2011-04-13 77 瀏覽
每個星期三都會去九龍城試唔同既餐廳,此區既泰國餐廳好多, 乾淨光鮮既店面餐館又有,小型既粉麵檔又有,類似大排檔平民式既又有。今日放工黎試呢間泰式美食,本身都唔會覺得會有咩出奇既美食,因為呢度實在太多太多泰國野食,來來去去用黎香料同手法都差不多,所以今次點返D慣常既泰國出名小菜黎比較一下。先黎應該讚賞一下,呢間既送菜速度好快,我見廚房煮菜既師父只有一兩個,但係我地3人點左六、七碟菜,每隔兩三分鐘已經有一碟上菜,當然份量唔太大碟,岩1-2人食用(每碟)冬蔭公湯: HKD 60先讚賞呢個冬蔭公湯,佢既辣味唔搶口,因為我本身都食唔到太過刺激性既辣,而呢個椰奶多,仲有火鍋一直煮熱,整體味道都好好。泰式鳳爪沙律 : HKD40左右呢碟菜式個汁酸酸辣辣,食完好開胃,用黎做前菜非常引起食慾。蒜茸包非常脆口,不過蒜茸味唔太突出,若果真係喜愛pizza hut既好大陣蒜茸味既朋友反而可能會有少少失望,因為佢既味道只係好似一個法式麵包塗上少少牛油而已,不過我都滿意香葉炒乳鴿 : HKD 50-60好奇怪地覺得點解泰國會有乳鴿食,佢既做法好特別,先將乳鴿炸一炸令外皮好脆,再用蒜、紅椒爆香乳鴿同豆角,上面既唔知
每個星期三都會去九龍城試唔同既餐廳,
此區既泰國餐廳好多, 乾淨光鮮既店面餐館又有,
小型既粉麵檔又有,類似大排檔平民式既又有。

今日放工黎試呢間泰式美食,本身都唔會覺得會有咩出奇既美食,
所以今次點返D慣常既泰國出名小菜黎比較一下。

先黎應該讚賞一下,呢間既送菜速度好快,
我見廚房煮菜既師父只有一兩個,但係我地3人點左六、七碟菜,
冬蔭公湯: HKD 60
先讚賞呢個冬蔭公湯,佢既辣味唔搶口,
因為我本身都食唔到太過刺激性既辣,而呢個椰奶多,
仲有火鍋一直煮熱,整體味道都好好。
泰式鳳爪沙律 : HKD40左右
呢碟菜式個汁酸酸辣辣,食完好開胃,
用黎做前菜非常引起食慾。
蒜茸包
非常脆口,不過蒜茸味唔太突出,
因為佢既味道只係好似一個法式麵包塗上少少牛油而已,
不過我都滿意
香葉炒乳鴿 : HKD 50-60
好奇怪地覺得點解泰國會有乳鴿食,
佢既做法好特別,先將乳鴿炸一炸令外皮好脆,
再用蒜、紅椒爆香乳鴿同豆角,上面既唔知係咩香葉,
食落去脆脆,味道似紫菜味,好特別既泰式菜,
我非常喜歡呢道菜式!
泰式炒飯: HKD 45左右
普普通通,味道唔算好特別,
只係香料炒豬肉同飯而已。
2011-04-13
  • 香葉炒乳鴿,冬蔭公湯