我是 攸攸爸
訊息
正顯示第 110 篇(共 15 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
黃酒雞湯米線
黃酒雞湯米線
NOV 22

今晚帶老媽子試試依間隱世米線,試了最有名氣的黃酒雞米線,湯底的確係好,清澈食落唔口乾,有小小黃酒香,料頭有中大量杞子,紅棗,小許薑,依碗野相信係女仕欣物,秋冬食佢亦係暖胃既好選擇,雞件充足起碼有10件,我自己再加了菜與豬紅,豬血亦入味,夠身,米線煮得剛好,小小爽身但足夠霖,我幾乎飲左2/3碗湯,真心正,另叫了杯凍奶茶,出奇地又唔錯,未至於老茶記水準,但我已經覺得比好多連鎖垃圾快餐店好得多,應該會經常再來
油渣麵
招牌油渣麵
2020-07-02
JUL 20

油渣麵依種古老食品,相信真係40歲50歲以上既人先會好大感覺, 從前只係低下階層執d肉檔下欄肥膏返去炸油,個油可能拎去賣或自用煮食慳買油錢, 油渣剩左係度就拎出嚟煮麵兼賣,幾蚊雞一碗,我以前都係街市裡面既走鬼小販度食,油渣要做得好食, 我就唔識煮, 但食呢, 入口應該要微脆,吸一吸d湯加埋冬菜,個種感覺我自己最喜歡,有人喜歡剛炸起個種勁脆,都無問題。 但今次依間,佢自封油渣王,剛好早兩晚經過點可以唔試試佢, 麵份量都夠,亦有小量冬菇配菜,辣菜莆,湯底預左味精,但都ok啦, 但個油渣,一入口,豬油香咪出...
兩啖完成縮水班骨飯
難以理解可以難食既芒果布甸
細過壽司超縮水珍珠雞
為改而改垃圾鵪鶉蛋燒賣
垃圾浸湯餃
黑白無常小兒麻痺縮水蝦餃
FEB 20

開飯網直升機系列,伏伏伏伏伏,見到有類似元氣既火車送餐,一家人貪得意就去試下,叫左約10個點心,無一不伏, 我有時真係唔明依d老闆坐住個腦做人,依d出品自己都過唔到自己個口你夠膽開鋪拎出黎賣,勇敢掉幾十萬既勇氣我佩服到五體投地, 有時傳統點心唔係話唔比你去改,但改向差個一面,你依種係為改而改, 我逐樣評下啦, 9成是垃圾,評論在相中 最後我真係請依度既老闆廚師,出品先係最重要,唔係你搵架火車返來呃大人帶細路黎食就ok, 布甸你都可以難食令我莫名其妙,我仲有舌頭和腦袋,樣樣點心都搬迷你一個詞語出來擺明縮...
SEP 19

貪得意見到有88蚊龍蝦叻沙, 路過就試試啦,依間鋪頭好有趣,門口冇人帶位, 等一陣無視我後自動坐低算, 坐低無人比餐牌,算,自助,舉手叫職員佢都舉手示意,但係掉頭走架,好有型,三催四請終於有得食,龍蝦叻沙就無乜特別處理過,鹽水煮熟隻龍蝦放上面, 急凍貨,比較咸,平,算, 但個叻沙真係相當失敗,個湯頭咸到要洗腎, 幾經關卡問佢攞杯水其實都唔夠,因為真係好咸但又冇其他香味,唔辣唔香純正咸, 碗大份量少,可以不用試, 我都不會再食
中伏
MAY 19

我地叫左8樣野食, 我敢講除左豬手係正常,其餘都係垃圾級別, 雞煲竟然用急凍雞扒又有陣雪味,梅菜扣肉無味既,咖哩牛腩不知所謂衰過大家樂唔香無味,其他唔逐個評,只要睇下張相就明依間野有幾差 招牌自己叫煲仔飯, 個煲你用金屬煲已經超錯,仲有師傅有冇睇火架,叫兩個煲仔飯,兩個都係燶曬底,依d並唔係飯焦而係黑炭式燶式, 飯焦係呈啡色入口香脆,而唔係黑色入口一陣燶味, 大家樂煲仔飯相信比佢更好, 勇士們繼續挑戰佢d致癌極燶煲仔飯吧
1 推介
kwokdd
檢視所有留言 ()
10分鐘 (堂食)
2018-12-29
是次消費
每人約$130 (午餐)
DEC 18

今天專誠去深水埗試食依間蕃茄麵,網上評論一片讚美,天上有地下無一般, 就去試試佢, 叫左兩碗,炒蛋牛麵冇咩好討論好普通,當佢常餐還可以, 試食78蚊得6舊牛肉的牛牛麵,我感想一句講,蕃茄湯,牛肉, 牛骨湯底,完全分三開件事完全無全何關係的,其實同車仔麵一樣分開煮完擺埋一齊,做日式拉麵style既店鋪來講已經係失敗。 🤦‍♂️ 牛面肉,質地軟稔有點彈,還可以,但無味的, 崩沙腩亦係無味的。我寧願去食清湯腩好食過佢百倍 拉麵超市5蚊一個,唔知其他人吹咁大為乜 湯底,號稱真蕃茄湯,但老實將老媽子個蕃...
4 推介
牛舌煲
2017-02-17
情人節
是次消費
每人約$300 (晚餐)
FEB 17

認真講幾句, 見佢新開專登同大人食個遲來情人節飯, 樣樣話慢煮啦, 牛舌的確係好好食, 不過價錢貴佢一倍既肉眼扒, 就相當之普通, 希望佢負責人見到就改良一下, 牛扒我懷疑慢煮時候浸既位置問題? 塊牛扒邊位係比中間生一點, 質感生個邊幾滑但冇味, 但熟D既中間部份又比較硬身, 又夠味一點, 落鹽+黑椒唔均勻都係好大既問題, 其次, 冇扒爐燒佢, 又冇獨特香料落去, 亦有點浪費左依塊牛扒, 揀牛扒亦可能要考慮下, 根位比較多 *湯好味, 但份量真係太少..
混亂拉麵
2016-10-14
是次消費
每人約$100 (晚餐)
OCT 16

今晚放假, 路經門外見冇乜人, 終於入去一試, 試左招牌混亂拉麵, 再加三倍野菜, 老實講, 佢地個粗麵相當水平以下, 我好喜歡吃麵, 但佢個粗麵太碎, 條條都斷開得4-5cm一條, 本身又粗煮得唔夠淋, 麵身又唔索水, 湯味入唔到去, 剩講個麵的話, 係失敗 幸好, 豬骨湯頭救回極多分數,湯頭豬骨咪濃厚,而且應該有海鮮類既野加左入去, 略有點鮮甜味回響, 至於叉燒,味道根本比湯頭蓋過, 除非專登飲啖清水再食, 不過不失吧。 整體水準足夠而且重口味的個性突出
芝士黑松露多士
芝士黑松露多士
香煎上級盲槽魚柳.
香煎上級盲槽魚柳.
慢煮牛柳
慢煮牛柳
香煎上級盲槽魚柳
黑松露多士
2016-10-06
生日
是次消費
每人約$230 (晚餐)
OCT 16

好少寫食評既攸攸爸, 今次為慶祝攸媽生日, 出去試左一間上樓餐廳 <食吧>, 廚師水準好高, 可以講係MK 十大西餐高手一定入列, 但我亦有小小意見, 不過整體好好食, 一家人盡慶而回, 推薦!
2 推介
魚咀濃湯
魚咀濃湯
忘記名稱的密燒豬扒
忘記名稱的密燒豬扒
西堤牛扒招牌菜呀!
西堤牛扒招牌菜呀!
香橙朱古力BROWN CAKE
香橙朱古力BROWN CAKE
Tiramisu
Tiramisu
2014-03-04
是次消費
每人約$150 (晚餐)
MAR 14

放大假與老婆大人北上深圳行左個大圈, 東門攻略完就去左西堤牛扒嘆番餐, 地點位於一橦商廈既二樓 不食由自可, 一食呵呵呵, 基本上佢係SET死 RMB150 一個套餐, 但內裡食乜, 每項前菜餐湯主菜甜品都比5-6款你選擇:三隻蝦比相機食左佢九千次先到人食呀陰功牛扒足夠厚起碼1.5寸, 肉身夠"琳", 肉味夠香, 老婆大人話好好味喎
4 推介
bugslau