我是 kiwidonut
訊息
正顯示第 110 篇(共 71 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
OCT 23

見有酮友話食得,就去試下,問個staff, 係咪生酮都食得,佢話唔知咩生酮,咁我問你用咩糖,佢又話唔知,結果識得去問廚房,話係桂花糖水,咁我問係咪唔係白糖,又唔知,仲要話寫得低糖就唔係白糖,邊個話低糖即係唔等如用白糖? d職員又係度講頭先見到人去廁所冇關門,睇住人地去...想點呀,我食緊野㗎 我有食晒個蛋白杏仁茶,但個蛋白底好似加咗大菜糕咁,個杏仁茶係食落好甜,完,冇下次
1 推介
ykanr
青咖哩雞飯
青咖哩雞飯
JUN 23

午餐叫咗 水門雞飯 雞冇咩味,但汁好食,惹味,油飯好食,但太小,男士會不夠飽 青咖喱雞飯 咖喱汁特別,好香金不換味,同出面不同,好食,同樣飯太少 泰式奶茶好飲,偏甜 好食,但係要顧及打工仔食飯時間,等半個鐘都未有得食,買飛時收錢已經慢,前後枱都有話出錯單,葵興真係好多人食晏,希望可以做好啲
2021-10-20
是次消費
每人約$48 (下午茶)
OCT 21

今日去經過添馬公園,順便去食個tea 先,有幾款不同嘅多士揀,一見到有牛油果,就揀咗佢 一見到就好開心,有花心思擺盤,個多士底好脆,好香香草同牛油味,個蛋係我至愛流心蛋,牛油果醬加蕃茄好fresh 好新鮮,正 !齋啡正常。 最好笑係上菜嘅叔叔見我做緊嘢就叫我食完先做啦tongue,又不停有人加水俾我,結果我坐咗兩小時,下次要試下午餐先,值得支持嘅社企like
2021-09-10
是次消費
每人約$50 (下午茶)
SEP 21

今日去開荔枝角,見到有間新開貓cafe,就去試下啦,門口有鞋套,入到去都冇味,有好可愛嘅貓貓,好得意呀,任摸,又肯玩,隻隻都好親人,咖啡同蘋果批都好好味flower,地方夠大,人同貓都好舒服wow
拉絲菠蘿包
拉絲菠蘿包
10分鐘 (堂食)
2021-09-05
是次消費
每人約$65 (下午茶)
SEP 21

喺波士冰室隔離見到間新開嘅冰室,於是去試下,星期日兩點幾要排隊... 凍檸茶好飲,冇檸檬係因為佢係冷榨嘅?咁好咁高級? 不過又真係冇苦味,又冇核,幾好飲喎.. 葱油巨雞扒飯,好多葱油豉油,以為會好鹹,但又唔係喎,又無肥膩感,雞扒都算滑,個飯係幾好食,似日本米感覺。 炸雞翼薯條,雞翼似生炸,薯條都炸得幾好,薯條個炸粉特別。 最好食係個菠蘿包,一砌流d芝士出嚟,芝士鹹味同菠蘿包甜味好夾,芝士有兩個層次,一個流心,一個有拉絲感,好食!其實都幾大個,好飽好味yummylike
SEP 21

記得曾經食過,好似ok,不過偏貴,今日想食下T,行咗入去。 叫咗個芝士壽喜燒牛肉丼,唔駛5分鐘就到,係暖嘅,不過好鹹,芝士鹹,牛肉又乾又鹹,個飯底係0k嘅 加錢叫咗杯mocha, 如果我係叫熱朱古力,好味;如果係叫咖啡完全唔掂,但個賣相幾靚
流心蛋雞扒
2021-08-16
是次消費
每人約$53 (午餐)
AUG 21

今日又去咗食comfort food, 原來由第一次幫襯到而家大半年,都沉住最多一個星期會去一次,雞扒流心蛋無論配bagel 定牛角包都好好食..yummy 雞扒用坑板煎加黑椒剛剛好,流心蛋又夠流,哈哈,咖啡向來都苦度夠強,補返之前其實有食過鰻魚炒蛋,又係又抵又好味,價錢便宜,職員們又落力又可愛,好好記性,老闆真係要加下佢地人工先得lolexcited
JUL 21

今日Pacific 生日,有紅色有半價,當然要幫襯下啦,有個好有禮貌嘅咖啡哥哥,見有客用英文同佢講英文,就即刻轉channel, 隔住口罩都知佢笑,又快手,一如以往咖啡好飲,地方夠大又好坐,可healove
bagal
2021-03-10
是次消費
每人約$51 (早餐)
MAR 21

成日經過都想試下呢間咖啡,今日心血來潮就去試下個早餐先 叫咗一個煙三文魚忌廉bagel好好食, bagel軟硬適中,喺香港好難食到一個我覺得好食嘅bagel,裏面啲菜夠新鮮,加埋煙三文魚同cream cheese一啲都唔漏,完全係perfect matchwow 加咗杯signature coffee, 玫瑰latte, 其他嗰啲cafe會好甜,但係呢杯啱啱好,有玫瑰味但係仍然飲到咖啡嘅苦味, 拉花又靚excited 另外值得一讚嘅係兩位店員同啲客好熟好親切, 就算我第一次嚟都感覺到,佢哋好有heart,就算啲客一個接一個都冇黑面,又好有禮貌,而家香港真係愈來愈少見 佢仲...
慢煮博多地雞胸藜麥巴馬芝士芥末子汁沙律
澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格
JUL 20

openrice 外賣自取網上落單真係好方便,而且又有折, 平時星期六日都成日去The Base而家冇得堂食梗係要去叫外賣啦yummywow 因為返到屋企就掛住食唔記得影相 tongueheartheart 因為十五分鐘就有得拎,而且飛快地返到屋企啲食物質素重保持得非常之好。 今日叫咗香煎日本刺身帶子配海鮮墨汁意大利飯, 平時鍾意食嗰個米形粉今次試下第二樣先, 帶子夠鮮意大利, 意大利飯有口感, 好食! 跟住叫咗個澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格, 牛肉漢堡同薯格個配搭啱啱好,薯格炸得夠脆,牛肉漢堡生熟度適中,正! 仲叫咗個慢煮博多地雞胸藜麥馬芝...
2 推介
孤獨的美食家