2009-04-22 1316 瀏覽
上星期六,與朋友一起重遊海下灣,可惜天公不造美,落雨仲越落越大,於是搵個地方避雨,嗰度有幾間食嘢嘅士多,有一位婆婆,每見到遊人經過,總會很快由屋裏走出來嚷著她自家製造的鹹甜茶果、海胆炒飯、帶子炒飯、蠔餅,查實嗰度所有都係食呢啲嘢;而我哋一心都係諗住搵個地方避雨,且上次行完山幚襯過前面間叫好景嘅,覺得啲食物認真麻麻地,公仔麵太稔而且啲午餐肉入面係凍、蠔餅又太油;所以今次決定幚襯阿婆的海下灣茶座。我哋個個都食咗嘢先出發所以都好飽,我哋一行12人只敷衍的叫了一個蠔餅和一碟海胆炒飯,阿婆不但冇嫌棄,仲二話不說衝入廚房準備,過咗一陣蠔餅便奉上,蠔餅同一般簿簿一片唔同,佢好似奄列咁返了一返、金黃色令令哋,一上枱就已經聞到好香嘅蛋味,食落裏面除咗有一粒粒蠔肉之外,仲加咗一些螺肉一起煎,豐富了咬口;我哋每人只分得一小件,大家都覺得唔夠喉,於是叫多一碟,味道依然,阿婆仲話佢要俾百幾蚊租船費出海攞嗰啲蠔螺,所以十分新鮮。海胆炒飯上場,炒飯好香,米炒到一粒粒分開嘅,可見炒功非凡,用料只有海胆,我食落有點腥,可能係由於我對腥味太過敏,但同行食過海胆嘅朋友都覺得好新鮮。之後,我哋仲叫咗一碟村長雞翼,今次就由阿婆

海胆炒飯上場,

之後,我哋仲叫咗一碟村長雞翼,今次就由阿婆女兒(村長)主理,我睇住佢係雪櫃攞出一包急凍雞翼入廚房,過了約十分鐘,一隻隻外表煎得金黃嘅雞翼就奉上,本來心想急凍雞翼沒有什麼特別,
但食落口外層香脆,而最出奇嘅係十分入味,好似醃咗好耐咁,好好味!

最後,我哋仲食埋阿婆極力推介嘅鹹甜茶果,簿簿一塊,鹹的入面有兩三粒花生,甜的係中藥雞屎滕,阿婆話藥雞屎可以清熱喎,
果烟烟韌韌,味道適中,我自己喜歡鹹的。

價錢方面,蠔餅、海胆炒飯各$80,村長雞翼就$100十二隻,茶果每個$5,我認為蠔餅、海胆炒飯、茶果值物有所值,但雞翼略貴!

茶座前鋪後居,坐係屋前嘅空地面臨綠蔭和海下灣景色,環境都可以;由於海下灣地方唔大,只有海灘,水十分清澈,村長話每逢初一、十五前後就可以係水裏見到海星、海胆等,除此之外就沒有太多可遊覽地方,所以建議若果想消磨一整天時間,可以好似我第一次咁先作行山活動,假期可由鑽石山鐵路站坐96R係高塘站下車,然後展開約3小時行程至海下灣村為目的地,暢食一番
,跟住坐7號小巴返西貢碼頭。
美味蠔餅
村長雞翼