2011-10-02 666 瀏覽
第一次於大舞臺舉行既婚宴,我隔離位朋友講咗幾次呢間嘢連續4年最佳婚宴場地。我會從環境,食物質素同服務去睇。環境:係英式建築的feel, 唔需要多講,鍾唔鍾意就見仁見智。酒席要分樓上樓下同每層分兩邊擺,有點怪,新人在進場同敬酒時就有D輪論食物:1. 乳豬:啲皮都脆的,但無肉食,我鍾意傳統有肉食吓那款,乳豬醬一段。2. 帶子珊瑚蚌伴娃娃菜:帶子煎香過再炒味道幾好,不過唔知點解細細粒(但又唔似摵細粒咗),伴碟的娃娃菜好大“注”,食果陣令人覺得“論盡”3. 炸蟹拑:好大隻,蟹肉蝦膠唔算彈牙4. 髮菜瑤柱扒生菜:髮菜無乜味5. 雞絲花膠大生翅:有陣怪怪的甜味同酒味,我朋友那碗仲加料,有條頭髮在內6. 鮑片扒小棠菜:呢款菜色唔係通常配生菜或菜瞻嗎?酒樓係配細棵的小棠菜,唔知係打風影響無菜用定係要慳(上面第二道菜用了娃娃菜,都夠平了)。鮑汁得個咸字7. 蒸大海斑: 我三十幾歲人,未試過去外食蒸魚,係食到鯹的魚,大舞台係唯一一間做到!而且條魚唔係大條,俾佢地蒸到老一老,D肉好鞋口8. 炸子雞:D雞肉係韌(係雞脾位),皮又淋的9. 麵飯:我選了伊麵,唔知點解個廚咁勁,可以炒到D麵碎濕濕,好似小朋友/老人
我會從環境,食物質素同服務去睇。

食物:
3. 炸蟹拑:好大隻,蟹肉蝦膠唔算彈牙
4. 髮菜瑤柱扒生菜:髮菜無乜味
8. 炸子雞:D雞肉係韌(係雞脾位),皮又淋的
9. 麵飯:我選了伊麵,唔知點解個廚咁勁,可以炒到D麵碎濕濕,好似小朋友/老人家食飯要碎上咁
10. 美點相暉:係糯米磁同焗菠蘿酥皮既嘢
11. 生果:欠奉(我地問侍應有無生果,無就走人,個女侍應話 “無人,主人家整咗咁多嘢回禮俾你地,你地仲想有生果呀?“ 乜原來係咁架?我以為酒樓有埋果盤或橙包埋添,真係失覺晒!個侍應仲繼續語無論次咁講,D鮑就係罐頭既,俾得多錢D咪可以用原隻囉,D菠蘿酥粒菠蘿都係用罐頭架)

服務:
1. 我寫呢篇食評之前,睇過舊食評,有人話過會上每道菜幫客人換碟。我地就無人會主動幫我地換,係要我地主動提出先有,食完鮑片那味菜碟都唔幫人換就要食魚,D汁溝埋一齊幾核突,混淆晒D味。
2. 有位姐姐仔,著住便服走黎做問卷,問吓我地覺得今晚宴會點樣,佢唔表露身份,我以為係主人家咁細心問意見,一問佢先話係大舞臺職員,我問了幾句,我幫朋友話碗翅有頭髮,個姐姐仔就好快咁講句唔好意思就雞咁腳走,唔再繼續問,好似驚我俾唔好食評咁,應該無幫我寫呢樣嘢落去。
3. serve我地那枱的女侍應,講說話有少少難聽,請大家睇番食物第11點。