2013-07-04 1074 瀏覽
喺groupon 買左張$99 tea set coupon, 今日同男友睇完World War Z就去食一去到唔洗等位,但我諗佢安排左我地去一個groupon 區,因為嗰個area 個個都係食緊tea set。 雖然我身處cafe, 但我好懷疑自己係唔係喺茶樓。因為成間餐廳真係好嘈,真係有如星期日早上嘅茶樓,冇誇張!好,依家開始講食物!首先,侍應好禮貌問我地飲乜。我要嘅咖啡唔係即磨,亦都唔夠香。飲品嚟左大概十分鐘,食物都送上嚟。畢竟係團購,畢竟係$99, 除左scone 之外樣樣都好迷你,但係我地當然都明白一分錢一分貨呢個道理。先食咸點,有煙三文魚三文治、咖喱雞肉酥、牛肝菌芝士酥。煙三文魚治中嘅煙三文魚味道唔錯,咸咸香香,但係白麵包嘅包身淋得滯,應該係件三文治放左喺雪櫃好耐,比塊煙三文魚整淋左 ....咖喱雞肉酥好細粒,唔係好有咖喱香,不過都食得出係咖喱餡嘅。牛肝菌芝士酥啲芝士幾香,但係個酥皮硬左啲,唔夠鬆化。之後食scone。 Scone 幾大粒,味道同質地都唔錯,食落有少少牛油帶嚟嘅濕潤感。 不過食到scone 先發現原佢由頭到尾都只係一人比左隻叉我地,但係就冇比刀我地。問佢攞先

好,依家開始講食物!
成個set 的外貌
先食咸點,有煙三文魚三文治、咖喱雞肉酥、牛肝菌芝士酥。

咖喱雞肉酥好細粒,唔係好有咖喱香,不過都食得出係咖喱餡嘅。

牛肝菌芝士酥啲芝士幾香,但係個酥皮硬左啲,唔夠鬆化。
Scone
之後食scone。 Scone 幾大粒,味道同質地都唔錯,食落有少少牛油帶嚟嘅濕潤感。 不過食到scone 先發現原佢由頭到尾都只係一人比左隻叉我地,但係就冇比刀我地。問佢攞先比得一把刀我地 .....

跟住就食甜點啦,有Macaron、tiramisu tart 同胡桃胡蘿蔔蛋糕。
Macaron
Macaron, 鑑於上次逸東酒店劣質macaron嘅事件,我對團購下午茶嘅macaron失去信心。冇抱有好大期望嘅我首先用手指篤穿macaron嘅外殼。一篤之下,佢嘅外殼碎開,但係從自己所施嘅力度知道佢唔係好macaron。但係,食落又冇想像中咁差,除左個殼衰在硬左啲之外,佢真係唔錯。士多啤梨味嘅餡軟硬度適中,味道都好出;檸檬味macaron味道更出眾,個殼亦相對地冇咁硬。呢度嘅macaron好過逸東好多倍!

Tiramisu tart, 撻皮其實係朱古力,"tiramisu"係有咖啡酒味嘅mousse, 所以所謂嘅tiramisu tart 其實係一粒朱古力 .... 不過味道都唔錯。

最後講下我覺得幾好食嘅胡桃胡蘿蔔蛋糕。除左蛋糕面有半邊合桃外,蛋糕入面都佈滿合桃粒,口感好豐富,亦都充滿果仁嘅香味。蛋糕有標準合桃蛋糕嘅黏黏哋嘅質地,好味好味好味道!

以團購每人五十蚊嘅價錢嚟講,甜點嘅質素幾好,但係咸點就真係差啲啦。
雖然平,但再有類似嘅優惠我地都唔會再嚟,因為呢度實在太嘈,完全傾唔到計! 而且有一次男友遞起手想叫其中一名年輕嘅侍應加水,個侍應見到之後竟然調頭走lol
用餐優惠
團購