中文 | English
WongSiuSiu
我是住在將軍澳的WongSiuSiu。我是一名行政大打雜,在鰂魚涌工作。我最常於大角咀尖沙咀旺角出沒,最鍾意港式日本菜意大利菜酒店餐廳小食店日式西餐火鍋壽司/刺身拉麵
食評會員 0次成為首位寫食評會員
WongSiuSiu  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-09-04
類別 : 粵菜 (廣東)小食店海鮮中式糖水

兩年前去澳門已經想試下, 但幾次經過都排好長的隊, 所以都放棄了.
今次再去澳門, 出奇地竟然只得三四個人, 所以便走埋去排, 但都要等上15分鐘! 都仲要跟另外兩個朋友分開坐!
咁我哋因為唔咪好餓, 只是想試下, 便打算兩個人叫一個. 個阿姐便有點寸咁話, 一定要一人叫一個. 咁我哋就叫了一個$38的豪華碗仔翅, 同$55的花膠海參煲仔翅. 咁兩碗嚟到, 我食$55那煲, 老公食$38那碗, 我想分啲比老公, 咪叫佢比隻碗仔囉! 點知個阿姐好差態度咁話, 兩碗一樣味架, 只係一個有花膠海參一個無. 點呀? 想要個碗仔都唔得? 我咪話, 我要落醋落麻油, 我老公唔食, 所以咪要隻碗仔. 個阿姐之後就黑晒口面好唔願意咁攞了隻碗仔比我哋!
後來我哋的朋友(佢哋坐另一枱)食完出來, 仲講我哋知, 同佢哋枱有一對男女, 兩個都叫了煲仔翅, 咁因為熱, 佢哋想要個碗仔, 分出來歎涼食. 個阿姐又係同一番話, 兩煲一樣, 唔駛用碗仔分. 其實大家都已經各叫了一煲, 比隻碗仔有幾辛苦佢? 辛苦佢要洗多隻碗? 真的百思不得其解.

至於味道....真係有點失望囉! 以前見啲人係咁排隊都要食, 以為好好味, 怎知都係不外如是. 我甚至懷疑佢有落味精. 翅, 海參同花膠本身都係無味既東西, 我就唔咪好見碗翅裡有金華火腿之類的東西, 碗嘢咁濃味, 唔咪味精, 啲咪係响邊度出嚟呢?

最後我終於明白點解現在只得三幾個人排隊, 原因就係味道普通但服務極差的關係囉! 可能過多兩年我再去, 都唔知仲係唔係度添!
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2011-09-03
是次消費: 每人約$45 (下午茶)

推介此食評

你覺得這篇食評: