Gie.

Gie.

我是 Gie.
訊息
正顯示第 110 篇(共 45 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
1分鐘 (外賣自取)
2018-01-08
JAN 18

今朝一早比個麵包呀姐激到一肚氣,原先想寫信去佢公司投訢,但係搵唔到佢公司網址。 已經好耐冇上嚟openrice寫食評,多得名島依位麵包呀姐,真係新年好快樂。 我原先係依間店既長期顧客,最愛佢既芝麻豬仔包。已經係買到都知道芝麻包起店內既所在位置。 個包真心係平靚正好味,清淡口味,帶有香口芝麻,係輕盈最佳之選。
1 推介
chanhonghome
燒味飯
10分鐘 (外賣自取)
2012-04-13
是次消費
每人約$20 (晚餐)
APR 12

13-Apr-2012 (Sat) 今晚去買外賣飯盒返屋企,我擇咗雞飯同燒肉飯。排隊時已經見到個收銀大嬸面黑黑態度惡劣,落單時我話想要多d彊蓉,佢吩咐態度叫番我自己去同師傅講,對住佢真係無氣。之後先發現原來每個飯盒都會送一包飲品,但居然無人出聲,連外賣既餐具都無放到入去,好激氣呀! 依間既燒味飯比太興平3份1左右,價錢超低,20蚊一個單餸飯送飲品一盒。飯夠熱口感適中,不會太爛也沒有過硬,雞肉不韌不痴牙,燒肉也很淋身,但皮不脆。
土匪雞翼
土匪雞翼
20分鐘 (堂食)
SEP 11

每次嚟親都會必叫土匪雞翼, 佢有種特別香料醃製,皮脆雞肉嫩, 而且內外都好入味。 因為我唔係好食得辣,所以通常都會要清湯米線;炸醬另上, 咁樣覺得D湯底唔會有咁多油。 湯底有好幾種選擇,清湯/酸辣/麻辣,特辣/大辣/中辣/小辣...等等>
蕃薯批
2011-10-07
每人約$21
OCT 11

今日放工去咗新開嘅麥當勞,已經記唔起對上一次食麥當勞係幾時。 依間分店分別設在2樓和3樓,堂食座位只有少量。 嚟到見到有未食過嘅蕃薯批呀,就買咗一個嚟試。 蕃薯批6蚊一個,外層同其他批一樣脆卜卜, 內層蕃薯蓉多過蕃薯粒,有點似南瓜蓉,甜甜地都幾好味。薯條炸得金黃香脆可口味美,新鮮熱辣。 汽水夠冰夠凍夠汽好味。
檢視所有留言 ()
5分鐘 (外賣自取)
OCT 11

好耐冇食過生菜魚肉喇,記得舊時食都係7蚊8蚊咗右一碗, 嘩!依家食要成13蚊一碗,食完仲係唔飽肚架。但係好好味! 宵夜都不能當,我想只能當小食吃。 另外既魚肉碗仔翅兩溝要成16蚊一碗。 生菜魚肉湯底明顯好味精,生菜和魚肉都各佔碗一半, 比例平均。生菜爽口魚肉我想都有4至5成係魚肉。 整碗味道和口感都不錯。
雪菜肉絲米粉
雪菜肉絲米粉
五香肉丁通粉
五香肉丁通粉
白粥
白粥
2011-10-09
是次消費
每人約$20 (早餐)
OCT 11

今日再嚟金津津食早餐,一進門剛有car位真好彩。 今次轉了口味改食雪菜肉絲米,腸仔和火煺加麵包。 雪菜肉絲米好清淡,雪菜淡味不咸,肉絲份量好少,米粉幼細。腸仔有肉味,火煺有點冷,軟綿綿麵包搽上牛油。每朝最愛的醒神奶茶都唔少得, 茶味、奶味、冰和糖的份量都剛好。五香肉丁通粉, 五香肉丁和超級裡買到的罐頭無異,通粉不淋不韌。白粥似乎冇味精油炸鬼不夠新鮮香脆,有點過了氣。蝦米腸粉係即叫即製,但粉皮頗為厚身,冇乜口感, 蝦米香味又不太特出。
沙翁
OCT 11

在泰昌裡找到童年時摯愛既沙翁,小時候每次跟媽媽飲茶既時候都會叫, 記得一碟裡共有 3 個,薄薄一層皮內裡鬆鬆的,有點似現代的芭夫, 面層沾滿了幼細沙糖,相當好味。 今次能夠搵番當年小時候既味道和感覺,真係忍唔住要同大家分享呀! 之前間唔中會撞到某幾間酒樓都會有得食,但絕對唔係當年既風味。 等新鮮出爐既時候暖暖地食係最正tongue
炸雞肶
2011-10-05
是次消費
每人約$22 (下午茶)
OCT 11

今日去大快活買外賣食呀。 下午茶例排既雞肶凍檸檬可樂,好耐冇食過喇。 好失望今日嚟買既時候冇晒炸肶,得番油肶咋mad。 油肶雖然夠入味,但係始終冇炸肶咁香口好味。 凍檸檬可樂好夠凍,冰夠檸檬足,檸檬酸味道適中。
豆腐花
豆漿
5分鐘 (堂食)
每人約$6
OCT 11

記憶中阿婆豆腐花開檔至少已有十多年了, 在大埔墟裡也轉過好幾個舖位,到現在依然不倒。 婆婆的孫仔孫女也會到來幫手,每次來到她舖門前都會堆滿人群。 她的凍豆漿不會太凍也不會太甜,豆味重。 豆腐花香滑清甜美味,拍得住陳年的山水豆腐花。 重點來到這舖見到婆婆會感覺都一份莫名其妙的親切感,頓時覺得特別好味。
南京鹽水鴨 $48.-
南京鹽水鴨 $48.-
雞絲粉皮 $45.-
雞絲粉皮 $45.-
上海粗炒麵 $58.-
上海粗炒麵 $58.-
鹽水鴨
雞絲粉皮
50分鐘 (堂食)
2011-10-04
是次消費
每人約$90 (晚餐)
OCT 11

今日係閒日已經6點左右到達,都要等成50分鐘才有位。 門前長時間都企著很多等位食客。這間餐廳是開放式設計,座位與座位之間看落密密麻麻好迫, 但當進內坐下又不是這回是。 進門已有服務生帶位,隨即有餐牌、茶和水招呼。 我們二人點了 南京鹽水鴨、雞絲粉皮 和 上海粗炒麵。 落單後不到十五分點便開始上菜。南京鹽水鴨相當入味,整碟差不多都係鴨片和肉, 絕冇骨多過肉情況出現。而且鴨片切得薄片肉夠淋身, 剩食冇痴牙。雞絲粉皮上麻醬淡香,加上幼細既雞絲同爽口既瓜絲, 配同薄薄粉皮一齊食,好味之餘也有口感。味道配撘...
Top