餐廳: 金裝燉奶佬餐廳 (美孚新邨)
資訊:

2011-11-18 28 瀏覽
以前美孚得大家樂、麥記兩間連鎖快餐店,後尾多咗間美心,近年又多埋間金裝燉奶佬,叫做多咗啲選擇,唔知幾時會有埋大快活嚟美孚插旗,不過嚟唔嚟都唔緊要,雖然佢不斷改形象兼提升質素,但都真係少幫襯阿活。又係返完大陸山區做嘢無啖好食,所以返到香港叫太太唔好煮出街食,話雖如此,又唔使大魚大肉嘅,嚟燉奶佬食番個扒餐相對地已經係好享受。亦因為晌山區經歷多咗,知道「搵食」難,所以小弟對食物特別珍惜,唔鍾意浪費,同朋友食飯有咩食剩例必包底,除非真係難食到入唔到口啫!餐枱面有好多套餐嘅介紹單張,五花八門,各有特色,既然一早已預咗食扒餐,當然以此為目標,最終,我哋點咗一個皇牌鋸扒餐同一個軟心豬扒餐。紐西蘭厚西冷扒皇牌鋸扒餐有5款選擇,包餐湯,配白飯 / 意粉 / 薯菜,汁底有洋蔥汁或黑椒汁,再送即磨意大利咖啡、餐茶或滋潤糖水。要咗個貴少少嘅紐西蘭厚西冷扒,跟薯菜配洋蔥汁,餐湯要西湯嘅羅宋湯(可揀中湯)。羅宋湯唔錯喎,非常夠味濃郁,雜菜又夠多。西冷扒果然夠厚,伴大量薯菜,扒身雖厚,但都幾嫩滑,而且多肉汁,薯仔夠粉又炸得香口,係椰菜麻麻哋,烚得太腍。軟心豬扒餐伴鴨胸軟心豬扒餐一係伴鴨胸,一係伴魚餅,配白飯 / 天

紐西蘭厚西冷扒
,薯仔夠粉又炸得香口,係椰菜麻麻哋,烚得太腍。
軟心豬扒餐伴鴨胸
軟心豬扒餐一係伴鴨胸,一係伴魚餅,配白飯 / 天使麵,汁底有洋蔥汁或茄蓉汁,同樣跟餐送即磨意大利咖啡、餐茶或滋潤糖水。軟心豬扒炸得香脆,但有少少過火
,另外軟心芝士實在少得可憐
。令我想起以前西餐廳有一道菜叫嘅哥頓豬,將豬扒刴軟,兩塊豬扒夾住火腿、芝士,醮麵包糠炸,好鬼正,依家唔多見有喇。鴨胸唔多,只有兩片,不過就切得幾厚肉,軟腍又帶少少煙燻味,OK喎!天使麵幾得,因為好多時外面整天使麵會煮到一pat糊咁,但依個天使麵都叫得柔軟如絲,無黐埋兼無過腍一pat pat
滋潤糖水
我哋都想潤吓,所以無飲嘢,揀糖水,基本上可以晌糖水餐牌任揀,只係唔可以點蛋白燉鮮奶,咁就有啲騎呢
,因為全部都係同一個價錢$13,唔知點解唔得呢!一個要海帶綠豆沙,另一個就要蜜棗銀耳木瓜,前者味道清香,綠豆起晒沙;後者就雪耳同木瓜都好足秤,飲落喉嚨有一朕朕滋潤感。