2007-10-30 14 瀏覽
去左尖沙咀一間主理法國私房菜既Seven Thirty, 要去之前幾日睇定menu order 食咩, 至於好唔好食, 又睇落去?Seven Thirty 地址: 尖沙咀加拿分道6號集友大廈1樓B3室餐前食個包, 頭痕都唔使R! D 爛gag 癮又起喇... Welcome Drink 特飲Lemongrass & Ginger Drink 香茅檸檬薑特飲(oh...仲係用緊舊相機, Canon 下星期開始"服役"!)Entr嶪前菜Pan-fried Foie Gras with Green Apple & Balsamic Vinegar Glaze香煎法國鵝肝拌青蘋果黑醋汁: 外面煎得幾脆架, 內面就熟了一點, 因為好孩子係野人咩都要半熟, 所以覺有流質會好食D! 青蘋果乾餅配搭都唔錯!Entr嶪前菜Grilled Scallop with Mix Cheese雜錦芝士焗帶子: 係另一set 既前菜黎既!Soup 湯Prawn Bisque鮮蝦濃湯: 好得! 好得! 湯茸好密, 蝦味特濃! 好得! 呢個湯超高水準!!!Salad 沙律Green Salad with roast P

餐前食個包, 頭痕都唔使R! D 爛gag 癮又起喇...

雜錦芝士焗帶子: 係另一set 既前菜黎既!

Soup 湯Prawn Bisque

Salad 沙律Green Salad with roast Pine nut
松子雜菜沙律: 對於咁有益既植物, 好孩子又點會放過?

Refresh間場小點Homemade Seasonal Fruit Sorbet
清香時果雪芭: 法國菜慢工出細貨, 傾下傾下, 時間過左一個鐘都唔覺唔覺, 食個雪芭清一清。就係呢個時候, serve 我地既一個女waitress (有d 似Hotcha 既Regen 同Winkie 既混合體,Hotcha fans 唔好湧上去呀! 講下炸!),
waitress 問點西冷既要幾位要幾成熟? Felix 話: "五成。" Ham 拳話: "都係五成!" 好孩子舉手話: "Yeah! Give me five!" haha....完全發揮"一日一爛gag, I am not a plastic bag" 既精神!有朋自遠方來, 不亦樂乎也!

Main Course 主菜Australia Marble Striploin ( 200g ) with Wild Berry sauce
澳洲霜降西冷配野莓汁: 雖然熟過五成, 不過肉質仍然鬆軟, 用刀仔敲一敲, 彈一彈, 香氣四溢, 咩都唔使點, 呢個星期終於可以食番餐好味了...

Pan-Fried King Prawn & Scallop with Peach & Grape sauce
香煎大蝦併帶子配提子蜜桃汁: 另一set, 坦白講, 夠唔夠食呢? King Prawn 唔似係King Prawn size woh...

Pan-fried Australia Pork loin with Apricot peach sauce
香煎澳洲豬扒配杏桃汁: 唔好比塊豬扒八兩金既外形扼到...其實係超級好味! 塊豬扒既肉紋靚到飛起, 好似白肉咁, 食落好似雞肉咁鮮嫩! Recommend!

Dessert 甜品Tiramisu Cheese Cake
意大利芝士餅: 磚塊型, 橫切面都係一幅畫, 又睇得又打得!

Tea 茶Peach Tea
香濃英國桃茶: 唔知點講! 香到好似香薰一樣, 好香好香...! 呢一餐好圓滿! 唯一係唔飽! wakaka...

因為我地八個人, 所以我地0係間房入面, 要私人空間大笑...出面其他客人可能想殺左我地...
環境:3.5 (設計簡約, 燈光柔和, 空間感強, 可以容納二三十人)
衛生:4(一塵不染! 乾淨整潔!)
服務:4(Waitress 入黎收碟針水時間好準, 亦無騷擾到客人, 我地就騷擾到其他客人...)
設計:3(無Menu, 食物擺設簡潔不浮跨! )
味道: .5(水準高! 尤其係個蝦湯同豬扒!)
價錢: 3 (法國菜八道菜一set 三百多很化算。)

最終評分: 3.5) 喜慶numb 愛人可以一試!
Main Course 主菜有:

穀治羊架/澳洲豬扒($320)
澳洲西冷香煎大蝦併帶子($380)

可以先打電話預約。