little w

little w

我是 little w
訊息
正顯示第 110 篇(共 81 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
Masala    Tea
黃薑飯
2019-10-31
是次消費
每人約$60 (午餐)
OCT 19

一次放假四圍行,居然發現葵涌都有個南亞小社區,短短一條小街,就已經有兩三間中東食肆及雜貨店。見到門口餐牌幾吸引,仲要係南亞人煮理,直覺一定唔差得去邊,就入去試一試先。 點咗燒雞Kebab,羊肉黃薑飯同masala tea。當中羊肉黃薑飯味道最出色,羊肉冧、有肉味,黃薑飯用各種香料煮成,見到的有肉桂,丁香,黃薑粉,酸梅,辣粉,香料味道平均,黃薑粉份量剛好,只取其香,不會放太多以至有苦味,飯好明顯有炒過,粒粒分明,乾身,油份剛好,辣味令到飯有香口感,但又不太搶喉。 燒雞kebab不過不失,燒雞不是香口那種,有點乾,但...
PatrickLo1360
2017-06-09
是次消費
每人約$400 (晚餐)
JUN 17

朋友生日,請佢去食個韓式烤肉晚餐。選木槿花,因爲之前朋友提過想去,仲因為嗰度有生牛肉他他。兩個人理所當然點了兩份晚餐,先上一個沙律菜,芝麻醬配新鮮沙律菜,芝麻醬味濃,沙律菜新鮮,一度好fresh的前菜。 之後上雪濃湯,熱辣辣,牛骨味濃,仲有三大片韓牛,份量估唔到咁大,如配一碗白飯已可以成一個午餐,飲一碗已好滿足。 上完湯,立即來一道生拌韓牛,本人未食過全生牛肉,食前都有啲驚受唔到,但試一口後,又沒有那種血淋淋的味道,生肉拌上雞蛋蘿蔔絲青瓜,口感又唔似食生牛肉,份量之大,又係如來一碗白飯,已經是一個午...
MAY 17

路過譚臣道,被門口一大鑊生煎包吸引,望一望門口,細仔睇一睇,米芝蓮推介喎,就試一試佢睇吓有幾得。叫了一客生煎包,熱辣辣,朋友搶先取一個咬一口,堅爆汁,爆到一枱都是湯汁,我輕輕咬一口,來慢慢啜生煎包內的湯汁,又真係好味喎。總括來說,包算薄,湯汁多,有肉味,作為小食很不錯!
PatrickLo1360
檢視所有留言 ()
0分鐘 (外賣自取)
每人約$0
JUL 15

收工要OT,同事去川婆婆買麻辣麫,麻辣麫就冇我份,但送既辣魚蛋就請咗我食,魚蛋彈牙又夠麻,好味喎。不過因為佢係魚蛋之上再加辣粉,所以有啲乾同搶喉,如果可以咖哩魚蛋咁,有啲汁就好好多。
不知幾識食
檢視所有留言 ()
20分鐘 (堂食)
每人約$270
JUL 15

舊同事同我慶祝生日,去了泰簡單,好耐以前食過一次,覺得一啲都唔好味,但今次再食,唔同晒,好幾好味幾啱我口味。 叫了冬蔭功、沙嗲串燒、炒通菜、咖哩、燒牛肉沙律同炸蝦餅。 冬蔭功夠辣開胃,辣得來又不會搶喉。燒牛肉沙律酸酸地,辣辣地,牛肉半生,又係一個開胃前菜。炒通菜有鑊氣。沙嗲串燒,沙嗲汁有椰香,少少甜味,不錯。炸蝦餅夠脆,蝦餅彈牙,好味。仲有一個咖哩,咖哩香滑冶味。今餐好滿意,之前唔好既印象抹走晒。
霖迪
檢視所有留言 ()
foie gras burger(鵝肝漢堡)
foie gras burger(鵝肝漢堡)
每人約$270
JUL 15

生日約咗朋友去灣仔22 Ships來個西班牙菜,一直都好想試吓啲間,好彩早到,唔係就冇位坐,點了suckling pig(西班牙燒豬)、foie gras burger(鵝肝漢堡)、Crispy fish skin, smoked cod's roe, lemon(炸魚皮)$38、Jamon, Manchego & truffle toastie, quail egg (松露鵪鶉蛋多士$68。樣樣細細件,幾好味。 炸魚皮脆,配上面頭既醬,唔油膩有fresh既感覺。鵝肝漢堡jucy,少少一件剛好。松露鵪鶉蛋多士,烘得好脆,夾上西班牙火腿同芝士,已經好好味,再加上鵪鶉蛋蛋汁及松露香,香味,味道,口感都好豐富。西班牙燒豬味道...
霖迪
是次消費
每人約$40 (下午茶)
JAN 15

cafe好隱閉,一時不為意真係留意不到,環境relax,點了杯Macchiato。咖啡未去到神級,但咖啡味濃,酸度少,回甘味不錯,是一間可以hea好耐的咖啡店。
洋蔥湯
洋蔥湯
Braised Pork Cheek in Port Wine Sauce
是次消費
每人約$250 (午餐)
JAN 15

朋友生日,選了一間法式小店來個法式午餐,店內裝修好浪漫,未食已有一陣陣法國味道。點了洋蔥湯、(紅酒牛臉肉)、Escargots on Bone Marrow(香草牛骨髓)、Pink Tiramisu。 洋蔥湯好濃芝士味,好香,好熱,好好飲。牛臉肉又係濃濃的,肉質好淋,伴上薯蓉食,好飽肚。而Bone Marrow好油,味道是好的,香草味很出,但太肥膩了。最後Pink Tiramisu,原來是粉紅色的Tiramisu,士多啤梨sorbet,普通但fresh,可以去一去油膩感。這間Bristo真不錯,環境食物都一流,可以再試。
這篇是 [非食評]
2014-04-05
是次消費
每人約$40 (早餐)
MAY 14

晨早起第與同事揸車去大帽山端記飲早茶。早上8:00已經好多人。茶樓全自助形式,no service,自己攞食具,沖茶,自己鐘意食咩自己攞,真係好有趣。叫咗好多點心,糯米雞、蝦餃、鳳爪、炸蝦角、牛肚、排骨、奄春蛋燒賣,食物味道好地道,不會食到精緻難忘味道,亦不會賞到多種層次的口感,這裡是舊式茶樓風味,賣的是特式,仲使炸蝦不夠脆,蝦餃皮不夠簿,但整體味道已好過很多市區酒樓。牛肚最好味,又腍又入味,另一驚喜是埋單好平,只係佰幾蚊。真開心。
2014-05-01
是次消費
每人約$40 (午餐)
MAY 14

出銅鑼灣行街,未食飯,想食平啲又好味的,想起常餐,就行咗去喜喜食個常餐,有炒蛋,蛋上有蔥,香口,炒得都叫鬆軟,多士塗滿牛油,好正,叉燒有少少肥,是我口味,奶茶幼滑,好豐富,好滿足。
Top