中文 | English
yu313smile
我是住在葵涌的yu313smile。我是一名學生。我最常於沙田荃灣葵涌出沒,最鍾意川菜 (四川)越南菜日本菜酒吧大牌檔露天茶座咖喱雲吞/餃子麵包店
食評會員 0次成為首位寫食評會員
yu313smile  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-07-04
類別 : 港式甜品/糖水

下午四時,因工作關係經過九龍城--一個我甚少接觸的。原本這麼難得的機會,很想吃有名的泰國菜或牛肉餅,又或是在眾多精緻的餅店中任選其一,享受甜美的西餅甜點。可惜今日沒有朋友同行,吃泰國菜只能在琳琅滿目的菜式中選出其一;牛肉餅在烈日當空的今天又似乎不太合適;餅店又總是被大量女士擠得水洩不通,所有想吃的食物都吃沒能吃到。

恰巧經過金寶餐廳,竟然有我近日日思夜想的芭菲,精神為之一振!但我的時間好像有點趕,既然不能慢慢享受美食,索性不吃好了。

可是,當我經過皇子時,心中的魔鬼不斷引誘着我。就這樣,我就達成了今天吃芭菲的心願mad
下午四時的甜品店....冇人 :)

下午四時的甜品店....冇人 :)

在眾多芭菲停售的時候,我也不再三心兩意,選了抹茶芭菲。

好味呀!

好味呀!

最頂層的是兩片三角形的抹茶味雪糕有着介乎雪葩和壓實了的綿花冰之間的質地。它的抹茶味濃郁,有點點抹茶的甘味,絕對不比抹茶館差!意想不到 (≧∀≦)
另一光度

另一光度

最細心之處是灑在雪糕面的數顆玄米,它們的出然增加了這道甜品的東洋味。
開始溶的抹茶雪糕十分香濃creamy XP

開始溶的抹茶雪糕十分香濃creamy XP

墊着雪糕的是紅豆,好食呀!紅豆煲得淋身但仍然完整,而且大粒有咬口。

再下面的是綠色的蒟蒻粒, 煙煙韌韌。最底的一層是黑色的"涼粉"。 我覺得很可笑,心想:不是吧,我知道你這裡有雜果涼粉之類的甜品,但你竟把它放入芭菲中,真夠港式地道風!

一吃之下才發現它是大粒的黑色果凍。還好,雖然不像正式芭菲有蛋糕塾底添加層次,但也未至於過份至以涼粉入饌。哈哈。可以一試。
推介美食: 抹茶芭菲
是次消費: 每人約$40

2013-07-04
類別 : 意大利菜飲o野傾計

喺groupon 買左張$99 tea set coupon, 今日同男友睇完World War Z就去食
一去到唔洗等位,但我諗佢安排左我地去一個groupon 區,因為嗰個area 個個都係食緊tea set。
雖然我身處cafe, 但我好懷疑自己係唔係喺茶樓。因為成間餐廳真係好嘈,真係有如星期日早上嘅茶樓,冇誇張!

好,依家開始講食物!
首先,侍應好禮貌問我地飲乜。我要嘅咖啡唔係即磨,亦都唔夠香。飲品嚟左大概十分鐘,食物都送上嚟。
畢竟係團購,畢竟係$99, 除左scone 之外樣樣都好迷你,但係我地當然都明白一分錢一分貨呢個道理。
(仲有兩件三文治)

(仲有兩件三文治)

先食咸點,有煙三文魚三文治、咖喱雞肉酥、牛肝菌芝士酥。

煙三文魚治中嘅煙三文魚味道唔錯,咸咸香香,但係白麵包嘅包身淋得滯,應該係件三文治放左喺雪櫃好耐,比塊煙三文魚整淋左 ....

咖喱雞肉酥好細粒,唔係好有咖喱香,不過都食得出係咖喱餡嘅。

牛肝菌芝士酥啲芝士幾香,但係個酥皮硬左啲,唔夠鬆化。
味道幾好,而且夠大

味道幾好,而且夠大

之後食scone。 Scone 幾大粒,味道同質地都唔錯,食落有少少牛油帶嚟嘅濕潤感。 不過食到scone 先發現原佢由頭到尾都只係一人比左隻叉我地,但係就冇比刀我地。問佢攞先比得一把刀我地 .....

跟住就食甜點啦,有Macaron、tiramisu tart 同胡桃胡蘿蔔蛋糕。
我第一時間篤穿佢測試一下佢嘅外殼

我第一時間篤穿佢測試一下佢嘅外殼

Macaron, 鑑於上次逸東酒店劣質macaron嘅事件,我對團購下午茶嘅macaron失去信心。冇抱有好大期望嘅我首先用手指篤穿macaron嘅外殼。一篤之下,佢嘅外殼碎開,但係從自己所施嘅力度知道佢唔係好macaron。但係,食落又冇想像中咁差,除左個殼衰在硬左啲之外,佢真係唔錯。士多啤梨味嘅餡軟硬度適中,味道都好出;檸檬味macaron味道更出眾,個殼亦相對地冇咁硬。呢度嘅macaron好過逸東好多倍!

Tiramisu tart, 撻皮其實係朱古力,"tiramisu"係有咖啡酒味嘅mousse, 所以所謂嘅tiramisu tart 其實係一粒朱古力 .... 不過味道都唔錯。

最後講下我覺得幾好食嘅胡桃胡蘿蔔蛋糕。除左蛋糕面有半邊合桃外,蛋糕入面都佈滿合桃粒,口感好豐富,亦都充滿果仁嘅香味。蛋糕有標準合桃蛋糕嘅黏黏哋嘅質地,好味好味好味道!

以團購每人五十蚊嘅價錢嚟講,甜點嘅質素幾好,但係咸點就真係差啲啦。
雖然平,但再有類似嘅優惠我地都唔會再嚟,因為呢度實在太嘈,完全傾唔到計! 而且有一次男友遞起手想叫其中一名年輕嘅侍應加水,個侍應見到之後竟然調頭走lol
是次消費: 每人約$50 (下午茶)
用餐優惠: 團購

2013-06-28
類別 : 日本菜Food Court

喺food court 同男朋友食食下 Sweet House Cha Cha 嘅雪糕時, 佢話好想食章魚燒, 於是就買左$32八粒嚟食
真心講, 我真係唔係好欣賞呢度嘅章魚燒....
章魚都尚算大粒, 但係外面煎得唔夠香, 入面啲粉漿又好淋, 我知佢煎熟左嫁啦, 但係唔知點解會咁淋
食完好飽肚, 但係如果呢個價錢, 同樣嘅質素, 我諗我唔會食第二次啦, 去街邊買廿蚊盒就算唔好食都唔會覺得咁不值丫
到底係啲粉嘅問題抑或係佢煎得唔夠耐?

到底係啲粉嘅問題抑或係佢煎得唔夠耐?

是次消費: 每人約$32

2013-06-28
類別 : 日本菜咪嘥嘢食店少鹽少糖食店烤肉無肉餐單

好少食日式燒肉嘅我,自從上次同朋友喺食左好好味嘅和牛之後,一直難忘和牛入口即溶,油香四射嘅風采,所以成日心思思想再重溫嗰份滋味
朋友極力推介牛角,話牛角飯好好味,鹽燒醬好特別,於是我就同男友去吃食牛角好抵嘅燒肉lunch set
Lunch set 由$68起,真係唔貴
我地點左一個牛舌set 同一個和牛set
牛舌set 跟沙律同白飯;和牛set 跟抹茶雪糕同牛角飯。飯係任添嘅!!

(昏暗嘅燈光, 加上爐火, 影出嚟嘅相好奇怪)

首先講我最期待嘅和牛,因為佢令我真的憤怒了
和牛,我期待嘅係入口即溶嘅感覺,但係到底佢比左個咩位我?!自問好好牙力嘅我竟然咬極都咬唔開舊牛,最後我原塊吞落肚 (`曲´)
之後上嘅係牛舌。牛舌比和牛更淋更易咬 ... 到底發生左咩事 :'( 點解我要比多$60去食啲食唔落嘅所謂和牛 :'(
牛舌仲淋過和牛...乜事?

牛舌仲淋過和牛...乜事?

之後講下牛角飯。牛角飯即係白飯淋上蔥油再灑上紫菜。蔥油好香好好食。初時我以為我地唔會用到添飯呢個優惠,但係好味嘅牛角飯令我地最後添左三次飯mad
蔥油好香好好食

蔥油好香好好食

抹茶雪糕,應該係自家製,唔知係雪得太凍定雪糕本身唔夠creamy 嘅關係,好似質感好鬆散,好似雪實左嘅沙冰咁,又有啲似綿花冰,一咬就碎開
唔係好夠奶...

唔係好夠奶...

但係鹽燒醬除左咸之外我又唔覺得好特別喎
同埋侍應嘅服務有啲唔上心, 或者係lunch time嘅關係掛
可能因為食肉, 呢餐真係食到好飽好滯
同埋我諗食日式燒肉對一般得一個鐘lunch time嘅上班人士嚟講真係會太趕

Um ..... 雖然好多人讚牛角,但係我呢個和牛經歷為我蒙上左陰影
-_____-
短期之內, 唔會再去牛角lu, 反正市面咁多選擇
推介美食: 牛角飯
是次消費: 每人約$120 (午餐)

2013-06-26
類別 : 川菜 (四川)火鍋

:P

:P

一家五口有三人都喜歡吃辣! 好! 就去小甜甜吃晚飯吧!
由於大家也很肚餓的關係,我也不好意思要一家大小等我慢慢拍照,因此並沒拍到很多照片
我們點了四餸一湯加一個涼拌粉皮,最後要了高力豆沙和蛋白杏仁茶作甜品
我認為最值得推介的是酸菜魚,田雞煲和蛋白杏仁茶

酸菜魚很大的一盤,一家五口每人可盛三碗湯 lol
很辣很惹味,裡面有很多很多很多魚,魚很滑
咸,但不是很咸,又咸又辣令一喝完一碗又一碗
好多田雞嫁!!

好多田雞嫁!!

田雞煲,是唯一一味不辣的餸
一般的田雞煲會是以大量的白蘿蔔及其他配料堆砌而成吧
但這裡的田雞煲真的很足料!! 我吃了很多田雞腿 tongue
好滑好香杏仁味呀 :)

好滑好香杏仁味呀 :)

吃飽,但當然要再吃甜品才是圓滿的一餐吧
高力豆沙和蛋白杏仁茶都很好吃
高力豆沙外脆內軟,紅豆蓉有點甜但勝在分佈均勻,與''外殼''夾着吃點度適中

高度推介蛋白杏仁茶!!
我有為蛋白杏仁茶拍照的是因為侍應把它端上來時,它是熱辣辣的
蛋白被滾燙的杏仁茶燙熟,微熟的蛋白十分滑溜
杏仁茶的杏仁味濃郁,對於我這個杏仁迷來說這是一大喜訊,但對於不喜歡杏仁那輕微藥水味朋友來說,這道甜品應該不很受歡迎吧

晚飯途中發生了一個小插曲....
有一位男客人點滿了一整枱菜,一輪狼虎嚥後他對店員說了些話,沒有付就匆匆離去
後來有一兩名店員聚在一起輕聲地討論,愛管閒事的媽媽問店員發生什麼事
他們說那男客人聲稱沒有現金,因此要店員等他提款回來
時間一點一點的過去,我們一家都認為那客人不會回來了,但店員卻仍輕鬆自若希望他會回來
過了約二十分鐘,那男子真的回來付款了!!
雖然吃飯要付款是天經地義的事,但我仍很欣賞這兌現承諾的客人
更欣賞的是店員對客人的信任. 他們令我改變了對世事的固有的看法

PS: 至今已重回小甜甜兩次,三次都有點酸菜魚呀! lol lol lol

推介美食: 田雞煲,蛋白杏仁茶
是次消費: 每人約$120