2011-12-09 55 瀏覽
太太頗為喜歡嚟依間「藝術茶座」食晏,主因係鍾意佢個環境,大露天茶座式設計,因為位處香港藝術館1樓平台,較少人會行去嗰度,成個平台都係放七、八張枱,開揚又唔嘈雜,一邊對住半島酒店,一邊對住文化中心,再另一邊對住對面海中環景。所以,佢久唔久拉埋同事嚟食晏,尤其晌星期六下晝,長週之時返半日,可以攤抖耐啲,食完唔使趕返公司,仲可以坐晌度睇吓書,嗒住杯咖啡,望吓「海景」,感覺好寫意輕鬆,多少當依度係城市中嘅小綠洲!依個星期六,拉咗我嚟陪佢食晏。除咗主餐牌,都有提供午餐,「午市精選」提供一個主菜加一杯餐飲嘅簡單午餐,共有6款選擇,久唔久會轉款,由$50-$85,另收加一服務費,都咪話唔貴,因為講真,主菜睇勻又唔算叫好有特色或者特別吸引,故此,唔知係咪咁,就以往所見都唔算多客。香煎豬扒配士多啤梨汁 $50我哋兩個主菜都係跟意粉,而意粉類別係扁意粉,煮得幾有咬口無過腍,配菜有西蘭花、椰菜花同甘筍仔,由於意粉同配菜都無乜經醬汁煮過,稱得上白烚咁滯,味道偏淡,唯有靠主菜嘅汁醬。主菜香煎豬扒配士多啤梨汁,豬扒只得一塊,但頗大塊,無太多調味,簡單香煎,又確係煎得幾香幾透,色澤金黃,不過咬落肉汁尚可。至於個汁,
露天茶座式設計,個價錢真係覺得食環境。
午市精選,有6款選擇。
香煎豬扒配士多啤梨汁 $50
我哋兩個主菜都係跟意粉,而意粉類別係扁意粉,煮得幾有咬口無過腍,配菜有西蘭花、椰菜花同甘筍仔,由於意粉同配菜都無乜經醬汁煮過,稱得上白烚咁滯,味道偏淡,唯有靠主菜嘅汁醬。主菜香煎豬扒配士多啤梨汁,豬扒只得一塊,但頗大塊,無太多調味,簡單香煎,又確係煎得幾香幾透,色澤金黃,不過咬落肉汁尚可。至於個汁,淡粉紅色,帶有粒粒士多啤梨,唔算太討好,味道亦未有咩驚喜,因為士多啤梨味比較弱,而且略為甜,個人覺得唔太夾豬扒。
香煎西冷牛扒配黑椒汁 $72
一樣嘅扁意粉,一樣嘅配菜,只係換來香煎西冷牛扒配黑椒汁。薄薄一片嘅西冷扒,真係幾薄吓,都係得一塊,煎得有啲乾身,肉汁欠奉,不過,又唔嚡喎。黑椒汁永遠都係牛扒嘅好朋友,黑椒味濃,辛辣,叫做為碟平淡單調嘅意粉添啲色彩。老老實實,賣$72確係有點貴,跟連鎖快餐店質素唔係高好多。
咖啡.茶
太太要咗杯紅茶,係Lipton茶包;相對哋,要咖啡就好啲,係即磨咖啡,比起只用茶包嘅紅茶有誠意啲。再者,咖啡芳香馥郁,我就鍾意比較奶味重,一小罌牛奶任我斟就合我心水,可以斟多少少。不過佢提供嘅糖包就有啲唔專業,雖然有幼沙糖,有啡糖,但牌子好雜
糖包好雜嘜,有啲「求其」嘅感覺。
食物質素一般,所付出嘅價錢真係覺得俾晌個環境度,食環境多過食佢啲嘢。平日食晏匆匆忙為填肚,嚟依度匆匆食完就走,真係好嘥。所以,週六收工先晌藝術茶座打打躉,無論初夏抑或初秋我都覺得係好時節,暖和嘅陽光或微涼嘅清風,同樣叫人舒泰醒神。都係唔好飲咖啡好,可以「恰」番陣都不知幾爽

露天茶座式設計,個價錢真係覺得食環境。
午市精選,有6款選擇。
糖包好雜嘜,有啲「求其」嘅感覺。