使諗梗係食二人餐,因為包羅萬有嘛。前菜有咖哩角,然後係烤雞、咖哩羊肉配印度薄餅同印度炒飯,加埋清炒白菜仔,夠晒籌啦。點餐後,服務員即送上黑胡椒味脆脆餅配以酸洋葱醬料,好味道呀咖哩角,即Samosa,除左印度,馬來西亞一帶既華族都好興食呢款小食架。呢度既咖哩角係大舊,但係皮太厚,餡料唔夠囉,好似食緊一舊粉團落肚咁,都唔明點解咁多人推介咖哩角 印度烤雞,即Tandoori chicken,其實研究左好耐都唔知佢用咩香料,加檸檬汁之後真係好好食,烤過既雞肉好難會鮮嫩,唔'鞋'口已經好難得,吒度既烤雞雖稱唔上嫩滑,但就真係唔'鞋'而且有雞味。食印度菜梗要食咖哩,因為是晚同一個食唔辣既人共晉晚餐,被迫點左中辣咖哩。依然正呀~~~夠辣,羊肉又唔會
食印度菜梗要食咖哩,因為是晚同一個食唔辣既人共晉晚餐,被迫點左中辣咖哩。依然正呀~~~夠辣,羊肉又唔會騷,送飯或者係薄餅都一流,食得開懷唔止因為咖哩好食,仲有坐在對面的友人一邊食一邊用紙巾不停抹汗既樣子好好笑。
最後都仲係要讚既,係飲品,小妹點了檸茶,友人是拉茶。檸茶入口茶香撲鼻,而且一d都冇澀既感覺,真係好耐冇飲過咁堅既檸茶。
咁既晚餐,埋單每人$120,仲送一張85折卡俾我地下次用,真係好抵呀!!!
$120 (宵夜)
  • 檸檬茶