2008-04-03 7 瀏覽
今時今日估唔到銅鑼灣重有D咁既質素既餐廳生存得到既?! 話說今晚我同女友諗唔到食乜, 於是去左金百利睇下, 佢就俾佢個傳單上面個所謂"Q版火焰雪山"甜品吸引左, 見佢個餐又唔係貴, 只係$88蚊就有湯, 田螺, 主菜加個甜品, 銅鑼灣區黎講都係平啦, 咁就上去試下啦. 一上到去已經唔對路, 門口無人不突止, 入到去又無人理, 我地見到有張四人枱咁咪坐埋去囉, 隔左好耐先至有個肥佬拎埋兩杯水同埋餐具及墊枱紙黎set 位, 連menu都無呀! 咁都算啦, 我地都係諗住照張傳單叫. 我就叫左個大蝦鵝肝牛柳, 我女友就叫左個帶子拼美國西冷. 我地問佢, 有無得要求幾多成熟架?! 佢就話, 無架, 廚房整出黎係咁就咁. 咁我地都算啦, 諗住牛柳差極都有限. 先黎兩個紅餐湯, 正如其它食家話齋, 唔熱架! 重要難飲到不得了. 個蒜蓉包脆過餅乾, 跟住到個主菜上場, 我第一次見識到乜野叫做鵝肝, 原來係同郵票差唔多大, 塊牛柳大約有0.7 - 0.8厘米厚左右, 唔怪之得唔需要理會幾多成熟啦, 配上一個酸酸地既怪汁, 我都唔知呢一碟野叫做乜. 我女朋友塊西冷亦都係完全熟晒, 但就厚過我既, 大約有1

一上到去已經唔對路, 門口無人不突止, 入到去又無人理, 我地見到有張四人枱咁咪坐埋去囉, 隔左好耐先至有個肥佬拎埋兩杯水同埋餐具及墊枱紙黎set 位, 連menu都無呀! 咁都算啦, 我地都係諗住照張傳單叫. 我就叫左個大蝦鵝肝牛柳, 我女友就叫左個帶子拼美國西冷. 我地問佢, 有無得要求幾多成熟架?! 佢就話, 無架, 廚房整出黎係咁就咁. 咁我地都算啦, 諗住牛柳差極都有限. 先黎兩個紅餐湯, 正如其它食家話齋, 唔熱架! 重要難飲到不得了. 個蒜蓉包脆過餅乾, 跟住到個主菜上場, 我第一次見識到乜野叫做鵝肝, 原來係同郵票差唔多大, 塊牛柳大約有0.7 - 0.8厘米厚左右, 唔怪之得唔需要理會幾多成熟啦, 配上一個酸酸地既怪汁, 我都唔知呢一碟野叫做乜. 我女朋友塊西冷亦都係完全熟晒, 但就厚過我既, 大約有1.5厘米厚, 配上同樣既汁, 兩件帶子, 雪藏貨色, 竟然可以做到完全無色澤, 乾到不得了.

餐飲我晨早叫左杯紅酒, 我女友叫左個雪糕涼粉冰, 我千請萬請, 我塊牛柳食完紅酒先至到, 呢杯紅酒亦係我人生第一次. 唔知係我無知定係挑剔, 杯紅酒係冰凍架!! 有無搞錯呀, 除左白酒之外, 我真係未試過飲冰凍既葡萄酒架, 個感覺真係好奇怪.

主菜食完, 先至上隻田螺, 都唔知係咪照過輻射, 隻田螺細得出奇, 個薯蓉唔熱既, 上面既芝士重有D變壞既味道. 到最後, 原本我女友好期待既Q版火焰雪糕上場, 個所謂火焰雪山, 上面俾火燒過既部份唔係啡色架, 係灰色架, 好似食緊衣紙咁. 最好食就係下面個雪糕, 好食都唔關佢事, 係牛奶公司既!

埋單$194蚊, 我真係唔係好願俾. 服務差, 食物差, 環境亦差. 千其唔好去食呀!